Jump to content

Odnowienie deski rozdzielczej ugryzionej zębem czasu

Recommended Posts

Witam

nigdzie nie znalazłem takiego tematu a jest to dla mnie interesujące czy da się to zregenerować w jakiś sensowny sposób, najprostsze rozwiązanie [kupno nowej i wymiana] nie wchodzi w gre, gdyż takie deski nie pojawiają się zbyt często do kupienia oraz same mają również często problemy z jakością :) z racji wieku.

Materiał to pianka powleczona jakąś farbą [wyglada jak kauczokowa] deska pochodzi z Poloneza.

Zdjęcia kiepskie jakościowo ale mam nadzieje, że wystarczająco naświetlają temat dla osób które maja z tym do czynienia na codzień.

Zdjęcia deski w linku

Deska przez wiele lat była wystawiona na działanie promieni słonecznych i brak konserwacji, czy da się jeszcze to jakoś wyprowadzić, jakimi preparatami bądź metodami?

Ja dzisiaj używałem czystej wody + szmatki, ale mam wrażenie, że wraz z brudem schodzi kolor oraz struktura. Na zdjęciu osłona [daszek] zegarów jak widać ma sporo plam i odbarwień, a cała deska wygląda jeszcze gorzej :( Czym to pokleić bądz uzupełnić?

Dodatkowo czym taki materiał zakonserwować, żeby nie było jeszcze gorzej. ?

Trzecie zdjęcie pokazuje kolor jaki powinien być na całej desce :)

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi, a jeśli temat jest w złym dziale proszę o przeniesienie do odpowiedniego.