Jump to content

Recommended Posts

Posted

DZIś DOSTALEM JAK DLA MNIE NOWE ŚRODKI TENZI

TEST ZROBIŁEM NA SKAZANYM NA BANICJE JUZ DAWNO JASNYM DYWANIKU :ad:

TOP PERFEKT ROZROBIONY W STOSUNKU 1 DO 10 JAKO PRESPREY

TEXTIL EX 100 ML NA 8L WODY /taka ilość bo po teście było małe pranko dywanu/

WODA LETNIA

MOIM ZDANIEM WYSZŁO FAJNIE :good:

jak tylko wiosna będzie to zastosuje ten zestaw w aucie i zaprezentuje

to moja pierwsza relacja jak cos żle to sorki :idea:

POCZĄTKUJĄCY :oops:

100_7928.JPG.01e4aab7addd9db527a34f9f68988cb9.JPG

100_7925.JPG.31cfb634bd30819b9fa6514c99b4fb7e.JPG

100_7922.JPG.8853b7d80b62e8feed6556639a07db91.JPG

Posted

TextilEx w tym roztworze nie jest mocarzem, ale jak widać zupełnie nieźle sobie radzi. Niejednokrotnie używałem go w znacznie większych stężeniach, aczkolwiek wypada wtedy pamiętać o odpieniaczu do zbiornika brudnej wody.

TopPerfekt to raczej preparat do zabrudzeń tłuszczowych, z którymi to rozprawia się wyśmienicie na większości powierzchni. Można się nim posiłkować również w przypadku ropopochodnych zanieczyszczeń.

Test zupełnie jasno pokazuje że do prania sztucznych włókien (wykładziny samochodowe) wcale nie trzeba używać najdroższych specyfików :)

Do foteli samochodowych i bardziej złożonych kolorystycznie tapicerek lepiej nada się Tenzi Texwash - zalecany do prania wnętrz pojazdów (TextilEx to raczej typowy preparat do wykładzin biurowych). Texwash chyba nieco lepiej radzi sobie z zabrudzeniami ropopochodnymi (smary, oleje itp).

Posted

SAMA PRACA JEST OK, ZAPACH CAŁKIEM FAJNY A CZAS JAKI?

SPRYSKANIE ROZTWOREM TOPPERFEKT I WTARCIE A NASTEPNIE ODCZEKANIE 10MIN

NASTEPNIE PŁUKANIE TEXTILEX /posiadam TEXWASH ale szykowałem sie na pranie dywanu a test zrobiłem przy okazji/

NASTEPNIE JESZCZE RAZ TOP 10MIN I TEXTIL Z POWODU TEGO JAK TEN DYWANIK WYGLĄDAŁ

/na dywanie tylko raz top 10min i textil a na koniec czysta woda efekt bardzo zadawalający/

CENOWO WYSZLO SUPER :-]

TOP PERFEKT LITR za 17 zł wyszło 100ml -1.7zł

TEXTILEX LITR za 22 zł wyszło 100ml - 2.2zł

razem 3.9 zł

/dywan 3 m na 1.4 m plus ten super dywanik/ :lol::lol::lol:

Posted

widze ze powieksza sie liczba ludzi kozystajaca z taniego i dobrego topperfekta :-] i pomyslec ze pare latek temu informujac ,,zyczliwe,,grono kolegów z forum zostalem posadzony o sianie kryptoreklamy i oferowanie srodka nie dokońca przeznaczonego do prania tapicerki :D:D:-]

Posted
SAMA PRACA JEST OK, ZAPACH CAŁKIEM FAJNY A CZAS JAKI?

