Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Auto 2007r. przebieg 70 tyś

Od miesiąca pojawiają się wypukłe miejsca (marszczenie)

Jaka przyczyna i co zrobić??

kierownica

Posted

To nie skóra, tylko skaj. A jeśli skóra to mocno dziadowska.

IMHO nic nie rób. Jeździj jak jest i odkładaj 200pln na porządne obszycie kierownicy, gdy obecne poszycie posypie się mocno. Da się to u nas w mieście zrobić naprawdę sensownie.

Posted

Rozumiem że będzie jeszcze gorzej :x

Nie da się tego procesu przystopować. (chyba słońce jej szkodzi)

Posted

Trudno powiedzieć co szkodzi. Na pewno sam materiał jest do kitu. Spotkałem się też z sytuacją, gdy auta (nie Citroen, ale Peugeot) używała od nowości kobieta przez 3 lata i wtedy było ok. Potem auto poszło do kogoś z rodziny, zaczął go używać facet i kierownica się w pół roku posypała - odchodziła z niej płatami cienka powłoka, jakby lakier.

Lekko OT: z kolei mój brat miał kiedyś starego lapka IBM, z solidną metalową obudową, która wokół klawiatury pokryta była dziwną, czarną gumą (coś jak PlastiDip). Guma ta miała tendencje do puchnięcia i odchodzenia pod wpływem dotyku mojego, wówczas 2-letniego, bratanka, choć przy używaniu przez resztę ludzi, nie działo się nic.

To wszystko pozwala mi myśleć, że tu w grę wchodzi kwestia odczynu skóry ludzkiej i jego oddziaływania na takie materiały. Także stan skóry ma wpływ. Znam gościa, u którego plastikowa kierownica w Seicento jest wręcz w stanie opłakanym. Ale gość jest budowlańcem i ma ręce styrane fizycznie.

Więc - rada na początek najtańsza. Obejrzyj swoje dłonie i może zacznij używać jakiegoś kremu do rąk, jeśli do tej pory nie stosowałeś.

Kierownicy tym nie naprawisz, rzecz jasna. Ale może odrobinę spowolnisz "erozję".

Posted

pinio, niestety, siostrze w Renault tak sie robilo, wygladalo gorzej niz zle, nie dalo sie tego zatrzymac..