sirtrojan Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 Mycie silnika z innej beczki. Czego użylibyście do mycia silnika po wycieku. Nie chcę myć olejem napędowym bo potem śmierdzi jak się silnik rozgrzeje. Będę czyścił z kanału i bez żadnej myjki. Mogę sie wspomóc opryskiwaczem ciśnieniowym. Najlepiej coś w sprayu albo na szmatę. Mam Attack, APC i inne siuwaxy ale to bardziej na górę niż uświniony po wycieku dół silnika. Czyszczę żeby zobaczyć czy wycieki ustały i czy ew. coś się jeszcze poci. Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justyna Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 olej bardzo dobrze domywa się Prickbortem , sprawdzone a potem to już APC Link to comment Share on other sites More sharing options...
sirtrojan Posted April 26, 2013 Author Report Share Posted April 26, 2013 mam zapas Prickborta. super Dzieki Justyna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciastek Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 mój kumpel stosuje zmywacz do hamulców Ale podobno bardzoszybko schodzi puszka, bo tylko pół litra ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas G Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Zmywacz hamulcowy ma jedna wade, potrafi rozpuszczac plastiki Jesli myjemy goly silnik to owszem, ale uzbrojonego bym nie dotykal. Nafta oswietleniowa sie nadaje, miesza sie z olejem, na to mocniejsza chemia i wszystko ladnie splynie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 sam blok silnika myłem też preparatem do czyszczenia felg alu i przyznam,że efekt na prawdę super Link to comment Share on other sites More sharing options...
swietlikk Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Rezbir Truck - dwuskładnikowa chemia to myci silników sie nadaje. i wychodzi dość tanio. Sprawdzone i testowane na silnikach i innych brudasach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kama Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Ja rozrobiłem w Marolexie Dimera z wodą 1:4. Silnik jak nowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
adii Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 kwasem do felg ładnie idzie ale ze względu na węże i kostki bym odpuścił, natomiast prickbort pięknie wymywa wszystko, blok i skrzynia zasmarowane starym przysmażonym olejem w starej corsie wyglądały jak nówki po takim zabiegu, na koniec profilaktycznie apc 1:3 i myjka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sirtrojan Posted April 29, 2013 Author Report Share Posted April 29, 2013 Ogarnąłem Prickbortem i preparatam MOTIP dedykowanym do czyszczenia silników. Minusem tego pierwszego jest to że szybko ścieka wiec aby skuteczne zadziałał trzeba zużyć go więcej. Chemii do alu nie chciałem używać ze względu na przewody gumowe i uszczelki. Generalnie powyższe produkty + szczoteczka Colgate i silnik wyglada jak powinien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitCorleone Posted April 29, 2013 Report Share Posted April 29, 2013 Silniki zawsze myje Dimerem w rozcienczeniu 1:4, 1:5. Dimer opryskiwaczem, a pozniej pedzelkowanie. Wszelkie oleje smary znikaja w mgnieniu oka. Ostatnio denerwowalo mnie utlenione aluminium na pokrywie zaworow i bloku silnika. Przetarlem silnik pare razy wloknina scierna i byl jak nowy. Na koniec pokrywa zaworow zostala przepolerowana pasta do polerowania chromow i aluminium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sirtrojan Posted April 29, 2013 Author Report Share Posted April 29, 2013 mój koleżka zamiast włókniny użył druciaka kuchennego. Też dał rade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duch102 Posted October 22, 2015 Report Share Posted October 22, 2015 Bardzo ładnie też wychodzi po pianie s5 1:1 doczekać chwile i splukac wodą o temperaturze 100 stopni pod ciśnieniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciesielko Posted October 23, 2015 Report Share Posted October 23, 2015 Dimera dobrze rozcienczyc i doczysci Link to comment Share on other sites More sharing options...
krakow_kult Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 zmywacz wurtha 5L + atomizer z pompką - niezastąpiony do warsztatu do odtłuszczania. Mam i polecam (nie tylko do mycia silnika). Nigdy nie zdarzyło mi się by zaszkodził plastikowi czy gumie. Nie jest na bazie wody i momentalnie odparowuje - co jest duzym plusem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts