rustin Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Mam taki problem od dawna. Jak używam klimatyzacji wszystko jest ok, w deszcz szyby nie parują itp. Jak ją wyłączę podczas jazdy też nic się nie dzieje. Dopiero jak zgaszę auto,zostawię nawet na 30min i odpalę czy to z klimą czy bez od razu szyba z przodu paruje momentalnie. Klima ozonowana i odgrzybiania jakaś chemią,filtr nowy. Klimatyzacja szczelna. Czy jakoś można sobie z tym poradzić? Napewno nie jest to kwestia brudnych szyb czy coś bo dzieję się tylko tak jak używam klimę i po zgaszanie auta i ponownym odpaleniu parują.
Justyna Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 pytanie czy wyłączasz klimę na jakiś czas przed wyłączeniem auta, aby osuszyć kanały ? Jeśli nie to przez różnice temperatur po wyłaczeniu silnika i klimy w kanałach jak i na parowniku osadza się wilgoć, która po ponownym włączeniu klimy zanim się osuszy to szyby parują
daniels Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 a sprawdzałeś czy woda z parownika ma ujście? możliwe że zapchał Ci sie kanał i woda skroplona zamiast wylac się pod auto zostaje i wraca do kabiny tak jak opisała Justyna
rustin Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Za każdym razem przed zgaszenie wyłączacie klimę? Wczoraj spróbowałem z 5 min przed zagaszeniem i nic nie dało, mało? Kanał drożny,kapie woda
r_afaello Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Trochę nie mogę załapać. Jedziesz z klimą włączoną jest OK Jedziesz z klimą wyłączoną jest OK Wyłączasz silnik, wychodzisz i włączasz po 30min zaczynają szybko parować. Dobrze cię zrozumiałem? Na mój gust to tak jakbyś jeździł z obiegiem wewnętrznym lub skroplona para nie spływa na zewnątrz rurką (pewnie zapchana) i sobie stoi podczas jazdy masz cały czas nawiew wiec jest OK, zostawiasz na jakiś czas, para się skrapla. Wracasz do auta odpalasz nawiew i wdmuchuje ci mocno wilgotne powietrze i nawet włączenie klimy od razu jej nie osuszy i wymaga trochę czasu. To takie pomysły mi przychodzą do głowy. Może ktoś bieglejszy podrzuci inny.
Justyna Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Za każdym razem przed zgaszenie wyłączacie klimę? ja tak robię na kilka minut przed dojechaniem na miejsce wyłączam klimę i lekko podnoszę temp oraz ustawiam większy nadmuch. Nigdy nie miałam problemu z parującymi szybami
rustin Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Wszystko się zgadza oprócz tego , że rurka drożna i kapię z niej woda i sprawdzałem,klapka jest otwarta czyli obieg otwarty
r_afaello Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 No to nie wiem. Może woda na podszybiu ci stoi po deszczu (passaty i audi tak miały). Robi się jeziorko w okolicach filtra kabinowego wiec siłą rzeczy ssie wilgotne powietrze.
rustin Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 ale to nie tylko w deszcz zauważyłem. sprawdzę dzisiaj , nie ma deszczu czy tez tak bedzie
Pavlik Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Jesteście nadgorliwi...klima non stop ON i po temacie
escimo Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Jesteście nadgorliwi...klima non stop ON i po temacie Ja też nie wyłączam klimy nigdy i nie mam problemu z tym...
jmajka Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Po pierwsze na jaką temperaturę masz ustawioną klimę i gdzie jest ustawiony nawiew, bo jak masz klimę ustawioną na min to większości przypadków delikatnie po odpaleniu za paruje przednia szyba (szczególności jak nawiew jest ustawiony na nią), parowanie może też być gdy masz nieświadomie obieg zamknięty, ale najczęściej jest spowodowana nie możnością odprowadzenia skropliny z parownika, gdzieś w jego okolicy odkłada się woda. Ja nawet nie wiedziałem że takie procedury robicie przed zgaszeniem samochodu, ja osobiście mam climatronica i jest ustawiony na 22 i nigdy go nie wyłączam, bo nie mam takiej potrzeby.
rustin Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 nawet jak nie wyłaczam klimy to po odpaleniu parują, temp mam 22' automatycznie
Rekomendowane odpowiedzi