Jump to content

Mercedes Benz CL 420 W140 1995

Recommended Posts

No to teraz czas na ciężkie Coupe ze stajni Mercedesa. Auto należy do mojego ojca i jest sporadycznie używane. Auto miało cały odnowiony lakier i to wręcz idealnie w porównaniu do tego z czym miałem nieprzyjemność pracować w ostatnim czasie. Lakier był w tak dobrym stanie, że zrezygnowałem z polerowania go, mimo iż taki był plan, pewnie tak czy siak go nie ominie.

Samochód był raczej czysty, także największy nacisk poszedł na umycie/ pranie wnętrza, a także zostało usunięte sporo smoły.

Karoseria

Mycie ciśnieniowe

Mycie na 2 wiadra z separatorem, szampon RaceGlaze

Na smołę i robale preparat firmy Xado

Glinkowanie BH Soft

Zabezpieczenie lakieru Zymol HDC + Zymol Carbon

Szyby W5/Megs NXT Generation

Koła

Mycie R222

Zabezpieczenie Colli 476s i Megs Endurance

Nadkola

Wymyte w miarę możliwości bez zdejmowania kół APC Megsa 1:8 i zabezpieczone Aerospace 303

Wnętrze

Mycie APC - Skóry i plastiki.

Tapicerka materiałowa wyprana przy pomocy puzzi 100 Chemioa karcher/prespray Prochemu.

Zabezpieczenie - skóry kremem od BMW, a plastiki CG Natural Shine

Szyby od środka płyn do szyb W5 i Antifog od Xado

Pacjent wygląda tak, czyli całkiem dobrze.

DSC_0308.jpg

DSC_0299.jpg

DSC_0313.jpg

DSC_0317.jpg

DSC_0328.jpg

DSC_0362.jpg

Liczne plamy od smoły

IMG_6791.jpg

IMG_6793.jpg

IMG_6794.jpg

IMG_6798.jpg

A tu już woskowanie.

DSC_0413.jpg

DSC_0416.jpg

IMG_6814.jpg

IMG_6817.jpg

IMG_6832.jpg

IMG_6838.jpg

IMG_6846.jpg

IMG_6878.jpg

IMG_6898.jpg

IMG_6907.jpg

IMG_6911.jpg

IMG_6915.jpg

IMG_6918.jpg

IMG_6939.jpg

IMG_6940.jpg

IMG_6922.jpg

IMG_6948.jpg

IMG_6923.jpg

A to jest najgorsze miejsce - już po nawoskowaniu. Gdyby nie to, że jest srebrny może i było by coś widać w słońcu, a tak to nie ma krzywdy.

IMG_6953.jpg

IMG_7006.jpg

IMG_7010.jpg

IMG_7020.jpg

IMG_7033.jpg

IMG_7034.jpg

IMG_7038.jpg

IMG_7041.jpg

IMG_7042.jpg

IMG_7078.jpg

Niestety więcej ciekawych zdjęć już nie mam, ale jeszcze pare filmikó się składa. Pozdro.

Ale 50/50 czego nienawoskowanego i nawoskowanego. :)

Do glinki BH używam jak zawsze wody, a to co myśleliście, że na sucho to już nakładanie wosku. Taki przeskok, może faktycznie trochę mylący ;)

Być może reszta filmików jak kumpel złoży, pokaże więcej. Ten projekt był bardziej kręcony niż pstrykany. Ale znając życie jeszcze to potrwa. :o

KinceK, relacja trochę na szybko ale auto nie potrzebowało niewiadomo czego :good:

fakt, że srebrny to nie widać rys ale jednocześnie i efekt końcowy nie robi wow

co do samego filmiku dwie sprawy - jedna, której się zawsze czepiam, 'find us on facebook' jeśli już ma być po angielsku. a druga, to jak na zajawkę, to muszę przyznać, że auto wybrane dobre ale kolor nie robi wow (jak już wspomniałem ;) ) więc wydaje mi się, że jeśli promować swoją 'stajnie' to raczej lepszym kolorystycznie projektem.

a tak ogólnie, to :good:

Właśnie tak już wczoraj siedziałem i on czy at, on czy at - dzięki Może faktycznie ten kolor mało szczęśliwy co do efektów, ale na czymś trzeba próbować - pierwsze tego typu ogranie było, także wszystkiego typu sugestie mile widziane, szczególnie te negatywne, bo głównie one mogą coś zmienić i sprawić by było lepiej, nie krępujcie się przyjmę wszystko :mrgreen:

Pozdro.

KinceK, Pachnie w środku jak wkażdym mercedesie z tamtych lat :-] ?

Ostatnio kolega podwoził mnie w124 i wróciły wspomnienia z dzieciństwa jak takiego mieliśmy, identycznie w środku pachniał jak nasz 8-)

W140 zawsze robi wrażenie :good: fajnie, że dbasz o ten samochód a nie jest tylko plakowany przez jakiegoś drecha z łańcuchem :mrgreen:

No co Wy, ponoć teraz dresiarze jeżdżą Audi ;)

Oba dupowozy należą do Padre, ale też oba ja znalazłem, już taki gust. Przy całej miłości do BMW muszę stwierdzić, że CL miażdży E38 jakością wykonania i jakością użytych materiałów, nawet moja 850i wydaje się dość uboga, a kiedyś myślałem, że ma wszystko, a tu się jednak okazuje, że mogą być np. Chromowo-drewniane klamki.

Camel - nie poszło to z Canona 550D, ale na Youtube jest nowa funkcja stabilizacji i właśnie tego efektu użyłem. Czasami przez to przegina obraz, widać to na klipie w jednym miejscu, ale i tak jest lepiej niż w oryginale.

Pozdro.

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 4 weeks later...

To i ja dodam coś od siebie :)

Rzeczywiście "srebro" jest mało efektywnym kolorem, jeżeli chodzi o wynik finalny przeprowadzonej operacji na danym pacjencie ;) Nie mniej jednak uważam,że im większa gablota,tym lepiej wygląda w jasnym kolorze.Dobrym tego przykładem, jest to niemal 2-tonowe Coupe :-]

Cóż tu dużo mówić,piękny i oryginalnie zachowany CL :good: