Jump to content

Trzeszcząca szyba

eneresik

Recommended Posts

Witajcie,

od momentu kiedy nawoskowałem i wypolerowałem auto kosemetykami Autoglym pojawił się mały i bardzo drażniący problem.

Chodzi o trzeszczącą szybę podczas jazdy na lekkich nierównościach. Problem znika gdy opuszczę lekko szybę, tak aby nie wchodziła w uszczelki. Dziś wybrałem się do Janek i problem nasilił się tak mocno , że jazda zaczeła mnie irytować i muszę z tym coś koniecznie zrobić.

Poszperałem trochę i znalazłem kilka rozwiązań, lecz zanim je zastosuję wole się popytać was, bo być może ktoś miał podobny problem. Jednym z tych rozwiąń jest posmarowanie materiałowej uszczelki silikonem zaś drugi to przetarcie uszczelek rozpuszczalnikiem i pozbycie się wszelkich przetłuszczeń. ( Niestety oba te zabiegi wzajemnie się wykluczają )

Czy miał już ktoś podobny objaw i wie jakim kosmetykiem mógłbym temu zaradzić?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Auto to: Audi S3 8P 2008 3D

ps. Uprzedzając pytania auto jest bezwypadkowe i nie miało ściąganych ani rozbieranych drzwi.

Pozdrawiam,

KK

Dziękuje chłopaki. Zamówię i przetestuję. Jeżeli nie zda egzaminu będę ponawiał temat. Mimo wszystko proszę również innych użytkowników o pomoc. Jazda ze skrzypiącą szybą irytuje mnie strasznie...

[ Dodano: 1 Październik 2012, 19:58 ]

Witam,

zakupiłem już: SURFEX HD. Teraz pytanie mam do bardziej ogarniętych niż ja:)

W jakiej proporcji to rozcienczyć z wodą destylowaną?

Dla przypomnienia: Do przemycia jest materiałowa i gumowa uszczelka.

K

W jakiej proporcji to rozcieńczyć z wodą destylowaną?

dużo tego potrzebował raczej nie będziesz, jakieś 100ml w zupełności wystarczy więc proponuję 1:10 na początek, i zobaczysz jak będzie szło. Zawsze można dolać jednego albo drugiego w miarę potrzeb