Jump to content

Czym polerować marmur i granit

PeeJey

Recommended Posts

Witajcie, wiem że offtop, ale osób używających polerek jest pełno na tym forum, czy ktoś z was polerował może kamień w domu ? Chodzi mi o to, że mam blaty i parapety, które straciły trochę "szajn" i chciałbym je odświeżyć :) Zastanawiam się tylko czym, filcem z jakąś pastą do kamienia ? Może ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie w tym temacie :)

PS Nie bardzo wiedziałem w którym temacie zrobić taki offtop jeśli jest w złym miejscu proszę moda o przeniesienie.

Tak jak kolega wyżej napisał tylko że , dyski z filcu są do finiszu, aby usunąć rysy śa specjalne tarcze odpowiadające gradacji papieru sciernego od 240 do 3000, oraz dysk BUFF którym teoretycznie powinno udać się wypolerować marmur na lustro, w praktyce nie nadaje sie do niczego. Do marmuru koniecznie trzeba zakupić specjalny proszek do krystalizacji marmuru.

Rozrabiamy go z wodą i stosujemy dokładnie tak samo jak tlenku ceru przy polerowaniu szyb z tym ,że używamy pada filcowego. Ja polerowałem mocno porysowane schody, 1m2 to okolo 7h pracy.

Dzięki za odpowiedzi :) mniej więcej planuję zrobić to tak jak pisał max_mind, powierzchnie nie są porysowane tylko straciły blask, więc chcę je odświeżyć :)