Jump to content

Nielsen Finesse vs Shiny Garage Apple Plastic Dressing

Recommended Posts

Jako że w sobotę(20.04.2013) ogarniałem ciut wnętrze wpadłem na pomysł porównać dwa środki z dolnej półki cenowej w dziedzinie dressingu do plastyków.

Nielsen Finesse oraz Shiny Garage Apple Plastic Dressing

Obydwa są już u mnie dość długi czas ale nigdy nie porównywałem ich między sobą.

Najczęsciej Nielsen leży w bagażniku i służy jako szybkie przetarcie pobrudzonego plastyku. SG nakładam najczęściej przy ogarnianiu wnętrza.

Na testy wybrałem dość nietypowe miejsca, pierwsze to boczek plastykowy z prawej strony z tyłu auta, drugie to listwa progowa od strony pasażera. Dlaczego akurat tutaj.

Bo jak ja wysiadam to staram się nie uwalić plastyków, a żona i syn na to nie zważają ;)

Warunki były ciężkie.

jako datę rozpoczęcia testu przyjmiemy Sobotę 20.04.2013r.

Obydwa ładnie pachną, opisów już nie będę powielał bo środki są znane.

Powierzchnia testowa umyta APC 1:10 później przetarta mokrą MF i osuszona następną.

Obydwa środki mam jeszcze w starych opakowaniach.

IMG_1815.jpg

Po nałożeniu aplikatorem bawełnianym

IMG_1816.jpg

Po minucie od nałożenia.

IMG_1818.jpg

Nie były przecierane MF po aplikacji. więc jak widać troszkę się świecą.

A tutaj na boczku z tyłu

góra Nielsen Finesse z dołu SG Apple

IMG_1812.jpg

Tutaj również nie były przecierane MF.

IMG_1813.jpg

W sobotę 04-05-2013r po zrobieniu ponad 1500km, przeżyciu zlotu na lotnisku itp.

Z osobami testowymi ( które były oczywiście nie świadome testowania ;)

Na listwie już ich nie widać, na boczku jeszcze jest (syn jeździ po prawej stronie więc także tam kima ;)

Listwa

IMG_2135.jpg

IMG_2134.jpg

Na środkach nie zostają ślady po deszczu. Na desce oczywiście wygląda to inaczej tzn dłużej się trzymają.

niestety listwa progowa była brudna i pewnie raczej była przykryta juz pyłem i kurzem , warunki na lotnisku były średnie tzn mokro, później nocowanie w domkach letniskowych w lesie :).

Dzisiaj po południu zrobię test na desce.

• 3 months later...

Niestety nie zrobiłem na desce :( jakoś mi wypadło . Ale testując po całości SG zdecydowanie bardziej matowy i mniej przyciąga kurz.

Obiecuję że w następnym tygodniu po powrocie z urlopu zrobię takie porównanie, dorzucę jeszcze 303