Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , mam w planach po raz pierwszy za pomocą polerki elektrycznej [Graphite] ogarnąć lakier w mojej Madzi 626 GW 2001r kolor jak to określić granatowy metalik . I chcę zasięgnąć opini na temat jakie pasty polerskiej powinienem użyć która będzie najlepszym wyborem lub co proponujecie , mianowicie zastanawiam się nad trzema opcjami.

Nr.1. Menzerna FG500 - IP2000 - SF4000 , w zasadzie zakup trzech past .

Nr.2. Meguiar's Ultimate Compound .

Nr.3. 4Nano HIGH GLOSS STRONG COMPOUND

Poniżej fotki Madzi .

96663690.jpg

p1100041a.jpg

Posted

Testowałeś może taki zestaw na japońskim lakierze :?: , możesz dać jakieś fotki jeżeli to możliwe .

Może ktoś jeszcze wyrazić opinie .

Posted

Ja po elemencie robię korektę (już 3 zrobiłem :-] ) Menzerną 400,3000 i 4000.Wychodzi super,tylko uważaj na załamania żeby podkładu nie zobaczyć :mrgreen:

Posted

podepne sie bo niechce zakladac nowego tematu

kupiłem 3x pasty FG400 - PF2500 - SF4000

jakie pady dokupic , bo to moj pierwszy zestaw do polerki

najlepiej takie zeby byly z mozliwoscia czyszczenia

i jaka paste na jaki pad

ale wstyd :oops: heh :ad:

Posted

Flexi bialy 400, pomaranczowy 2500, zolty 4000

3m zielony 400, 3M zolty - 2500, 3M niebieski - 4000

Wszystkie mozna i nalezy czyscic

Posted

W tym tygodniu będę miał pacjenta VW Passat z 2004r. cały malowany.

Posiadam pasty Menzerna 500 oraz 3000, jak również w drodze jest 2500. Czy tą kombinacją past osiągnę rezultaty rzędu 85%-90%?Czy raczej zrobić 3 stopniowy zabieg tj.400,2000 i 4000 - tylko czy jest sens? Jak również czy 2 letni lakier na koreańczyku (tylko swirle od myć) potraktować pastą 2500 czy może raczej dokupić 2000 a potem 4000?

Posted

Arturro, wszystko zalezy jak bedzie lakier sie poddawal. Kwestia ilosci przejazdow 500 i osiagalne

Na koreanczyka w zupelnosci 2500 powinno wystarczyc, 4000 wykonczysz

Posted
Ja po elemencie robię korektę (już 3 zrobiłem :-] ) Menzerną 400,3000 i 4000.Wychodzi super,tylko uważaj na załamania żeby podkładu nie zobaczyć :mrgreen:

Będę uważał napewno :) ale lepiej nie szaleć . Powiedź jakim systemem dokładnie polerujesz , jeżeli zrobię to Menzerna 400 jeden [lub więcej ]przejazdów po elemencie na twardym padzie - 3000 jeden przejazd na średnim padzie - 4000 wykończenie na miękkim padzie dobrze kombinuję ?

Posted

Czy 3000 dostatecznie nie wykończy powierzchni przed aplikacją cleanera? Pytam bo powątpiewam w sens stosowania kombinacji 3000 - 4000, nie lepiej po ostrej paście - 2500 i potem finisz 4000 bądź 3000?

Posted
FG400 - PF2500 - SF4000

Czyli ten wybór będzie najlepszym rozwiązaniem , a czy FG400 nie będzie za mocna ?

Posted

rekin175, wszystko zależy od stopnia defektów lakieru, doboru past, padów. Nie ma gotowych zestawów idealnie pasujących pod każde auto. Każdy lakier jest inny, każdy inaczej pracuje z maszyną, każdy ma inny bagaż doświadczeń i umiejętności. Krzywdy madzi FG400 nie zrobisz (jeśli będziesz działał zgodnie ze sztuką)

Proponowany przeze mnie zestaw jest najbardziej uniwersalny, w przypadku lekki zarysowań na miękkim lakierze spokojnie możesz zacząć od 2500. FG400 jest nowszą pastą, bardziej dopracowaną technologicznie niż 500, stąd myślę, że będzie lepsza.

Z pewnością lakier na Twoim samochodzie po tylu latach jest daleki od ideału więc ten zestaw past + pady (proponuje zestawik urbana) i będzie wszystko ok.

Posted

Super więc zdaje się na Twoje doświadczenie i dodaje do listy zakupów -FG400 - PF2500 - SF4000- .

• 1 month later...
Posted

Potwierdzam , w/w zestaw past sprawdza się doskonale na Magdalenie Pozdrawiam .

imag0143x.jpg

Posted

Pytałem z ciekawości czy w innych modelach też tak jest, w 3-ce mojego ojca też jest bardzo miękki, aż balem się cokolwiek robić :shock: . Kombinacja 500 + 2500 + FK 1000 zadziałała super :good: . Nie ma się czego bać, takie pasty to już sprawdzona technologia.

Posted

Ja używam Scholla s3 +s17 :) tylko że mam srebrne..

Posted

Bać nie ma się czego , ale jak chcemy zrobić kuku to też nie problem , FG 400 na twardym padzie za długie polerowanie w miejscu z dociskiem szczególnie [wypuklenia ranty wiadomo ] i podkład zobaczymy :evil: , ale przy normalnym toku pracy i zachowaniu minimum ostrożności nic złego nie zrobimy .

Mi z zestawem Menzerna pracuje się coraz lepiej choć pewnie jeszcze dużo nie wiem [ dziś zrobiłem dwa elementy :ad: ]

Posted

Planuję zrobić małą korektę w swojej Madzi GH 2009 polerką Lare EPL-51. Lakier jest miękki, ale dobrym stanie, czyli normalne ślady zużycia - koliste ryski widoczne pod światło.

Czy pasta polerska Megsa UC w połączeniu z padem średnim i miękkim to wystarczający zestaw?