SzaKal Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Auto to francuskie taxi w środku syf strasznie, malowane praktycznie całe i to chyba w szopie, wszędzie oczka silikonowe, gazowanie itp. Moim zadaniem było doprowadzić auto do stanu używalności, środek został gruntownie wyprany, lakier odświeżony, zderzak polakierowany. Plastiki w środku wyczyszczone mulitstarem sonaxa, tapicerka tenzi texwash, tenzi top plam, merida 242. Szyby umyte meguiars a na plastikach tenzi silkok, finesse. Dobra, bierzemy się za zderzak Uszkodzone miejsca szlifujemy p600, p800 na mokro, pozostałe miejsca p800, p1000. Nakładamy szpachlówkę, trzeba pamiętać że nawet najmniejsze odpryski będą widoczne po polakierowaniu. Po utwardzeniu szpachlówki, znów szlifujemy p800, następnie nakładamy podkład akrylowy(do ciemnych kolorów najlepiej ciemny, i odwrotnie do jasnych jasny, w tedy jest nam łatwiej to pokryć bazą) w celu sprawdzenia szpachlowanych miejsc, ubytków, w razie potrzeby gdy mamy jeszcze jakieś małe niedoskonałości, odpryski itp. używamy szpachlówkę wykończeniową. I znów to samo, szlifowanie szpachli, podkład, szlifowanie. I teraz ważny moment, zabezpieczenie i przygotowanie do lakierowania, tu na zdjęciu zaznaczyłem do którego miejsca będzie lakierowane bazą (kolorem), bezbarwnym i blenderem. Miesce łączenia szlifujemy p1500 lub p2000. linia czarna, baza linia czerwona, bezbarwny linia niebieska, blender Miejsce łączenia starego lakieru bezbarwnego z nowym zapylamy mieszanką 50%/50% bezbarwnego i blenderu (razcieńczalnik korekcyjny) Nakładamy pierwszą warstwę bazy, najlepiej małym ciśnieniem około 1 bara, gdy damy za duże ciśnienie ziarno może nam się ,,stawić`` Gdy baza zrobi się matowa, nakładamy drugą warstwę I kolejna warstwa bazy, trzecia, teraz powinno być już wszystko dobrze pokryte Jeżeli baza już przeschła dajemy pierwszą warstwę lakieru bezbarwnego. warstwa bardzo cienka, kontaktowa. Po upływie około 7 min, w momencie kiedy lakier zacznie się już kleić nakładamy drugą warstwę lakieru bezbarwnego, wylewaną, do momentu uzyskania połysku, od razu po wylaniu klaru zapylamy miejsce łączenia starego i nowego klaru. Po lakierowaniu od razu rozklejamy lakierowane miejsce, ponieważ jak już klar zaschnie odrywając taśmę możemy oderwać ją również od lakierowanego elementu, jak mamy promiennik podczerwieni to przykładamy, 30min. i jest już praktycznie suche. Lakier został odświeżony extra fine z dedykowanym padem A znalazło się jedno zdjęcie z pracy we wnętrzu I tak to wyszło: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iivo Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Co tu dużo pisać robota pierwsza klasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Elegancko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impex Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Robota pierwsza klasa.Jakis czas temu pralem wewnatrz taka skode i nie wiem dlaczego, ale strasznie ciezko bylo mi odkurzyc dywan w tym aucie.Nie wiem moze mam za slaby sprzet lub dywan jest taki dziwny- miales tez cos takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 21 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 impex, W każdym aucie jest inna wykładzina, ta w skodach nie należy do przyjemnych w odkurzaniu, zaopatrz się w jakąś szczotkę z twardym włosem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impex Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 impex, W każdym aucie jest inna wykładzina, ta w skodach nie należy do przyjemnych w odkurzaniu, zaopatrz się w jakąś szczotkę z twardym włosem Wlasnie probowalem ruszyc ten caly piach i inny syf szczotka z twardym wlosiem i kiepsko szlo.Ogolnie nie bylem zadowolony ze swojej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pardi Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Robota pierwsza klasa . Ciekawe ile tej taksówce ubędzie kilometrów po takiej profi robocie. Teraz to będzie auto po księdzu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaffel123 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Praca na wysokim poziomie i ładnie ta skodzina odżyła ale nie mogę pojąć jak swoje miejsce, narzędzie