Marco Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 No własnie. Jak sobie z nią poradzić? Samo pranie może nie wystarczyć. Czy można zastosować środki przeznaczone do usuwania grzyba w domu?
ayrsen Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Marco - nie wiem czy tego szukasz, ale studio Rascall zrobiło coś o zbliżonej tematyce - link.
dunga Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Marco, zobacz VP enzym odour eater, ostatnio używałem tego do pleśni u znajomego w aucie i jak na razie cisza i spokój.
spons Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Marco, odezwij sie do mnie na PW, mamy srodki do grzyba, plesni i bakterii w trakcie wprowadzania do oferty, nie wiem ile nam jeszcze z tym zejdzie, a chetnie poznam opinie na ich temat
escimo Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 To ja czekam na rozwój, bo będę miał też taką zgrzybiałą tapicerkę do przeprania
Marco Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 nie wiem czy tego szukasz, ale studio Rascall zrobiło coś o zbliżonej tematyceNie do końca bo chodzi mi o tapicerkę tekstylną. Ze skóry jest łatwiej wszystko zmyć.spons, bardzo chętnie tyle ze to gorący temat. Na jutro. Uprzedzono mnie ze takie kwiatki są i muszę się uzbroić w coś co kupię w sklepie...
spons Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 No mowi sie trudno... Nasz srodek do grzyba przechodzi przez korzen i zabija sam zalazek, nie tylko powierzchniowy nalot, co w aucie wyjdzie bardzo szybko. Penetruje grzyba do kilku metrow w glab.
kubik Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Dokładnie z pleśń wlezie wszędzie,więc albo mocna chemia,albo radykalne działania
Mily Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 mi pleśń zeszła bez problemu po porządnym praniu i zero odzewu z jej strony
Dystrybutor muzycom Opublikowano 14 Czerwca 2012 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Najpierw usuń mechanicznie. Użyj octu. Stara sprawdzona metoda. Najlepiej działa esencja octowa rozcieńczona 10-15%. Problemem nie sa same wykwity, ale grzybnia, której nie widać. Często siedzi w piance. Dobrze taki element po aplikacji octu owinąć folia, aby to sobie ładnie popracowało. Pozdrawiam
Sprinter Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Podepnę się pod temat, mianowicie mam Leona z zagrzybiałą podsufitką i fotelem kierowcy, ogólnie cała strona od kierowcy, bo auto stało rozbite przez rok czasu bez zabezpieczenia. Mój problem ,jest taki, że ta pleśń jest jakaś dziwna... Twarda, jakby zaschnięta i nawet szorowanie nie pomaga Jutro jak przeschnie tapicerka, będę próbował octu i ewentualnie zamówię VP enzym odour eater
Dystrybutor muzycom Opublikowano 4 Lipca 2012 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Ocet zabija grzybnię. Problem z pleśnią jest taki, że często usuniesz wszystko wizualnie, a zarodniki grzybni nadal są. Pozostaje zapach i problem przy odpowiednim środowisku wraca. Do samego czyszczeni ocet średnio się nadaje niestety.
Sprinter Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Ocet zabija grzybnię. Problem z pleśnią jest taki, że często usuniesz wszystko wizualnie, a zarodniki grzybni nadal są. Pozostaje zapach i problem przy odpowiednim środowisku wraca. Do samego czyszczeni ocet średnio się nadaje niestety. Dokładnie i dlatego niebardzo mi się to udało, coś tam ocet usunął, ale plamki nadal są widoczne a czas mnie goni bo musze mieć na piątek gotowe
StudioPorzadku Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Nie próbowaliście podejść do tego typu tematu używając środka na bazie chloru? dla przykładu TENZI TOP PLAM CHLOR. zrobić podobnie jak pisano wcześniej z octem - przykryć wilgotną szmatką albo folią. Jak wiadomo ozonowanie jest jeszcze bardziej skuteczniejszą metodą. ozon jest 50 razy mocniejszy niż chlor i dużo szybciej działa. w ostateczności można i tak
Sprinter Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Nie próbowaliście podejść do tego typu tematu używając środka na bazie chloru? dla przykładu TENZI TOP PLAM CHLOR. zrobić podobnie jak pisano wcześniej z octem - przykryć wilgotną szmatką albo folią.Jak wiadomo ozonowanie jest jeszcze bardziej skuteczniejszą metodą. ozon jest 50 razy mocniejszy niż chlor i dużo szybciej działa. w ostateczności można i tak Mam to też w arsenale, ale i to nie pomogło wtedy, grzyb długo w aucie siedział i niestety nic nie dało się z tym zrobić, plamki po grzybie zostały a co dalej się działo to nie wiem, bo auto w świat poszło.
