Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Czy ktoś z Was spotkał się już z takim problemem w którymś z modeli Porsche? Samochód jest z 2010 roku.

Te "wżery" występują po jednej i drugiej stronie samochodu, w podobnych miejscach. Od początku listwy gdzieś do kilkunastu centymetrów za lusterkiem, dalej listwy są w porządku.

Próbowałem walczyć z tym różnymi pastami do chromu i aluminium, autosol też wchodził w gre. Ostatecznie(nie pytajcie dlaczego) spróbowałem to przelecieć na cuttingowym padzie + FG 400, efekt...żaden.

Według mnie winowajcą może być jakiś trefny płyn do spryskiwaczy, ale to są tylko moje pomysły.

img0795ku.jpg

img0793h.jpg

Dalej listwa wygląda normalnie

img0796vj.jpg

Posted

winowajcą jest piana która wypaliła listwy , rozwiązanie tego problemu na tym etapie jest bardzo trudne a zazwyczaj nie możliwe . W większości przypadków zostaje wymiana .

Posted

VW ,Audi ale i jak widać Porsche ma listwy wykonane w tej samej technologii. Ciężki temat ale da się zrobić. Tyle ze to dość bezkompromisowa metoda. Listwy są wykonane z aluminium i powleczone. Trzeba wierzchnia warstwę usunąć i aluminium wypolerować.

Posted
winowajcą jest piana która wypaliła listwy , rozwiązanie tego problemu na tym etapie jest bardzo trudne a zazwyczaj nie możliwe . W większości przypadków zostaje wymiana .

Skąd taki wniosek, że to piana?

Posted

kuci5, jest tak jak nOx i Marco napisali - taki sam problem mają właściciele BMW X5/X6, którzy wybrali sobie opcjonalne progi boczne (te ułatwiajace wsiadanie) z aluminium. Przy pierwszym kontakcie z mocniejszą chemią - odbarwienia gotowe.

Posted
Tak działa piana/silna chemia na ten materiał i już. Z doświadczenia.

[ Dodano: 24 Styczeń 2013, 20:29 ]

Przy pierwszym kontakcie z mocniejszą chemią - odbarwienia gotowe.
Racja ,zapomniałem. Hicior jest tez z klapka paliwa w Audi TT.
Posted
Tak działa piana/silna chemia na ten materiał i już. Z doświadczenia.

[ Dodano: 24 Styczeń 2013, 20:29 ]

Przy pierwszym kontakcie z mocniejszą chemią - odbarwienia gotowe.
Racja ,zapomniałem. Hicior jest tez z klapka paliwa w Audi TT.

Piany to auto nie widziało, gwarantuje to. W dodatku, odbarwienia występują po jednej i drugiej stronie w podobnych miejscach( tylko na początku drzwi )

Czyli moje przypuszczenia nt płynu do spryskiwaczy mogą być trafne?

Posted
Czyli moje przypuszczenia nt płynu do spryskiwaczy mogą być trafne?
Mogą. Jakiś z Biedrony wlany to kto wie..
Posted

kuci5, To nie musi być piana, to może być APC itp. po prostu silnie zasadowy środek , mi się wydaje że jeżeli jest to za lusterkami to ktoś potraktował latem insekty czymś mocnym ...

Posted

Listy podlegają wymianie, widziałem w salonie jak wymieniali na nowe ;) podobno wada fabryczna i wymiana od ręki ;) gorzej z tylną listwą - małe okienko, bo trzeba wywalać szybkę ;) sam koszt listew jak dobrze pamiętam to 1300 zł brutto ;)

Posted

Zdecydowanie winowajcą jest silnie zasadowy środek w mocnym stężeniu. Z moich obserwacji wynika że wyrządza takie szkody szczególnie zaaplikowany na gorącą powierzchnię.

Problem dotyczy wielu samochodów i jest bardzo trudny do usunięcia - nie jest to nalot, a utleniona warstwa aluminium.

Najprościej jest to wymienić, ale praca multitoolem typu dremel z filcową końcówką + dobra pasta do metalu daje dobre rezultaty. Osobiście używałem AF Mercury Metal Polish i Autosolu.