SPRYSKANIE ROZTWOREM TOPPERFEKT I WTARCIE A NASTEPNIE ODCZEKANIE 10MIN

NASTEPNIE PŁUKANIE TEXTILEX /posiadam TEXWASH ale szykowałem sie na pranie dywanu a test zrobiłem przy okazji/

NASTEPNIE JESZCZE RAZ TOP 10MIN I TEXTIL Z POWODU TEGO JAK TEN DYWANIK WYGLĄDAŁ

/na dywanie tylko raz top 10min i textil a na koniec czysta woda efekt bardzo zadawalający/

CENOWO WYSZLO SUPER :-]

TOP PERFEKT LITR za 17 zł wyszło 100ml -1.7zł

TEXTILEX LITR za 22 zł wyszło 100ml - 2.2zł

razem 3.9 zł

/dywan 3 m na 1.4 m plus ten super dywanik/ :lol: :lol: :lol:

Test, fajny. :good: Chwała Ci za niego...

ale WYŁĄCZ TEN CAPS LOCK NA BOGA!!!!!!!

PS> podpowiem, że mieści się on z lewej strony klawiatury, pośrodku ;)

• 1 month later...
Posted
czy ktoś uzywał tych preparatów to prania tapicerki?

Trochę dziwne pytanie, czytałeś co jest napisane wyżej ?

Posted

Textil ex szału nie robi, strasznie zapycha maszynę a działanie podobne do rm 760, może zostawiać zacieki na czarnym materiale, testowałem w zeszłym roku.

Wracając do Top Perfekt, środek do odtłuszczania, ph 14: http://www.tenzi.sklep.pl/tenzi-top-per ... p-323.html do tekstyliów można używać metodą szamponowania (http://maxcarpet.pl/technologia/metody- ... wanie.html) ja bym jednak skłaniał się go nie używać zwłaszcza w dobie coraz większej tandety i dramatycznego spadku jakości materiałów, wg. mnie ten produkt się po prostu nie nadaje do czyszczenia wnętrza auta, jest mocny jak piana aktywna której z pewnością byście nie użyli. Rozumiem, że czasem przyjeżdżają takie śmietniki, że inaczej się nie da ale powtarzam, że unikałbym tego typu produktów. Chemia profesjonalna jest droga w zakupie? Kilo opakowania na allegro są w granicach 80 PLN, na jedno auto idzie łyżka pesprayu o pojemności 15 ml czyli ok 1000/15 = 66,(6) aut na jednym opakowaniu, oczywiście w przybliżeniu czyli poniżej 2 PLN na auto. Analogicznie z proszkiem do ekstrakcji.

Posted

kanar zgodze sie z toba ale tylko czesciowo-co do textil ex to sie zgodze ale co do perfekta juz nie -ph jest 14 ale w koncentracie a wiadomo ze produkt jest rozcienczany i gwarantuje ci ze umiejetne rozrobienie nie doprowadzi do uszkodzenia materjału( :-] a i zgodzam sie co do dramatycznego spadku jakosci materjału :-] )

Posted

Dzięki za opinię , zawsze staram się doradzać mocno asekuracyjnie ponieważ duża grupa osób sugeruje się moimi opisami i wskazówkami, zatem swoje zdanie podtrzymuję, uszkodzić łatwo, naprawić trudniej ;) A przy okazji zapytam ile idzie na jedno tego produktu? Nie wyjdzie taniej kupić dedykowany produkt?

Posted

Do tapicerki polecam Tenzi Texwash przy następnym aucie zrobie foty i wstawie moim zdaniem efekty podobne dotego testowego dywanika a jako prespray Top perfekt w odpowiedniej proporcji ph można zmierzyć mam takowe paski do pomiaru wstawie i to aby wszystko było jasne :wallbash::wallbash::wallbash:

Posted
A przy okazji zapytam ile idzie na jedno tego produktu? Nie wyjdzie taniej kupić dedykowany produkt?

litrowy koncentrat kosztuje koło 18-20 zł (tanszy w zakupie i ogólnie dostepny nawet ostatnio widzialem w castoramie pólke z produktami tenziego)

ja rozrabiam 100-150ml / litr wody

Posted
ja rozrabiam 100-150ml / litr wody
Sporo lejesz. Jest moc. Ja rozrabiam polowe tego i spokojnie daje rade.
Posted
Sporo lejesz. Jest moc. rozrabiam polowe tego i spokojnie daje rade.

