Jump to content

Renowacja/naprawa chromowanego grilla w Volvo V50

Recommended Posts

Witam,

Mam taki nieciekawy problem natury estetycznej w moim V50. Poprzedniemu właścicielowi nie podobał się chromowany grill. Postanowił go więc potraktować czarnym lakierem. Problem w tym, że atrapa jest teraz w niektórych miejscach odrapana, chrom wychodzi spod czarnej farby i wygląda to tragicznie.

I teraz moje pytanie: czy da radę jakoś pozbyć się czarnej farby z chromowanej kratki tak aby chrom pozostał nienaruszony?

Oddawanie grilla do chromowania w specjalistycznej firmie raczej mija się z celem (taniej kupię nowy grill na Allegro).

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

Jest to taka atrapa:

P4130316.JPG

A to (kiepskie) zdjęcie mojego auta:

2013-04-06%2016.12.36.jpg

ja uznałem, że ten grill to wiocha i pomalowałem plastidipem na czarny mat.

ewentualnie rozważyłbym kupno grilla od s40.

+1

Nawet jak poświęcić sporo czasu i pieniędzy na preparaty to efekty końcowe będą raczej mizerne - na grillu napewno czas i kamienie swoje zrobiły.

No cóż, popatrzyłem na te grille od S40 i faktycznie jest o niebo lepszy.

Znalazłem takie coś:

3157312255

Z przełożeniem emblematu nie powinno być chyba problemu.

W tym który przedstawiłeś firmy FK chodzi właśnie o to żeby emblematu nie było...To tuningowy zamiennik. Gdybyś założył znaczek to będzie straszna kicha.

A farbę można usunąć Scansolem lub innym paint removerem. Chromu nie ruszy.

Możesz pobawić się takim preparatem tak jak radzi Marco

http://allegro.pl/zmywacz-powlok-lakier ... 62016.html

Nie mówie koniecznie o tym dokladnie ale wlasnie o zmywaczu powłok lakierniczych, dostaniesz go w kazdym sklepie z farbami. Są dostępne w mniejszych i tańszych opakowaniach.

Był taki wątek w którym gość dostał do doszykowania chevroleta z rozlaną farbą w srodku i to mu pomoglo. Spróbuj moze i Tobie zda egzamin, ale najpierw w malo widocznym miejscu.

Metalizacja próżniowa bo taką pokryty jest Twój grill ( to ten chrom) myślę ze nie powinna zejść. Gdyby to bylo metalowe i chrom byłby galwaniczny byłoby zero problemu.

Dzięki Panowie,

Teraz mam zagwozdkę co ja właściwie chcę z tym zrobić; czy wrócić do chromu czy pozostawić to na czarno (co wiąże się z poprawieniem niedoróbek czarnego lakieru) czy wymienić na zupełnie nowy grill.

W zasadzie mam jeszcze większy problem niż wcześniej :D

• 4 weeks later...

Koniec końców stanęło na tym:

Y9EBAiM.jpg

g7IP3U0.jpg

Czarny półmat z Motipa. Jestem bardzo zadowolony z efektu :)

Aha, znaczek potraktowałem pastą polerską Safe Cut z żółwia - udało się wydobyć trochę blasku z chromów i pozbyć rys z przezroczystego laminatu, który osłania emblemat.