Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ogarnia ktoś takie zagadnienia jak przekładniki prądowe, styczniki, przekaźniki itp?

Muszę zrobić urządzenie sterujące a brakuje trochę wiedzy :/

Posted

Muszę zrobić coś co będzie automatycznie załączało odciąg przy starcie pilarki lub innej obrabiarki.

Posted

Checio, Ja mam zrobione coś takiego w frezarce, jest na zewnątrz wyprowadzone gniazdko i podłączone do włącznika frezarki, jak się frezarkę włącza to i w gniazdku pojawia się prąd i zasila wyciąg, przez co automatycznie się włącza.

Posted

Salwinek91, a wyciąg masz na styczniku ?

Znalazłem w necie opis jak to zrobić tylko nie czaję pewnych rzeczy.

Posted

Wiesz co chyba nie. W wyciągu w ogóle jest pominięty włącznik. Tak że nawet jak włożę wtyczkę do innego gniazdka to wyciąg cały czas chodzi i żeby go wyłączyć trzeba wyjąć kabel z gniazdka. Jak kupiliśmy to tak było i nic nie zmienialiśmy.

Posted

Checio, najlepiej na styczniku, załączając pilarkę tym samym przyciskiem podajesz zasilanie na cewkę stycznika i załącza się wyciąg

Posted

mihnova, muszę przy takiej opcji ingerować w instalację urządzenia czy da się to podłączyć pomiędzy mufą a gniazdem ?

Posted

Też tak mam. Jeden do formatówki na 400V a ten na 230V do frezarki. To był taki komplet jak kupiliśmy, na ,,krótko" zrobiony ten wyciąg pod frezarkę.

I będziesz musiał raczej ingerować w instalację urządzenia żeby to zrobić ;)

Posted

Checio, coś takiego na szybko

male_2b8b4487ff856d4255e0b8da4851.jpg

[ Dodano: 18 Luty 2013, 13:46 ]

a jak silnik skrawarki 3-fazowy to tak :D

male_8bdf0ba83167124c6bbf005bc87bd.jpg

[ Dodano: 18 Luty 2013, 13:53 ]

muszę przy takiej opcji ingerować w instalację urządzenia czy da się to podłączyć pomiędzy mufą a gniazdem ?

Ciężko jednoznacznie dopowiedzieć co oznacza dla ciebie ingerencja w instalację - musisz się wpiąć jednym przewodem za wyłącznikiem, którym załączasz maszynę ;)

• 3 weeks later...
Posted

Szkoda lepić nowy temat, więc może Kolega nie będzie miał nic przeciwko.... 8-)

Kreatiw Technolożi :-] cd....Problem z obrotomierzem jest w samych zegarach, na desce. Kota dostał silniczek krokowy, elektryk "ogólny" zdziałał tyle, że z martwego zrobiły się przedśmiertne drgawki :D

Nowe zegary to oczywiście kwestia humorystyczna, używki ok 300 zł, czyli za chwilę może być drugie 300 i kolejne.... :o

Może ktoś podchodził do tematu z pozytywnym skutkiem? ma ogarniętego elektronika/zegarmistrza :D który wie jak rozdłubać syfa i wyleczyć?

W sumie bywają większe zmartwienia, ale jak coś było a nie działa to mnie telepie :D ...coś tam szukałem, ale dziesiątki opcji, część tematów dla zalogowanych więc rejestrować się po kolei na forum Berlingo, Partner, 206, 307, Xsara, C4, C5 itd no to... :kox: