Jump to content

Dimmer a czyszczenie tapicerki

Recommended Posts

Witam! Forum śledzę już dłuższy czas,a teraz chciałbym zacząć aktywnie tutaj spędzać czas.

Chciałem się poradzić czy środkiem dwuskładnikowym o nazwie Dimmer można czyścić tapicerkę (rozpuszczać brud). Próbowałem go użyć na wykładzinie ubrudzonej smarem i powiem że dało radę. Użyłem Dimmera a potem przepłukałem to odkurzaczem z RM760.

Ale wykładzina to wykładzina, a czy nie zniszczy to obić na fotelach i drzwiach.I w jakich proporcjach to rozrabiać żeby było skuteczne np jeśli chce używać litrowego spryskiwacza?

• 2 weeks later...

sider, znam ludzi co piorą, ale... trzeba uważać bo można poniszczyć włókna. Ponadto materiał po takim praniu jakoś tak traci w dotyku. Ja ostatnio czyściłem nim dywanik zalany olejem i nawet w miarę się udało.

To tłustych i oleistych plam uzywaj tenzi top perfect.

usuwa plamy ropopochodne... sprawdziłem - działa, wspomagałem się benzyną ekstrakcyjną.

poniżej efekty (tam były smary, wylany ON i inne badziejstwa, tapicerka doprana, dywanik gumowy sie rozpuscil i poszedl do kosza ;)

59442a96b5022_beemkasmary.jpg.bd711247b3eae57b0932d51fd90d0743.jpg

Mi osobiście Dimmer kojarzy się z czyszczeniem silników i tirów, dlatego napisałem, że nie przyszłoby mi do głowy żeby czyścić tapicerkę. Posiadam APC Cyclone i też daje rade.

Na odwrosie jest napisane "w zależności od rozdzieńczenia nadaje się dousuwania zabrudzeń w komorze silnika , mycia plastikowych elementów wnetrza ,tapicerki oraz do mycia karoseri dobrze czyści oraz odtłuszcza myte elementy."

Kiedyś pracowałem na myjni , tapicerkę praliśmy tylko i wyłącznie dimmerem , podsufitka apc . Nic nigdy po dimmerze sie nie działo złego, welury, alcantary, zwykle materialy, isofixy i wszystko było ok. I to nie golfy mk2 , duże fiaty etc, nie raz były to samochody po 100 , 200tys. I raz na miesiąc Limuzyny do ślubu.

Kiedyś pracowałem na myjni , tapicerkę praliśmy tylko i wyłącznie dimmerem , podsufitka apc . Nic nigdy po dimmerze sie nie działo złego, welury, alcantary, zwykle materialy, isofixy i wszystko było ok. I to nie golfy mk2 , duże fiaty etc, nie raz były to samochody po 100 , 200tys. I raz na miesiąc Limuzyny do ślubu.

jakiego stężenia używałeś :?:

Ja już od kilku lat piorę tapicerkę Dimmerem,ale nie samym,tylko rozcieńczam go z np. Tenzi Texwash dolewam wody.Na 2 litrowy opryskiwacz wlewam zazwyczaj 200 ml Tenzi i 50-100 ml Dimera,w zależności od rodzaju zabrudzenia.Piorę tym fotele,dywaniki i boczki w samochodach ciężarowych i dostawczych.Efekt końcowy mnie zadowala,ale trzeba bardzo dobrze wypłukać materiał,ponieważ może powstać po wyschnięciu nieprzyjemny zapach.Do prania podsufitek się nie nadaje w ogóle ponieważ nawet przy bardzo dużym rozcieńczeniu i dobrym wypłukaniu pojawiają się plamy i przebarwienia po wyschnięciu.

nieumiejętne użycie nie koniecznie wywołuje natychmiastowe skutki, a to też trzeba brać pod uwagę. Dla mnie dimmer to ostateczność na uporczywe plamy

jakiego stężenia używałeś :?:

3/4 szklanki na 10l wody

• 1 year later...

Nic dziwnego ze myjnie maja z reguly kiepska opinie :) Nie wiem czy mi uwierzycie, ale widzialem tapicerki prane dimmerem przez handlarzy i niektore byly zniszczone. Na jednej slicznie szycie puscilo :D Sobie moze, gdybym byl zdesperowany, nie mialbym texwasha i Top Perfecta moze bym przepral tapicerke dimmerem. Klientowi nigdy w zyciu. Szkoda psuc sobie reputacje i narazac sie na wstyd. Vanish tez jest reklamowany jako panaceum na wszelkie plamy a spotkalem sie nie raz z tym, ze jezeli plamy nie usunie to potrafi utrwalic ja na amen w pacierzu. Uzywanie Dimmera do prania tapicerki to jak smarowanie olejem lakieru zeby sie swiecil, jak to ma w zqyczaju moj sasiad :kox: