Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na forum jestem nowy i dopiero zaczynam poważniejsza przygodę z wnętrzem. Niedawno zakupiłem okazjonalnie odkurzacz na mokro karcher NT35/1 TACT. Odkurzacz niezwykle mocny i dość duży. Zbiera wode. Kupiłem go z myślą, aby odkurzać i odssysać po praniu. Kolega tak robi i zainspirował mnie to. Kolejną moją inspiracją do zadbania wnętrza jest przewertowanie forum co i jak. Do sprawy. Wpadłem na pomysł, aby wykorzystać odkurzacz i zmodyfikować go na piorący. Myślałem, żeby dołożyć dużego marolex-a, podciągnąć przewody z wodą do ssawki, założyć odpowiednią dysze , na odpowiedniej wysokości tuż za ssawką, aby płukać co wypiorę. Do tego przerobienie na krótką lance, aby wszystko bylo w zasięgu swobodnej pracy. Co o tym sądzicie? moze się udać? Zaznaczam, że jestem totalnym żółtodziobem w praniu i mogłem coś ważnego pominąć z niewiedzy, a maszyny piorącej to ja w rękach nigdy nie trzymałem. Czekam na Wasze opinie co o tym myślicie.

Posted

Sprzedaj tego Karchera i kup piorący z prawdziwego zdarzenia.

Ewentualnie tego zostaw do odkurzania na sucho.

Za dużo zachodu i inwestycji

Posted

Inwestycja nie aż taka duża, bo ok 160 zł a odkurzacza piorącego do uzytku ze 2 razy w miesiącu, który kosztuje zdecydowanie ponad 1200 to się nie zdecyduje, a poza tym mam mało miejsca do przechowywania takiego warsztatu :). Bardziej mnie interesuje, czy od strony technicznej ktoś juz tak próbował lub ma jakieś uwagi co do prototypu.

Posted

Damkuz, prałem takim wynalazkiem kilka razy moje beżowe dywaniki i wyszło bardzo dobrze.

U mnie wodę odciągał odkurzacz Rainbow, zaopatrzony w ssawkę do tapicerki Karchera i właśnie marolex 2l. Ogólnie działało bardzo dobrze, ale było trochę nieporęcznie.

Do wyprania całej tapicerki zakupiłem najtańszego piorącego karchera SE4001 i jest zdecydowanie szybciej wygodniej.

Uważam, że jeśli masz dużo samozaparcia do Twój pomysł będzie działał.

Powodzenia

Posted

Damkuz, Na szybko jezeli chcesz zrobic cos takiego i zeby to mialo sens i obsluge prosto to zakup:

- wazyka elastycznego

- dysze

- jakis zbiornik na wode (od plynu do spryskiwaczy od auta)

- pompki ciśnieniowej (od ekspresu do kawy)

- wlacznik jakis wygodny/ przewodu od potrzeb

Montujesz calosc i masz opcje prania. I nie masz problemu z dopompowywaniem zbiornika. A jak dobrze pomyslisz to zrobisz mocowanie calosci do glownego odkurzacza i bd to poreczne i wykorzystasz obecny sprzet :)