bartk-k Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 Witam. Czy spotkał się ktoś już ze skórą niewykończoną jako tapicerka samochodowa? Skóra pochodzi z amerykańskiego Dodge Rama w procesie garbowania nadano jej kolor natomiast nie ma lica jak popularne skóry. Jest bardzo gruba, sztywna i wchłania bardzo wszystko co się aplikuje do czyszczenia a po wyschnięciu brud i plamy zostają. Czym to wyczyścić i jak zakonserwować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dystrybutor muzycom Posted October 19, 2012 Dystrybutor Report Share Posted October 19, 2012 Piękna skóra! Bardzo nietypowa jest to anilina lub semianilina. Ciemne plamy powstały od tłuszczu. Czyścić można dobrą benzyną. Mała ilość na szmatkę z gąbki i przecierać miejsce po miejscu wahadłowo. Przy czym szmatka ma mieć tylko przez chwile kontakt ze skórą. Moim zdaniem skończy się na malowaniu a to już praca dla zakładu profesjonalnego. Proszę przenieść do działu Tapicerka i skóra i zmienić temat na jak wyczyścić skórę anilinową. Pewnie jeszcze nie raz się temat przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartk-k Posted October 21, 2012 Author Report Share Posted October 21, 2012 Tak skóra robi naprawdę kozackie wrażenie. Po wykonaniu małych testów jest to na pewno anilina i tak jak piszesz są to plamy od tłuszczu i brudu które wniknęły i przebarwiły skórę. Próbowałem różnymi znanymi środkami benzyną też między innymi ale efekt słabiutki. O malowaniu klient nie chce nawet słyszeć chce mieć oryginalny dziki zachód w środku Cały środek jest w takiej skórze ja na razie odkręciłem podłokietnik i powalczę, aż efekt będzie zadowalający. Sięgnąłem po starą literaturę książka wydana około 100 lat temu jak domowymi sposobami czyściło się i konserwowało różne rzeczy. Jak doczyszczę zamieszczę zdjęcia z efektem końcowym i przepis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dystrybutor muzycom Posted October 22, 2012 Dystrybutor Report Share Posted October 22, 2012 Tylko jej nie przemaczaj plz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts