Jump to content

Recommended Posts

Posted

mam bardzo podobną zabawkę, mały wizjer to duża wada przez co niewygodny. Lepszy wybór to taki na usb gdzie na laptopie/netbooku mamy podgląd w dosyć fajnej jakości i można do jpg sobie zrzucać :)

Posted

Tamten mikroskop to zupełnie coś innego. To był sprzęt podpinany do kompa który robił zdjęcia, coś jakby aparat do robienia fot w przybliżeniu.

[ Dodano: 8 Październik 2012, 15:15 ]

Teraz doczytałem post adiego, dokładnie takie coś, fajna zabawka ale raczej jako bajer.

Posted

Używałem mikroskopu kieszonkowego jak i tego podpinanego przez USB do komputera. Głównie wykorzystuję je przy badaniach nad pajęczakami i innymi owadami, gdy nie ma możliwości skorzystania z mikroskopu laboratoryjnego. Do lakieru średnio się nadają - zbyt duże powiększenia (zaczynają się od x20). Niemniej, gdy ktoś chce koniecznie kupić sobie taki gadżet, lepiej wybrać manualny mikroskop - bardziej poręczny, nie trzeba mieć przy sobie laptopa. Ponadto w 2 różnych mikroskopach na USB (taki za 150zł jak i za 600zł), mimo zapewnień producenta o PŁYNNEJ REGULACJI ZOOMu, korzystać można było jedynie z minimalnego powiększenia (x20) i maksymalnego (x200 lub x400). Pośrednie powiększenia owszem, były dostępne, jednak tylko skrajne położenia soczewek(?) były ostre - reszta rozmazana i nieużyteczna. W podręcznym mikroskopie na baterie ostrość i powiększenie ustawia się manualnie, niezależnie od siebie. To znacznie ułatwia złapanie ostrości przy każdym powiększeniu.

Posted
Niemniej, gdy ktoś chce koniecznie kupić sobie taki gadżet, lepiej wybrać manualny mikroskop - bardziej poręczny, nie trzeba mieć przy sobie laptopa.

Masz jakieś konkretne modele może na myśli? Ciekawi mnie jak to cenowo wygląda :o

Posted

Chyba jedynie Bresser i Eschenbach produkują kieszonkowe mikroskopy warte zainteresowania. Ja używam Bresser`a kupionego jakieś 8 lat temu. Jak to teraz wygląda cenowo i jakościowo nie wiem, bo ten mój mi wystarcza - używam go sporadycznie, tam gdzie nie ma dostępu do prądu/laptopa/cywilizacji :D

Jedyne na co zwróciłbym uwagę, jeśli sprzęt ma służyć pracom przy lakierze, to powiększenie - najlepiej gdyby zaczynało się od x10-x20. Powiększenia rzędu x100 nijak nie dają wglądu w stan lakieru i postęp prac.

Zdjęcia przez manualny mikroskop kieszonkowy również da się wykonać i to nie gorsze od tych robionych przez podręczny mikroskop na USB. Będę miał chwilę to postaram się coś wykonać... jak nie zapomnę ;)

Posted

Dla zobrazowania przydatności (lub zbędności) mikroskopu kieszonkowego w celach kontroli kondycji lakieru, kilka zdjęć zarysowanego garnuszka o średnicy 12cm. Zdjęcie 3 i 4 przybliżenie x60, zdjęcie 5 i 6 przybliżenie x100. Zdjęcia robione kompaktowym aparatem, więc automatyczny focus nie pomagał. Lustrzanką zdjęcia dużo lepsze, jednak nie mam teraz dostępu do porządnego aparatu. Mam nadzieję, że komuś się przyda.

P1080256_zpse4459449.jpg

Rysa

P1080259_zpsb6c5d9bb.jpg

x60

P1080261_zps18160a90.jpg

x60 + zoom aparatu

P1080262_zpse25c490c.jpg

x100

P1080266_zps4c3c0748.jpg

x100 + zoom aparatu

P1080267_zpse95e6950.jpg

• 3 years later...