Jump to content

porysowane aluminiowe progi wewnatrz samochodu

and808

Recommended Posts

witam,

moj problem nie byl jeszcze opisywany - przeszukiwalem tematy (glownie w dziale felgi), ale nie znalazlem wlasciwej wskazowki.

czy macie koledzy pomysl na porysowane aluminiowe progi ?

59442a9439591_photo2.JPG.c075f98854affb07bcdcf4098d1efc1a.JPG

59442a9441d30_photo1.JPG.616eae25f3ca9b401b9745ca4095a691.JPG

Amelinium można obrobić jak każdy metal, tj. szlifowanie papierkami, na zdjęciach widzę, że te progi jakby były w efekcie szczotkowania, jeśli tak to może być problem, chociaż ja bym się pokusił i po usunięciu tych rys nadał odpowiadającą mi strukturę.

Amelinium można obrobić jak każdy metal, tj. szlifowanie papierkami, na zdjęciach widzę, że te progi jakby były w efekcie szczotkowania, jeśli tak to może być problem, chociaż ja bym się pokusił i po usunięciu tych rys nadał odpowiadającą mi strukturę.

a moge prosic o bardziej precyzyjny opis ?

co to znaczy szlifowanie papierkami ?

czy chodzi o papier wodny ? jesli tak, to jaka grubosc papieru ?

no i na koniec, czy po tym zabiegu nie nalezy jeszcze raz "wyszczotkowac" aluminium ? jesli tak, to czym ?

Na moje to będzie problem je przywrócić do stanu pierwotnego, bo nie są gładkie. Osobiście pokusiłbym się o zakup nowych, niż próbę naprawy tych.

Takie uszkodzenia można naprawić szlifując aluminium włókniną techniczną:

1_ea6058805741.jpg

Trzeba tylko pamiętać żeby szlifować tylko wzdłuż oryginalnych śladów "szczotkowania" aluminium.

Jeśli uszkodzenia są głębokie można przyspieszyć proces używając na początku papieru ściernego.

w Fanach 4 kółek był odcinek o Delorean - o tym autku z powrotu do przyszłości.

Całe jest właśnie z tzw szczotkowanego amelinium ;)

Ich spec miał nakładkę na wiertarkę która szlifowała ale jednocześnie "szczotkowała " blachę.

U mnie jest o ryle gorzej że listwę alu mam matową ale napis INFINITI jest polerowany:

http://allegro.pl/infiniti-fx35-fx45-na ... 10121.html

waham sie czy to spolerować na lustro czy po prostu zostawić.

DS_Tomek,

dziekuje za wskazowki.

dzis kupilem wloknine techniczna w castoramie i ....

POMOGLO !!!

oczywiscie nadal sa widoczne zarysowania (te glebokie), jednak prznjamniej polowa zarysowan zniknela.

delikatnie zmienil sie wyglad szczotkowanego aluminium po zastosowaniu wlokniny. wloknina techniczna "ma tendencje" do polerowania, co jest odwrotnoscia efektu szczotkowanego aluminium

w Fanach 4 kółek był odcinek o Delorean - o tym autku z powrotu do przyszłości.

Całe jest właśnie z tzw szczotkowanego amelinium ;)

Ich spec miał nakładkę na wiertarkę która szlifowała ale jednocześnie "szczotkowała " blachę.

U mnie jest o ryle gorzej że listwę alu mam matową ale napis INFINITI jest polerowany:

http://allegro.pl/infiniti-fx35-fx45-na ... 10121.html

waham sie czy to spolerować na lustro czy po prostu zostawić.

Ściernica listkowa daje taki rezultat:

1746_img.jpg

Te progi w Inifinity zostawiłbym w spokoju... Ciężko by to było zachować w oryginale.

[ Dodano: 27 Czerwiec 2012, 21:23 ]

DS_Tomek,

dziekuje za wskazowki.

dzis kupilem wloknine techniczna w castoramie i ....

POMOGLO !!!

oczywiscie nadal sa widoczne zarysowania (te glebokie), jednak prznjamniej polowa zarysowan zniknela.

delikatnie zmienil sie wyglad szczotkowanego aluminium po zastosowaniu wlokniny. wloknina techniczna "ma tendencje" do polerowania, co jest odwrotnoscia efektu szczotkowanego aluminium

Fajnie że pomogło !

Z opisu wnioskuję że kupiłeś włókninę dość drobnej gradacji - stąd efekt "polerowania" - jaki ona ma kolor ?

Przy okazji możesz spróbować wersją mocniej ścierną.

• 5 years later...

a ja mam pytanko: jaką folię ochronną proponujecie na takie progi (połączenie plastiku z lekko wystającym alu szczotkowanym). chodzi o ochronę przed buciorkami dzieciaków, wychodzących z auta. Folia musi być samoprzylepna ale jednocześnie termoelastyczna, bo próg tzn. ta cześć aluminiowa lekko wystaje wyżej i folia musi to "oblać' żeby było chronione