Jump to content

Skóra samochodowa.

Recommended Posts

• 3 weeks later...

Witam, świetny artykuł, jednak nic o skórze w Fordach, a tym najbardziej jestem zainteresowany. Skóra w moim FFI 2002 szczególnie na boczkach jest w złym stanie i chciałbym własnymi siłami, oczywiście idąc za radą takich specjalistów jak Łukasz, co nieco naprawić.

Witam, czy jest rozwiązanie na problem z deską pokrytą skórą w Peugeocie 307 CC?

Deska stale eksponowana na słońcu (małe przebiegi auta), skóra skurczyła się i ściągnęła, odsłaniając delikatnie ranty i brzegi, jest bardzo napięta.

• Dystrybutor

fryc1981 powiem szczerze do fordów jakoś nie mam materiałów. Inna sprawa, ze skóry jak na lekarstwo w tych samochodach. Jednak coś pomyślimy.

Wyślij zdjęcia uszkodzeń nam na maila coś poradzimy.

soll Niestety nic się nie da zrobić. :(

A propos skóry... Czy ktoś mógłby mi ze swojego doświadczenia powiedzieć na czym polegają główne różnice między skórą sztuczną a naturalną i czy mogę się spodziewać niespodzianek ze strony sztucznej po np. 3 latach użytkowania w daily ride (oczywiście zakładamy, że pierońsko o nią dbam) ? Z góry dziękuję...

• Dystrybutor
Bardzo fajny artykuł :good: Wyłapałem małą literóweczkę na samym początku przy podpisie drugiego fociaka: Oldtimer o dyżym stopniu patyny ;)

Dzieńdybry

Skutek zamiłowania do Alo Alo zapewne.

Eko skóra nie oddycha. Występują też problemy z jej łamliwością. Pod wpływem potu i temperatury z górnej warstwy materiału migrują składniki odpowiedzialne za elastyczność.

Przez to eko skóry nieraz pękają. Takie uszkodzenia są nienaprawialne.

• Dystrybutor

Od 7 do 50 zł netto za metr bieżący.

Technologicznie rzecz biorąc przepaść. Oczywiście nic z dolnej półki w aucie długo nie wytrzyma. Są tez różne rodzaje tak samo jak plastików. PU, PVC itd...

muzycom, jak widizałem w tekście poruszyłeś kwestię MB-texu módłbyś coś o nim napisać bo jestem ciekaw szczerze, najlepiej w odniesieniu do mercedesów z przełomu lat 80/90. Bo czasami można z grosze wyrwać i czy warto zmieniać zwykłą szmatę na MB-tex.

A i jeśli chcesz dorzucić np. zdjecie ciekawej skóry w MB(w sumie dosyć zwykła ale nie do końca) to spójrz jak wyglądała tapicerka skórzana w w201( lub jak popularnie sie mawia 190) azzurro,

I może od razu zapytam czy mógłbyś podać jakieś sposoby na poradzenie sobie z odklejającą się eko skórą na boczkach własnie w mercach w201 i w124, neistety od słońca się odkleja na górze w necie czytałem że dobrym sposobem jest podgrzanie mocną suszarką czy też opalarką by uzyskać alestycznośc i przyklejenie klejem epoksydowym. Szukanie boczków z nieodklejoną eko skórą jest trudne tym barziej jak ja potrzebuję do auta z 4 elektrycznymi szybami nie korbotronikiem.

• Dystrybutor

Mb-tex to tak naprawdę dobra ekoskóra.

Z tego co się dowiedziałem kiedyś w luźnej rozmowie z właścicielem Lederzentrum GmbH był to produkt BASF. (o ile dobrze pamiętam, bo mieliśmy wyjazd służbowy za wschodnią granicę... ;) ) Jak na swoje czasy przełomowy, drogi i dobry jakościowo.

Cena nie grała roli i praktycznie do zastosowań przemysłowych tej jakości eko skóry już się nie produkuje.

Czego na pewno nie przeskoczyli? Oddychalności. Jeśli chodzi o wytrzymałość to wystarczy pogadać z jakimś taksówkarzem :-] Czy warto wymieniać? Ja wole siedzenia materiałowe niż eko. Bo co by to nie było zawsze to sztuczny materiał. Natomiast jeśli chodzi o względy praktyczne i priorytetem jest że trzeba te siedzenia szybko wymyć i ciągle się coś na nie rozlewa to MB-tex.

PS Mogę prosić o podpięcie tematu? Myślę, że artykuł przyda się każdemu fanowi autodetalingu.

• 3 weeks later...