Jump to content

Czy da się uratować te felgi?

Recommended Posts

Cześć

mam nadzieję że temat teraz będzie ok. Z moimi felgami nie jest najlepiej... od samego zakupu nie wyglądały dobrze, a po zimie i potraktowaniu ich sporą ilością chemii jest jeszcze gorzej. W chwili obecnej wyglądają tak:

felga1.jpg

felga2.jpg

z tego co widzę - nie są to żadne otarcia, a po prostu jakieś dziwne odbarwienia - jedne gładkie, drugie szorstkie.

Jak z tym walczyć? Czy ewentualnie malować od razu całe?

Jeżeli malować - ktoś przybliży jak?

Czy najpierw zeszlifować druciakiem na wiertarce, podkład, farba?

czy ręcznie papierem 150-400? i później podkład i farba?

Jeżeli malowanie to co możecie polecić ze średniej półki?

No i czy ktoś używa już np plastidip dłużej niż rok? Malować chciałbym bez ściągania opon.

Zastanawia mnie też fakt jakby te kółka wypełnić innym kolorem: Np takim jak jest auto, lub np czerwonym... ale wtedy felga - biała? Jakieś propozycje?

druciaka na wiertarca do tej felgi nie używaj za głębokie rysy się na niej zrobią

lepiej przygotuj felgę pod lakierowanie papierami

o wyborze koloru decyduj sam :good: , każdy ma swój gust wybierz co Tobie najbardziej się podoba ;)

czyli pewnie najlepiej jeden kolor... zrobie więc pewnie ciemniejsze niż są teraz.

pytanie czy takie coś będzie ok?

http://allegro.pl/motip-zestaw-do-felg- ... 08563.html

da się tym coś zrobić żeby było w miarę trwałe?

Malowałem kiedyś zaciski motipem i uchwyt od lusterka też tą firmą i jak na razie dają rade...

Shmatan - słuszne spostrzeżenie! dzięki za wyprostowanie ;)

ma ktoś z Was może przykłady jak wyglądają kolory motip na felgach?

myślę nad grafitem, ale nie wiem czy nie będzie za ciemny.. jak stwierdzę że jest ciemno - pójdzie srebrny.

Ile ml liczyć na jedną oponę?

Po pierwsze jeżeli chcesz żeby lakierowanie było trwałe i wyglądało dobrze to powinieneś pomalować je pistoletem a nie jak rozumie z twojego postu sprayem.

Po drugie trzeba je przed malowaniem zmatowić papierem ściernym (różne gradacje) a nie szczotką drucianą.

Ile ml liczyć na jedną oponę?

raczej felgę ;)

wydaję mi się że malując pistoletem wystarczy na 4 felgi 200 - 300 ml lakieru.

Ps. ze zdjęć ciężko ocenić uszkodzenia ale czy nie dało by się ich zmatowić papierem wodnym 2000 - 2500 i wypolerować?? Może warto spróbować

Oczywiście to co powyżej napisałem jest w dużym uproszczeniu.

efekt moze przez pierwsze dni bedzie fajny, ale po zimie wszystko wyjdzie od nowa,

lepiej do pieca z nimi i zrobic to jak należy. a Tak to orobisz sie jak glupi , zajedziesz palce z papierem a pozniej bedzie rozcarowanie ze lakier z spreja kiepsko siadl nie jest zbyt twardy itd...

malujac pistoletem poczatkujacy moze popelnic wiele bledow przy chocby ustalaniu gestosci farby i cisnienia

farby w sprayu (nie mowie o tych ktore kosztuja 5 zl za 500ml) sa dobrej jakosci i swietnie sie nimi maluje

grunt to dobre przygotowanie powierzchni

Future - ale ja pistoletem nie malowałem :)

sam jestem ciekaw jak długo to wytrzyma... Przy kolejnej feldze będę też lepiej w stanie określić ilość potrzebnej farby - może wystarczy na 3 warstwy i 4 bezbarwnego... na razie chciałem zrobić tak aby na pewno lakieru starczyło.