nevada Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Chciałbym zasięgnąć porady fachowców w kwestii następującej - kupiłem niedawno Subaru z 2004r, z jasną skórą, która jest generalnie w dobrym stanie (tak ją przynajmniej oceniam ja czyli laik). Postanowiłem zadbać o nowy nabytek i po lekturze Forum kupiłem zestaw Furniture Clinic Leather Care Kit. Fotele zostały wyczyszczone i potraktowane mleczkiem, wszystko ładnie, czysto i pachnąco. Zaniepokoiła mnie tylko jedna kwestia, na fotelu kierowcy, zaraz po czyszczeniu, a potem po przetarciu mleczkiem (jak skóra była jeszcze wilgotna) pojawiły się przebarwienia, które po wyschnięciu prawie zniknęły (są widoczne, ale trzeba się mocno przyjrzeć. Podczas czyszczenia w tych miejscach powierzchnia jakby się złuszczała. Tu pojawia się moje pytanie - co może być przyczyną takiego zachowania się skóry? Czy to wskazuje, że fotel był malowany czy też schodzi z niego oryginalna 'farba'? Czy taki fotel trzeba jakoś specjalnie potraktować, żeby zapobiec temu złuszczaniu? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Tak to wygląda:
kubik Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Na moje niestety tak,jeżeli po zwykłym czyszczeniu takie coś wyszło świadczy to niestety o dość niskiej jakości usługi,zresztą widać nie przygotowaną powierzchnię
nevada Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Czyli złazi wtórnie nałożona farba? Czy ponowne malowanie (fachowe) byłoby wskazane? Postaram się jeszcze wrzucić zdjęcie fotela po wyschnięciu.
SJake Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 A ten fotel nie był przypadkiem malowany? Poczekaj do rana na Łukasza (muzycom) to zapewne trochę Ci rozjaśni...
zegarek Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Wygląda, że odłazi farba ze źle przygotowanej powierzchni - widać nawet niedoczyszczoną skórę Speca, który będzie to poprawiał czeka ciężka przeprawa ze zmywaniem tego.
SzaKal Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2013 Ciekawe czy jest aż tak źle dobrany kolor czy stara skóra nie była czyszczona przed malowaniem że taka różnica w kolorze, tak czy inaczej trzeba fotele robić jeszcze raz.
Administrator AreK Opublikowano 29 Maja 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2013 Miałem taką legacy z identycznym problemem. Pozostaje tylko malowanie.
Dystrybutor muzycom Opublikowano 29 Maja 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2013 Szczerzę Ci współczuje. usunięcie tej farby to będzie katorżnicza praca. Przy odrobinie szczęścia puści po IPA. Jak nie to GLD i szorowanie, szorowanie = inhalacje . Słowem masakra. Lepiej by zrobili w ogóle tego nie malując. Starą farbę, która się nie trzyma musisz usunąć. do tego dojdzie Ci problem że masz skórę teraz dwubarwną i jak nałożysz trzecia farbę, to każdej z tych które masz na fotelu będzie inaczej wyglądała. To plaga jakaś wczoraj X5 malowanie Sprayem jakimś włącznie z uchwytami na pasy a dziś to. Da się zrobić, ale pracy Ci nie zazdroszczę. Pocieszenie jest takie, ze to w końcu pewnie twoje nie dość, ze ulubione to jeszcze subaru i doprowadzisz je zapewne do ładu.
nevada Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2013 Dziękuję za wszystkie opinie i rady. Nie jest dobrze, ale nie jest też najgorzej, na szczęście po wyschnięciu fotel nie wygląda bardzo źle, to tylko mały fragment. Jeżeli pozbycie się tego jest, tak jak napisaliście, trudne i pracochłonne to chyba póki co zostawię tak jak jest.
Rekomendowane odpowiedzi