kuci5 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Witam. Czy ktoś z Was spotkał się już z takim problemem w którymś z modeli Porsche? Samochód jest z 2010 roku. Te "wżery" występują po jednej i drugiej stronie samochodu, w podobnych miejscach. Od początku listwy gdzieś do kilkunastu centymetrów za lusterkiem, dalej listwy są w porządku. Próbowałem walczyć z tym różnymi pastami do chromu i aluminium, autosol też wchodził w gre. Ostatecznie(nie pytajcie dlaczego) spróbowałem to przelecieć na cuttingowym padzie + FG 400, efekt...żaden. Według mnie winowajcą może być jakiś trefny płyn do spryskiwaczy, ale to są tylko moje pomysły. Dalej listwa wygląda normalnie
nOx Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 winowajcą jest piana która wypaliła listwy , rozwiązanie tego problemu na tym etapie jest bardzo trudne a zazwyczaj nie możliwe . W większości przypadków zostaje wymiana .
Marco Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 VW ,Audi ale i jak widać Porsche ma listwy wykonane w tej samej technologii. Ciężki temat ale da się zrobić. Tyle ze to dość bezkompromisowa metoda. Listwy są wykonane z aluminium i powleczone. Trzeba wierzchnia warstwę usunąć i aluminium wypolerować.
kuci5 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 winowajcą jest piana która wypaliła listwy , rozwiązanie tego problemu na tym etapie jest bardzo trudne a zazwyczaj nie możliwe . W większości przypadków zostaje wymiana . Skąd taki wniosek, że to piana?
lukwawa Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 kuci5, jest tak jak nOx i Marco napisali - taki sam problem mają właściciele BMW X5/X6, którzy wybrali sobie opcjonalne progi boczne (te ułatwiajace wsiadanie) z aluminium. Przy pierwszym kontakcie z mocniejszą chemią - odbarwienia gotowe.
Marco Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Skąd taki wniosek, że to piana?Tak działa piana/silna chemia na ten materiał i już. Z doświadczenia. [ Dodano: 24 Styczeń 2013, 20:29 ] Przy pierwszym kontakcie z mocniejszą chemią - odbarwienia gotowe. Racja ,zapomniałem. Hicior jest tez z klapka paliwa w Audi TT.
golden0282 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Użyłem tenzi trucka w rozcięczeniu 1: 30 do umycia pasata i zrobiło się tak . Więc piana chyba negatywnie wpływa na takie powierzchnie
kuci5 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Skąd taki wniosek, że to piana?Tak działa piana/silna chemia na ten materiał i już. Z doświadczenia. [ Dodano: 24 Styczeń 2013, 20:29 ] Przy pierwszym kontakcie z mocniejszą chemią - odbarwienia gotowe. Racja ,zapomniałem. Hicior jest tez z klapka paliwa w Audi TT. Piany to auto nie widziało, gwarantuje to. W dodatku, odbarwienia występują po jednej i drugiej stronie w podobnych miejscach( tylko na początku drzwi ) Czyli moje przypuszczenia nt płynu do spryskiwaczy mogą być trafne?
Marco Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Czyli moje przypuszczenia nt płynu do spryskiwaczy mogą być trafne? Mogą. Jakiś z Biedrony wlany to kto wie..
SzaKal Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 kuci5, To nie musi być piana, to może być APC itp. po prostu silnie zasadowy środek , mi się wydaje że jeżeli jest to za lusterkami to ktoś potraktował latem insekty czymś mocnym ...
zajonc Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Listy podlegają wymianie, widziałem w salonie jak wymieniali na nowe podobno wada fabryczna i wymiana od ręki gorzej z tylną listwą - małe okienko, bo trzeba wywalać szybkę sam koszt listew jak dobrze pamiętam to 1300 zł brutto
karambol Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 A czy piana typu VP, magi itdz neutralnym PH też może uczynić takie zło?
Fascynat Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 kuci5 jakiś czas temu się z tym borykałem.. http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... sc&start=0 Pozdrawiam.
DS_Tomek Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zdecydowanie winowajcą jest silnie zasadowy środek w mocnym stężeniu. Z moich obserwacji wynika że wyrządza takie szkody szczególnie zaaplikowany na gorącą powierzchnię. Problem dotyczy wielu samochodów i jest bardzo trudny do usunięcia - nie jest to nalot, a utleniona warstwa aluminium. Najprościej jest to wymienić, ale praca multitoolem typu dremel z filcową końcówką + dobra pasta do metalu daje dobre rezultaty. Osobiście używałem AF Mercury Metal Polish i Autosolu.
Rekomendowane odpowiedzi