leje tyle bo z reguły dostaje samochody od handlarzy(włochy-brudasy jedne) i mało jest tzw do odswiezenia

Posted
Sporo lejesz. Jest moc. rozrabiam polowe tego i spokojnie daje rade.

leje tyle bo z reguły dostaje samochody od handlarzy(włochy-brudasy jedne) i mało jest tzw do odswiezenia

Standard, ostatnio prałem Actrosa z Włoch :shock: Poszło chyba z 2l koncentratu, tak był zatłuszczony i brudny.

Posted

Mnie się kiedyś zdarzył doblo w którym robiłem koncentratem . I to 3 razy :) Także wiem o co chodzi :)

Posted

Podpisuję się pod tym że top prerfect działa jako presprey. Działa nawet 40-50ml na litr wody. Kanar weź pod uwagę, że dla osób pioracych 1 auto raz do roku, proszki które proponujesz są pakowane w wielkie pudła, których nie zużyję aż do śmierci, a cena przy tej wielkości też zabija. Tenzi jest prawie wszędzie - nie trzeba zamawiac przez internet.

• 3 weeks later...
Posted
Dzięki za opinię , zawsze staram się doradzać mocno asekuracyjnie ponieważ duża grupa osób sugeruje się moimi opisami i wskazówkami, zatem swoje zdanie podtrzymuję, uszkodzić łatwo, naprawić trudniej ;) A przy okazji zapytam ile idzie na jedno tego produktu? Nie wyjdzie taniej kupić dedykowany produkt?

przynajmniej jeden co "cos' wie i się nie wymądrza tylko się dzieli z ludem. Szacunek i doceniam !

A gdzieś wyżej pojawiła się wzmianka o Tenzi Texwash. Własnie skończyłem litrową butelkę. A wcześniej Nielsen Nap Low Foam. Jedyna różnica między nimi to to że Nielsen ładniej i dużo dłużej pachnie. Tenzi tez nie ma złego zapachu, ale niby maja być cytrusy, a takie troszkę to nie do końca. Ale siła działania baardzo podobna. Różnic w sumie nie zauważyłem w sile dopierania. Działałem w obu na maks. stężeniach bo akurat takie dziady mi się trafiły pod rząd.Sa jeszcze 2 subtelne różnice, Texwash wg. mnie troszke wolniej schnie i wychodzi taniej od Nielsen'a. Jutro ide do hurtowni co Clinex Textile, zobacze jak on wypada w "budżetówce".

Efekty po Tenzi Texwash:

21.JPG

22.JPG

6.jpg

8.jpg

DSC_0253.JPG

DSC_0260.JPG

Posted
Jutro idę do hurtowni co Clinex Textile, zobaczę jak on wypada w "budżetówce"

Dobrze czekam na testy, mi w tabelce wypada właśnie Clinex najtaniej.

Patrzac cena/rozcieńczanie.

Posted
Koledzy, czemu używacie środka którym myje się podłogi do prania ( top perfekt ) Są 10 razy lepsze i bezpieczniejsze profesjonalne preparaty typu prespray na rynku ? Czemu akurat wybraliście sobie żrące badziewie ? Nie chciał bym siedzieć potem na czymś takim ... Pozatym pH 14 ? Ludzie ... Litości . pH 14 to jakieś extremum. Nie chciał bym włożyć ręki do roztworu roboczego o takim pH ...

Najsilniejszy profesjonalny preparat przeznaczony do prania tapicerek ma pH 12,5. Dla przykładu powiem że między pH 12 a pH 14 nie ma tylko dwóch punktów różnicy ... pH 14 jest 100 razy większe od pH 12 ponieważ ten współczynnik liczymy skalą logarytmiczną ...

Uważajcie z tym i tyle. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam

cos Ty. Dobrze że wzróciłes uwagę. Cenne.