lukas93cs Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Podpinam się pod temat bo jest ciekawy.
daniel911 Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Myjka parowa w większości przypadków daje radę
timur Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Użyj octu. Stara sprawdzona metoda. Najlepiej działa esencja octowa rozcieńczona 10-15%.Dobrze taki element po aplikacji octu owinąć folia, aby to sobie ładnie popracowało. muzycom-tego nie znałem -jak zwykle mozna sie od ciebie czegoś nowego dowiedzieć
jhosef Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Pozwolę sobie na odkop. Niestety będę stał przez zadaniem oczyszczenia samochodu, który stał się "pieczarkarnią". Niestety coś poszło nie tak i do auta stojącego przez zimę nalało się sporo wody. Sporo znaczy sporo - pływać jeszcze nie można było ale utopić się już tak. Nie mam bladego pojęcia skąd ale tak się wydarzyło. Puki co wyciąłem wykładzinę na szybko - i tak była do zmiany. Wypatroszyłem filce itp. Niestety auto jest daleko ode mnie stąd też rzadka moja rewizja. Niby było pod pokrowcem itp... Pleśni jest dużo - fotele, boczki, deska, kierownica, podsufitka itp. Chciałem zamówić VP enzym odour eater. Zastanawiam się też nad użyciem perhydrolu. Nie wiem tylko jak jego reakcja z tapicerką - jest biała ogólnie. Na pewno przeprowadzę testy zanim gdzieś będę walił ten środek. Ktoś ma jakieś doświadczenia z perhydrolem (woda utleniona)? Mam odkurzacz piorący oraz myjkę parową. Co prawda mało profesjonalne sprzęty ale lepsze niż żadne. Mam zamiar wypatroszyć całe wnętrze. Dywan został wycięty na szybkości i wyciągnięte wygłuszenia. Teraz auto schnie. Musiałem wyciągnąć korki z podłogi aby ten basen spuścić...
damian87 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 ogniska pleśni likwiduje się odplamiaczem chlorowym. O ile nie bał bym się o tapicerkę to nie mam pojęcia jak zachowa się na plastikach. Ryzyko zawsze istnieje, trzeba pamiętać by robić próby w niewidocznym miejscu.
virusman Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 [mod=piotr13]Proszę o wstawienie zdjęć w prawidłowym rozmiarze [/mod] proszę bardzo, zdjęcia w nowych rozmiarach. Odnośnie pleśni na fotelach: Co zostało zrobione: 1. solidne odkurzanie 2. pr101 baardzo cieplutki 3. jeszcze solidniejsze szorowanie 4. ekstrakcja ex850 Podczas odkurzania i wcierania prespray'a miałem na sobie maskę chemiczną, pleśń najgroźniejsza jest gdy się ją wdycha Na zdjęciach "po" widać plamy na fotelu, które przed wydaniem klientowi zostały usunięte. Na oparciu wystarczyła ponowna ekstrakcja a na siedzisku odplamiacz.
jhosef Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Na razie kupiłem ten środek Valetpro. Zobaczymy. W przyszłym tygodniu testy. Do plastików chyba kupię jakiś antygrzyb bezchrlorowy. Fotele do tego ekstrakcyjnie wypiorę.
virusman Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Pleśń z w tym aucie była jeszcze na słonecznikach, a wiecie jaki tam jest materiał. Nie zeszło po konkretnym parowaniu, pr101 też tego nie zmył, apc również nie dało rady, były takie kropki małe, mniejsze niż te na fotelach:) Zeszło po kilkukrotnej aplikacji środkiem pufas spray pleśniobójczy na bazie chloru. Kiedyś znajomej usuwałem pleśń tym środkiem z dziecięcej spacerówki, materiał coś ala ortalion (śliski, plastikowy) zeszło elegancko także polecam.
chemiczek1980 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2016 MAm w podobnym stanie jedno auto, zasadniczo bede przekladal caly srodek z innego, ale nie wszystko, czyli np. wykladziny musze prac. Moze i glupie pytanie, ale prubowal ktos mocno stezony OCET? Moze to i smieszne, ale slyszalem kiedys ze ktos kombinowal, oczywiscie pozniej ekstrakcja. EDIT: Ale dalem ciala, szukalem w kilku tematach, i w tym w pospiechu napisalem o czyms co juz ktos pisal kilka postow wczesniej...Przepraszam.
Rekomendowane odpowiedzi