heniczyna Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Heja, wczoraj umyłem swoje ukochane alufelgi preparatem Sonax Extreme do felg (w tamtym sezonie myłem je Autoland Atack do felg, ale średnio byłem zadowolny, także tym razem skorzystałem ze wspomnianego Sonaxa). Zdjęcie sprzed mycia mam tylko to: po myciu/szczotkowaniu: jakby nie patrzeć są czyste, a przynajmniej nie zostawiają brudu na rękach jak się je przenosi bez rękawic Ale tych kropek (to chyba asfalt?) czy kleju po odważnikach nie usunęło. ale po myciu wyszła gorsza sprawa (akurat najwięcej zdjęć dotyczy prawego przedniego koła, ponieważ tam najwięcej tego wyszło, tylne koła prawie nie mają takich śladów): dekielki (to już wyszło po użyciu wspomnianego wcześniej Autolandu) ramiona wnętrze (tak jakby puchło przy łączeniu ramienia z obręczą) Jaka może być przyczyna takich śladów? Właśnie rzuciłem w google hasło Utlenianie aluminum no i kurdę, te ślady to przypominają... Ale czekam na Wasze opinie. Z góry podziękował!
Fr0styyy. Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Norma w alu. Moje tak wyglądają Imo na to bezbarny lakier powinno się położyć to takich kwiatków by nie było.
propekMONTER Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Druciakiem je myłeś? Te ślady to raczej krawężniki + utlenione aluminium.
heniczyna Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Druciakiem je myłeś? Te ślady to raczej krawężniki + utlenione aluminium. szczotką do felg, o taką: a co do śladów krawężnika: masz rację, akurat ta felga najmocniej ucierpiała w rękach poprzedniego właściciela (jakiś nieprzyjemny krawężnik no i atak autobusu ;P). No i druga sprawa: na niej najwięcej tego utleniania wyszło, dlatego akurat jej zdjęcia trafiły na forum. Zastanawia mnie tylko, czy to normalna sprawa z tym utlenianiem, felgi mają około 3lat...
Matthias2 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Mam ten sam efekt, z prawie nowymi felgami, po użyciu TENZI Alux GT. Nie wiem jak SONAX, ale TENZI jest na bazie kwasu fluorowodorowego, wydaje mi się, że dostał się on między lakier a aluminium i je wytrawił. Także zalecam ostrożność przy używaniu mocnej chemii.
heniczyna Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 tylko Sonax nie jest mocną chemią...
Matthias2 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 tylko Sonax nie jest mocną chemią... Jakaś substancja aktywna musiała zareagować z gołym aluminium. Przez uszkodzenia lakieru na krawędziach środek dostał się w przestrzeń miedzy lakierem a aluminium, a że w przypadku polerowanych powierzchni nie ma dobrej przyczepności powłoki, zadanie miał ułatwione.
heniczyna Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2013 no nic, dziękuję wszystkim za pomocne informacje. trzeba będzie nauczyć się z tym żyć a jest może jakiś środek, żeby psiknąć te felgi, aby zapobiec dalszemu postępowaniu utleniania? czy raczej dać sobie z tym spokój?
jedrek1980 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2013 zostaje je wypolerować też tak mi wyszło utlenianie i zastanawiam sie nad polerką
soll Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Mam ten sam efekt, z prawie nowymi felgami, po użyciu TENZI Alux GT. Nie wiem jak SONAX, ale TENZI jest na bazie kwasu fluorowodorowego, wydaje mi się, że dostał się on między lakier a aluminium i je wytrawił. Także zalecam ostrożność przy używaniu mocnej chemii. Akurat TENZI Alux GT to jeden z mocniejszych preparatów do felg, zaleca się dużą ostrożność, żeby nie zrobić kichy
Rekomendowane odpowiedzi