Jump to content

Czyszczenie felg Borbet

Recommended Posts

Hi :)

Jako, że jest to moje pierwsze PSB to proszę bez bicia jeżeli czegoś tutaj zabraknie :P

Ładna pogoda dzisiaj była a wczoraj przyszły kosmetyki więc pojechałem do garażu zabrać się za czyszczenie felg.

Wcześniej felgi regularnie myłem Bilberry i Atakiem, ale tylko z zewnątrz.

Wczoraj doszedł Prickbort i IronX więc "arsenał" prawie pełny :E

Do dyspozycji miałem

APC Nielsena 1:5

VP Bilberry 1:2

Autoland Atack

Mac Prickbort 124

CarPRO IronX

Szczoteczka do zębów

Pędzelki

Aplikator Megsa

Relacja może być trochę pomieszana, bo po zrobieniu dwóch felg zabrakło mi wody i musiałem jechać na działkę po 2 bańki 5L :x

No to zaczynamy :acute:

Tak wyglądały po zdjęciu z samochodu

:D

Nk812l.jpg

x5sDfl.jpg

JzWvRl.jpg

Przerzuciłem na drugą stronę i usuwanie brudu z góry

APC 1:5

LyF3bl.jpg

ZPXCfl.jpg

Środek też z grubsza przejechałem, ale fotki niewyraźne był więc nie ma :kox:

Teraz pora na Prickborta :)

8YcF0l.jpg

GL0L2l.jpg

bFUnzl.jpg

Coś tam z tej smułuchy i asfaltu wyłapał...

I przerzutka na górę :)

QDu5Vl.jpg

zJw57l.jpg

W ruch poszedł oczywiście IronX :)

t83rkl.jpg

KGBm7l.jpg

nD80Wl.jpg

ngMETl.jpg

Druga strona, coś tam pomyziałem pędzelkiem i gąbką :D

JytoSl.jpg

mCTQkl.jpg

McqT9l.jpg

VP6mfl.jpg

Po małym szorowanku i płukanku taki efekt

Eow3Rl.jpg

KvaTNl.jpg

6P54Yl.jpg

A teraz wisienka na torcie...

Najbardziej upieprzona felga, nie tykana przeze mnie od początku wewnątrz :D

Combo IronX + Mac Prickbort ratują sytuacje!

jqwPal.jpg

VvbK0l.jpg

xgJ2wl.jpg

OMj4Ml.jpg

Grubo, co?

Efekt końcowy :)

Xh1Mrl.jpg

jZEj6l.jpg

wLTG2l.jpg

a2Szxl.jpg

Felga a na gumy poszedł Nielsen Brilance :)

Myzno.jpg

Wiem, wiem. Praca nie jest największych lotów, ale ja jestem zadowolony z efektów, bo felgi wreszcie odżyły (co nie zmienia faktu, że wciąż są brzydkie i mi się nie podobają :lol:).

Pewnie efekt byłby lepszy gdybym miał glinkę, może Blue Gel i Karchera, ale musiałem sobie radzić wodą z opryskiwacza do kwiatków 1L :D

A dopiero później sobie przypomniałem, że mam szczoteczkę do zębów i tylko ta najbrudniejsza została nią poczochrana :D

Napisałem nad zdjęciem, że Nielsen Brilance :good:

O co chodzi z tym "znałeś" :D?

A tak poza tym to z felg schodzi klar w kilku miejscach, pajączki wielkości 1-2 cm, nie wiem co poprzedni właściciel z nimi robił :lol:

Jak na warunki bez myjki to muszę przyznać, że naprawdę elegancko Ci to wyszło kolego ;) Tak jak pisze escimo - zabezpiecz je jakoś bo warto jednak dbać teraz o ten efekt który osiągnąłeś :good:

Dobre mycie jednak robi różnicę, nie? :mrgreen: Następnym razem zorganizuj sobie coś na czym położysz felgi, bo mogą się czasem porysować bezpośrednio od podłoża.

Dobre mycie jednak robi różnicę, nie? :mrgreen: Następnym razem zorganizuj sobie coś na czym położysz felgi, bo mogą się czasem porysować bezpośrednio od podłoża.

I tak ich nie lubię :D

Felgi kładziesz prosto na betonie?? hm chwila nieuwagi i kolejne uszkodzenia.. nie chodzi o to czy lubisz czy nie - kwestia wyrobienia nawyku i ogarnięcia "warsztatu" pracy.

W zagłębieniach ramion od wewnątrz (dołki) pozostał brud (wiem że są wżery)który bezproblemowo można usunąć np. pędzlując Tenzi alux 1:1 - wżery będą ale czarny osad z nich można usunąć.

Pajączki - to nie wina poprzedniego właściciela tylko normalne zjawisko po kilku latach na polerowanych (drobno toczonych bo tam są mini ranciki) zabezpieczonych klarem felgach...

suma sumarum felgi odżyły i wyglądają zdecydowanie lepiej ;)

Felgi kładziesz prosto na betonie?? hm chwila nieuwagi i kolejne uszkodzenia.. nie chodzi o to czy lubisz czy nie - kwestia wyrobienia nawyku i ogarnięcia "warsztatu" pracy.

W zagłębieniach ramion od wewnątrz (dołki) pozostał brud (wiem że są wżery)który bezproblemowo można usunąć np. pędzlując Tenzi alux 1:1 - wżery będą ale czarny osad z nich można usunąć.

Pajączki - to nie wina poprzedniego właściciela tylko normalne zjawisko po kilku latach na polerowanych (drobno toczonych bo tam są mini ranciki) zabezpieczonych klarem felgach...

suma sumarum felgi odżyły i wyglądają zdecydowanie lepiej ;)

Kładę je "tak o", bo opona chroni samą felgę więc :P