eneresik Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 Witajcie, od momentu kiedy nawoskowałem i wypolerowałem auto kosemetykami Autoglym pojawił się mały i bardzo drażniący problem. Chodzi o trzeszczącą szybę podczas jazdy na lekkich nierównościach. Problem znika gdy opuszczę lekko szybę, tak aby nie wchodziła w uszczelki. Dziś wybrałem się do Janek i problem nasilił się tak mocno , że jazda zaczeła mnie irytować i muszę z tym coś koniecznie zrobić. Poszperałem trochę i znalazłem kilka rozwiązań, lecz zanim je zastosuję wole się popytać was, bo być może ktoś miał podobny problem. Jednym z tych rozwiąń jest posmarowanie materiałowej uszczelki silikonem zaś drugi to przetarcie uszczelek rozpuszczalnikiem i pozbycie się wszelkich przetłuszczeń. ( Niestety oba te zabiegi wzajemnie się wykluczają ) Czy miał już ktoś podobny objaw i wie jakim kosmetykiem mógłbym temu zaradzić? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Auto to: Audi S3 8P 2008 3D ps. Uprzedzając pytania auto jest bezwypadkowe i nie miało ściąganych ani rozbieranych drzwi. Pozdrawiam, KK
Yasiek Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 ja uszczelki mam pociągnięte silikonem - to tak już przed zimą też i nic nie trzeszczy. Sprawdź czy przypadkiem jak opuścisz lekko szybę to w uszczelce nie ma jakiś zanieczyszczeń.
eneresik Posted September 30, 2012 Author Report Posted September 30, 2012 Dziś przetarłem trochę czystą szmatą z wodą destylowaną te uszczelki, problem zminiminalizował się minimalnie. O jakim silikonie mówisz? W sprayu, tubkach , kjako dodatek w kosmetykach? K
Yasiek Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 http://allegro.pl/wurth-silikon-do-kons ... 80808.html tym smarowałem (takie ustrojstwo chłopaki na serwisie posiadali )
eneresik Posted September 30, 2012 Author Report Posted September 30, 2012 Mam tym wypsikać całość czy tylko nasmarować obficie uszczelkę z włoskami.
Swoop Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 eneresik, ja ci proponuję najpierw wziąć patyczki do uszu i APC i wyczyścić ramkę drzwi .. jak dalej będzie trzeszczeć to możesz dawać silikon
eneresik Posted September 30, 2012 Author Report Posted September 30, 2012 Właśnie patyczkami do uszu czyściłem Proszę o rozwinięcie skrótu APC.
lukas1986 Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 All Purpose Cleaner, czyli środek ogólnego czyszczenia/stosowania...
Swoop Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 Właśnie patyczkami do uszu czyściłem Proszę o rozwinięcie skrótu APC. http://forum.kosmetykaaut.pl/faq.php#47 np http://showcarshine.pl/opony/593-bilt-h ... mizer.html
eneresik Posted September 30, 2012 Author Report Posted September 30, 2012 Dziękuje chłopaki. Zamówię i przetestuję. Jeżeli nie zda egzaminu będę ponawiał temat. Mimo wszystko proszę również innych użytkowników o pomoc. Jazda ze skrzypiącą szybą irytuje mnie strasznie... [ Dodano: 1 Październik 2012, 19:58 ] Witam, zakupiłem już: SURFEX HD. Teraz pytanie mam do bardziej ogarniętych niż ja:) W jakiej proporcji to rozcienczyć z wodą destylowaną? Dla przypomnienia: Do przemycia jest materiałowa i gumowa uszczelka. K
Swoop Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 W jakiej proporcji to rozcieńczyć z wodą destylowaną? dużo tego potrzebował raczej nie będziesz, jakieś 100ml w zupełności wystarczy więc proponuję 1:10 na początek, i zobaczysz jak będzie szło. Zawsze można dolać jednego albo drugiego w miarę potrzeb
Recommended Posts