Jump to content

Docieranie wosku

Recommended Posts

Cześć,

Biorąc pod uwagę że woski typu Concorso, Onyx itp lubią się wypocić w ciepłym chciałem zapytać czy gdy jest chłodniej i pocenie praktycznie nie występuje czy energiczne polerowanie końcowe gęstą mikrofibrą pomoże w dalszym wyciągnięciu blasku? Mam tu na myśli już dobrze wypolerowaną warstwę wosku - warto wejść po godzinie-dwóch z taką gęstą MF? Da to cokolwiek?

wolałbym zostawić auto na noc i dopiero wypolerować, ale niekoniecznie energicznie :)

akurat wymienione woski w niskich temperaturach nie pocą się na tyle, żeby denerwowało to nasze oczy.

Bardzo łatwo można zrobić sobie test i sprawdzić kiedy jest to konieczne i kiedy przynosi fajne rezultaty. Wystarczy nawoskować błotnik czy maskę, ustawić zwykły mocny halogen i poczekać aż temp. wzrośnie do ok. 35 stopni. Dopiero wtedy można stwierdzić co tak na prawdę daje nam "dopolerowanie" wosku naturalnego

Wystarczy nawoskować błotnik czy maskę, ustawić zwykły mocny halogen i poczekać aż temp. wzrośnie do ok. 35 stopni

Mam pytanie: jakie są inne sposoby na dogrzewanie wosków/paneli samochodu. Są woski, które potrzebują wysokich temperatur do właściwej aplikacji, inne po prostu lepiej się zachowują w wyższych temperaturach... Możesz coś powiedzieć o lampach emitujących światło podczerwone?

na razie nic nie mogę powiedzieć, bo ich po prostu do takich celów nigdy nie używałem :)

ale jak wiadomo na świecie wszystko szybko się zmienia, więc może w niedalekiej przyszłości...

z pewnością jest to rewelacyjna sprawa, tym bardziej w przypadku produktu o którym Ty wiesz, a ja myślę :mrgreen: