lukas93cs Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2012 Używał już ktoś mikroskopu kieszonkowego? Takiego ja na foto
adii Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2012 mam bardzo podobną zabawkę, mały wizjer to duża wada przez co niewygodny. Lepszy wybór to taki na usb gdzie na laptopie/netbooku mamy podgląd w dosyć fajnej jakości i można do jpg sobie zrzucać
Administrator Evo Opublikowano 6 Października 2012 Administrator Zgłoś Opublikowano 6 Października 2012 Relacja SV z Astona DB9 Volante
kanar Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Tamten mikroskop to zupełnie coś innego. To był sprzęt podpinany do kompa który robił zdjęcia, coś jakby aparat do robienia fot w przybliżeniu. [ Dodano: 8 Październik 2012, 15:15 ] Teraz doczytałem post adiego, dokładnie takie coś, fajna zabawka ale raczej jako bajer.
mirek85 Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Używałem mikroskopu kieszonkowego jak i tego podpinanego przez USB do komputera. Głównie wykorzystuję je przy badaniach nad pajęczakami i innymi owadami, gdy nie ma możliwości skorzystania z mikroskopu laboratoryjnego. Do lakieru średnio się nadają - zbyt duże powiększenia (zaczynają się od x20). Niemniej, gdy ktoś chce koniecznie kupić sobie taki gadżet, lepiej wybrać manualny mikroskop - bardziej poręczny, nie trzeba mieć przy sobie laptopa. Ponadto w 2 różnych mikroskopach na USB (taki za 150zł jak i za 600zł), mimo zapewnień producenta o PŁYNNEJ REGULACJI ZOOMu, korzystać można było jedynie z minimalnego powiększenia (x20) i maksymalnego (x200 lub x400). Pośrednie powiększenia owszem, były dostępne, jednak tylko skrajne położenia soczewek(?) były ostre - reszta rozmazana i nieużyteczna. W podręcznym mikroskopie na baterie ostrość i powiększenie ustawia się manualnie, niezależnie od siebie. To znacznie ułatwia złapanie ostrości przy każdym powiększeniu.
escimo Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Niemniej, gdy ktoś chce koniecznie kupić sobie taki gadżet, lepiej wybrać manualny mikroskop - bardziej poręczny, nie trzeba mieć przy sobie laptopa. Masz jakieś konkretne modele może na myśli? Ciekawi mnie jak to cenowo wygląda
mirek85 Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Chyba jedynie Bresser i Eschenbach produkują kieszonkowe mikroskopy warte zainteresowania. Ja używam Bresser`a kupionego jakieś 8 lat temu. Jak to teraz wygląda cenowo i jakościowo nie wiem, bo ten mój mi wystarcza - używam go sporadycznie, tam gdzie nie ma dostępu do prądu/laptopa/cywilizacji Jedyne na co zwróciłbym uwagę, jeśli sprzęt ma służyć pracom przy lakierze, to powiększenie - najlepiej gdyby zaczynało się od x10-x20. Powiększenia rzędu x100 nijak nie dają wglądu w stan lakieru i postęp prac. Zdjęcia przez manualny mikroskop kieszonkowy również da się wykonać i to nie gorsze od tych robionych przez podręczny mikroskop na USB. Będę miał chwilę to postaram się coś wykonać... jak nie zapomnę
mirek85 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Dla zobrazowania przydatności (lub zbędności) mikroskopu kieszonkowego w celach kontroli kondycji lakieru, kilka zdjęć zarysowanego garnuszka o średnicy 12cm. Zdjęcie 3 i 4 przybliżenie x60, zdjęcie 5 i 6 przybliżenie x100. Zdjęcia robione kompaktowym aparatem, więc automatyczny focus nie pomagał. Lustrzanką zdjęcia dużo lepsze, jednak nie mam teraz dostępu do porządnego aparatu. Mam nadzieję, że komuś się przyda. Rysa x60 x60 + zoom aparatu x100 x100 + zoom aparatu
escimo Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Faktycznie, bez większego szału
kruczonska Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2016 Witam. Poszukuję jakiegoś fajnego i taniego mikroskopu. Czy jesteście w stanie mi coś ciekawego zaproponować?
Rekomendowane odpowiedzi