Jump to content

Jak wyczyścić skórę anilinową

Recommended Posts

Witam.

Czy spotkał się ktoś już ze skórą niewykończoną jako tapicerka samochodowa? Skóra pochodzi z amerykańskiego Dodge Rama w procesie garbowania nadano jej kolor natomiast nie ma lica jak popularne skóry. Jest bardzo gruba, sztywna i wchłania bardzo wszystko co się aplikuje do czyszczenia a po wyschnięciu brud i plamy zostają. Czym to wyczyścić i jak zakonserwować?

59442a9ed27f5_skra.JPG.046f3a10dc456bdc70a26531a05be6ba.JPG

• Dystrybutor

Piękna skóra!

Bardzo nietypowa jest to anilina lub semianilina.

Ciemne plamy powstały od tłuszczu. Czyścić można dobrą benzyną. Mała ilość na szmatkę z gąbki i przecierać miejsce po miejscu wahadłowo. Przy czym szmatka ma mieć tylko przez chwile kontakt ze skórą.

Moim zdaniem skończy się na malowaniu a to już praca dla zakładu profesjonalnego.

Proszę przenieść do działu Tapicerka i skóra i zmienić temat na jak wyczyścić skórę anilinową.

Pewnie jeszcze nie raz się temat przyda :)

Tak skóra robi naprawdę kozackie wrażenie.

Po wykonaniu małych testów jest to na pewno anilina i tak jak piszesz są to plamy od tłuszczu i brudu które wniknęły i przebarwiły skórę. Próbowałem różnymi znanymi środkami benzyną też między innymi ale efekt słabiutki. O malowaniu klient nie chce nawet słyszeć chce mieć oryginalny dziki zachód w środku :)

Cały środek jest w takiej skórze ja na razie odkręciłem podłokietnik i powalczę, aż efekt będzie zadowalający. Sięgnąłem po starą literaturę książka wydana około 100 lat temu jak domowymi sposobami czyściło się i konserwowało różne rzeczy. Jak doczyszczę zamieszczę zdjęcia z efektem końcowym i przepis.