Jump to content

malowanie elementów plastikowych

pioteropa

Recommended Posts

Witam ,

chcę pokazać Wam efekty mojej pracy dotyczącej renowacji elementów plastikowych, z których schodziła gumowa powłoka. Wyglądało to tragicznie. Była to bardzo tania alternatywa w porównaniu z zakupem wszystkich elementów u producenta auta. Więc żeby nie było, że odkryłem Amerykę jest to raczej znany sposób z wykorzystaniem farby firmy BOLL niestrukturalnej do zderzaków (koszt ok. 30zł). Przedstawiam kilka zdjęć jak mi to wyszło.

Tak to wyglądało przed całą operacją :(

70841618.jpg

16129395.jpg

Tu gotowanie :kox::D najlepiej ta guma schodziła pod wpływem ciepła

83896511.jpg

A teraz efekt końcowy :ad:

32694913.jpg

74070826.jpg

66513817.jpg

79959193.jpg

Przed malowaniem wszystko jeszcze zmatowiłem papierem ściernym 220-240 i przejechałem IPA i na koniec jeszcze parę fotek z innych elementów 8-)

11600389.jpg

56232785.jpg

73643029.jpg

83848436.jpg

58197612.jpg

97707694.jpg

Efekt naprawdę zacny :good: Cały VAG cierpi an ten problem ja u siebie w pasku wymieniłem te elementy na ori carbon i zdrapałem strukturę co dało drapanę aluminium ale w superbie chyba nie było takich dekor u mnie wygląda to tak:dsc4733q.jpg

dokładnie taka farba

20130311223501.jpg

[ Dodano: 11 Marzec 2013, 22:51 ]

dodam jeszcze, że podczas całej operacji omyłkowo kupiłem również farbę w wersji strukturalnej, i efekt był dużo bardziej chropowaty - jakby pomalowany piasek...mi to nie odpowiadało :evil:

generalnie wkładałem element na parę chwil do gotującej się wody, następnie skrobałem tą gumę - wtedy najłatwiej schodziła. Dodam jeszcze, że trzeba uważać aby pod wpływem ciepła nie pokrzywić plastików - ja tak miałem gdy zbyt długo gotowałem ramkę konsoli środkowej na szczęście dało się to wyprostować.

• 1 month later...
  • 1 month later...

Bardzo fajnie wyszło :) Ile zużyłeś tego spreju? Jestem ciekaw, bo sam chciałbym uzyskać podobny efekt, jak u Ciebie, a mam tych plastików trochę więcej do malowania. Rozmawiałem wczoraj z kumplem lakiernikiem i powiedział mi, że sprejem nie opłaca się tego malować, lepiej kupić 200-300ml i będzie taniej i ładniej (ale już sam nie będę mógł tego zrobić tylko oddać jemu, co myślę zabiera sporo frajdy). Miał racje z tym, że lepiej to zrobić pistoletem? Obecnie pracuje on w mieszalni lakierów (przedtem zajmował się na co dzień lakiernictwem), więc ogarnia temat, ale chciałbym się upewnić :P

• 1 month later...

boll ma nawet spray do plastików strukturalny. jak ktoś ma coś gładkiego a chce mieć strukturę to polecam ale trzeba bardzo uważać z grubością.

ja teraz maluje plastiki w corsie. są one strukturalne i używam zwykłego akrylowego lakieru w czarnym macie. matuje powierzchnię, oczyszczam i maluje. efekt jest super. pytanie jak z trwałością, owadami i słońcem. na przednim zderzaku farba siedzi już tydzień i problemów nie ma a owady śladu nie zostawiają.