pioteropa Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 Witam , chcę pokazać Wam efekty mojej pracy dotyczącej renowacji elementów plastikowych, z których schodziła gumowa powłoka. Wyglądało to tragicznie. Była to bardzo tania alternatywa w porównaniu z zakupem wszystkich elementów u producenta auta. Więc żeby nie było, że odkryłem Amerykę jest to raczej znany sposób z wykorzystaniem farby firmy BOLL niestrukturalnej do zderzaków (koszt ok. 30zł). Przedstawiam kilka zdjęć jak mi to wyszło. Tak to wyglądało przed całą operacją Tu gotowanie najlepiej ta guma schodziła pod wpływem ciepła A teraz efekt końcowy Przed malowaniem wszystko jeszcze zmatowiłem papierem ściernym 220-240 i przejechałem IPA i na koniec jeszcze parę fotek z innych elementów
zegarek Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 Ładnie to wyszło. farby firmy BOLL niestrukturalnej do zderzaków Czy ta farba na pewno jest "niestrukturalna", bo jak dla mnie to strukturka tam jest?
Pan Miyagi Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 igzakli, wygląda jak drobna struktura
Marco Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 Ale nie taka jak struktura. Nawet nie wiedziałem ze Boll ma coś takiego w ofercie. Muszę poszukać.
boss Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 Efekt naprawdę zacny Cały VAG cierpi an ten problem ja u siebie w pasku wymieniłem te elementy na ori carbon i zdrapałem strukturę co dało drapanę aluminium ale w superbie chyba nie było takich dekor u mnie wygląda to tak:
pioteropa Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 dokładnie taka farba [ Dodano: 11 Marzec 2013, 22:51 ] dodam jeszcze, że podczas całej operacji omyłkowo kupiłem również farbę w wersji strukturalnej, i efekt był dużo bardziej chropowaty - jakby pomalowany piasek...mi to nie odpowiadało
maciety1989 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 efekt fajny ciekaw jednak jestem jak będzie z trwalością, czy nie będzie matowieć i odszczypywać się przy jakimkolwiek zawadzeniu czymś twardszym. Praca wykonana
pioteropa Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 całe to malowanie robiłem jakieś 7-8 miesięcy temu do tej pory nie ma żadnych przetarć nic nie pęka no i nie brudzi rąk
swietlikk Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 pioteropa na czym polega to gotowanie???? wkładasz całe do gotującej się wody i czekasz aż samo odejdzie? czy jak to się robi???
pioteropa Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 generalnie wkładałem element na parę chwil do gotującej się wody, następnie skrobałem tą gumę - wtedy najłatwiej schodziła. Dodam jeszcze, że trzeba uważać aby pod wpływem ciepła nie pokrzywić plastików - ja tak miałem gdy zbyt długo gotowałem ramkę konsoli środkowej na szczęście dało się to wyprostować.
KaczorRK Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Można też podgrzać plastiki miejscowo suszarką albo opalarką, mniejsze szanse na pokrzywienie plastików no i nie trzeba rozstawiać garów do gotowania.
adam_84 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 A co myślicie o Plasti Dip? Czy efekt nie był by lepszy? Znalezłem coś takiego: http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?p=11706648
paluch Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 A co myślicie o Plasti Dip? Czy efekt nie był by lepszy?Znalezłem coś takiego: http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?p=11706648 http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=9517 W temacie masz wszystkie informację
adam_84 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2013 No tak, ale w tym temacie nie ma niemal nic o malowaniu plastików wnętrza. Myślę że Plasti Dip także sprawdzi się np. w renowacji uchwytów drzwi w grupie VAG gdzie powłoka jest podobna.
paluch Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2013 także sprawdzi się np. w renowacji uchwytów drzwi w grupie VAG gdzie powłoka jest podobna. I tak samo się sprawdzi jak powłoka Vag. . .
rbkt666 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Bardzo fajnie wyszło Ile zużyłeś tego spreju? Jestem ciekaw, bo sam chciałbym uzyskać podobny efekt, jak u Ciebie, a mam tych plastików trochę więcej do malowania. Rozmawiałem wczoraj z kumplem lakiernikiem i powiedział mi, że sprejem nie opłaca się tego malować, lepiej kupić 200-300ml i będzie taniej i ładniej (ale już sam nie będę mógł tego zrobić tylko oddać jemu, co myślę zabiera sporo frajdy). Miał racje z tym, że lepiej to zrobić pistoletem? Obecnie pracuje on w mieszalni lakierów (przedtem zajmował się na co dzień lakiernictwem), więc ogarnia temat, ale chciałbym się upewnić
pioteropa Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Mi poszło około dwóch puszek ale ja się strasznie z tym bawiłem . Poprawiałem niektóre elementy po 2 -3 razy .
michal55yh Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Poleciłbyś tą farbę na klamki zewnętrzne? W Grande Punto klamki są porysowane, zaczynają się robić szare więc chcę je jakoś odnowić.
Swoop Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 michal55yh, podkład do plastiku i lakier. Jaki nie weźmiesz powinno być OK. Zawsze możesz dorobić lakier pod kolor nadwozia
pioteropa Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 michal55yh, Generalnie ta farba jest do zderzaków wiec się nada. Ale ja jak Swoop zrobił bym klamki pod kolor nadwozia
michal55yh Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Szczerze to w kolorze czarnym także ładnie wyglądają a żeby zmienić im kolor to roboty byłoby multum aby je rozebrać w drobny mak i dobrze pomalować...
piszczek Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 boll ma nawet spray do plastików strukturalny. jak ktoś ma coś gładkiego a chce mieć strukturę to polecam ale trzeba bardzo uważać z grubością. ja teraz maluje plastiki w corsie. są one strukturalne i używam zwykłego akrylowego lakieru w czarnym macie. matuje powierzchnię, oczyszczam i maluje. efekt jest super. pytanie jak z trwałością, owadami i słońcem. na przednim zderzaku farba siedzi już tydzień i problemów nie ma a owady śladu nie zostawiają.
kupusso Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 Przed malowaniem gruntujesz powierzchnię podkładem do tworzyw?
kupusso Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 Jak zacznie odpadać lakier to w podkładzie możesz szukać winowajcy. Nie twierdzę, że tak się stanie, ale jest to bardzo prawdopodobne.
Rekomendowane odpowiedzi