pracy można utrzymywać w takim chlewie pardi, Cena będzie się zgadzała a reszta to już do negocjacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek305 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 robota pierwsza klasa który rok i jaki przebieg ? TDI ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 21 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 piotrek305, Rok z tego co pamiętam to 2008, przebieg na liczniku 120 tyś. silnik 1.9 TDI + DSG, ale jak dla mnie to auto ma przejechane co najmniej 500 tyś, widać że kiera jest nowa, cała reszta strasznie poniszczona, praktycznie pod wszystkimi dywanikami dziury w podłodze, DSG zmienia biegi gorzej niż jakiś stary amerykaniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek305 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 5 letnia taxi z Francji w TDI i 120kkm najlepszy dowcip dzisiejszego dnia tak jak mówisz, 500kkm to ma bankowo szkoda mi przyszłego kupującego, biedny człowiek, pewnie nieświadomy będzie.. padnie mu to DSG i 1.9 TDI to nawet opinia o tym sprzęcie pójdzie w dół, że jak to 1.9 TDI przy takim przebiegu już niedomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rickson Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Dobra robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszlakier Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 a fotel kierowcy dziurawy ??? czy mi sie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluch Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Dobra robota ! gratulacje. No może poza tym: do ciemnych kolorów najlepiej ciemny, i odwrotnie do jasnych jasny, w tedy jest nam łatwiej to pokryć bazą Raczej na odwrót przy czarnym może to nie jest aż tak istotne ale wyobraź sobie srebrny metalic + szary podkład - powodzenia w równomiernym pokryciu żeby nie było prześwitów później w świetle dziennym. Przykładowo pod srebrnym lepiej będzie widać czy czarny podkład gdzieś nie przebija . Pomijając lakiery pod które trzeba dawać odpowiedni kolor podkładu. no offense Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 lukaszlakier[/b], Nie jest dziurawy, ale mocno zmęczony. Raczej na odwrót Jak ze wszystkim, są różne szkoły, ja zawsze robię tak jak to opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 widzę skodzina z monachium, ile mniej więcej godzin wszystko Ci zajeło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Bula, W dwie osoby jakieś 10 godz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek8888 Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 bardzo fajna instrukcja lakierowania dla mniej wtajemniczonych super pomysł z rozrysowaniem linii kolejnych etapów malowania masz pukawkę RP czy HVLP ? Jak wylewasz na półtorej to obie warstwy tym samym ciśnieniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Maniek8888, HVLP z dyszą 1,3, oby dwie warstwy na 2 bary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakikwap Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 SzaKal, fajna praca, auto mocno odżyło, najbardziej podobało mi się lakierowanie, gratuluje umiejętności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZyBA Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Bardzo ładna praca. Autko widać że odżyło a podejrzewam że nie miało łatwego życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biznes365 Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Zderzak wyszedł jak nowy.Pogratulować umiejętności lakierniczych.Kiedyś myślałem żeby zająć się lakiernictwem hobbystycznie.Ale koszty zakupu dobrego kompresora zepchnęły to na dalszy plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo228 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 ładnie wszystko wyszło, auto dostało drugie życie niestety ciężko odkurza się wykładziny w octavii II sam mam ten problem i narazie próbuje różne metody i sposoby by piach z wykładziny dokładnie odkurzyć szkoda że niema zdjęć z środka ale efekt widoczny gołym okiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Relacja świetna i fota z rozrysowaniem i opisem wszystkiego co i jak - profi, brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi