Jump to content

4cleaner Multi Cleaner

Recommended Posts

Witam, sponsorem mojego testu jest w dużej części firma 4cleaner.eu

Multi Cleaner 1L- Uniwersalny Płyn Czyszczący

IMG_0108.jpg

Opis producenta:

Preparat znajdujący szerokie zastosowanie. Polecany do czyszczenia elementów z tworzyw sztucznych w samochodzie, domu i biurze. Nadaje się również w domu do mycia mebli kuchennych i podłóg. Usuwa kurz, brud, tłuste plamy, zażółcenia po nikotynie. Preparat można użyć również do mycia karoserii. Preparat delikatnie perfumowany, pozostawia uczucie świeżości.

Produkt jest gotowy do użycia w dość solidnej butelce wraz ze spryskiwaczem. Zapach jak dla mnie chemiczny, niezbyt intesywny, czasami duszący, ale mniej niż w przypadku APC Nielsen 1:10. Zapachu perfumowanego nie wyczuwam... Przejdzmy do działania produkty:

Pierwszym obiektem testu była deska rozdzielcza dość dawno nie czyszczona i w dodatku przez tydzień czasu narażona na kurzenie w ASO. Z produktem używałem pędzelka i MF:

IMG_0112.jpg

P1000003.jpg

P1000004.jpg

P1000005.jpg

P1000006.jpg

Średnio widać na zdjęciach, ale było co czyścić :P I można zobaczyć działanie po jednym przejeździe MF :-]

P1000018.jpg

więc jak widać byładosć brudna.. Deska po wyczyczenia tak się prezentowała.

P1000020.jpg

Według mnie produkt bardzo dobrze sprawdza się do regularnego czyszczenia plastików w środku i w tym celu będę go używał, zamiast dodatkowo rozrabiać APC, bo przeważnie mam 1:10, a do wnętrza przeważnie używałem 1:30. Taka butelka 1litrowa starczy na długi czas, więc koszt czyszczenia jest nieduży.

Kolejny obiektem testów były brudne pedały:

P1000061.jpg

Spryskałem środkiem:

P1000063.jpg

następnie pędzelek w ruch:

P1000065.jpg

P1000066.jpg

i chwila, żeby produkt jeszcze podziałał na czyszczonej powierzchni:

P1000068.jpg

P1000070.jpg

P1000072.jpg

a tak wyglądało po przetarciu MF:

P1000073.jpg

P1000076.jpg

P1000077.jpg

Jak widać tym razem produkt również poradził sobie.

Dodatkowo tak rozpuszczał brud w kratkach nawiewów w Tico:

P1000082.jpg

P1000083.jpg

P1000084.jpg

Multi Cleaner nie zastąpi normalnego APC, którego można używać w stężeniu dobranym do danej potrzeby, ale do regularnego czyszczenia sprawdzi się jak najbardziej. Nie jest tak duszący jak normalne APC, co jest zaletą jak używamy w zamkniętym pomieszczeniu. Szkoda, że nie ma przyjemniejszego zapachu dla nosa.

Ja bym osobiście chciał zobaczyć produkt przy czyszczeniu silnika albo przy wnękach drzwi :) Doczyszcza nieźle, ale jak widać, nie były to jakieś "grube zabrudzenia" :P

Ja bym osobiście chciał zobaczyć produkt przy czyszczeniu silnika

Zamierzam go użyć do tego celu, bo u mnie pod maską to już lekka masakra :D Tylko to za jakiś czas, bo teraz ma być kiepska pogoda.

Multi Cleaner nie zastąpi normalnego APC, którego można używać w stężeniu dobranym do danej potrzeby, ale do regularnego czyszczenia sprawdzi się jak najbardziej.

W ofercie znajduje się również koncentrat, który można rozcieńczać do woli :)

Dzisiaj użyłem preparatu do zrobienia porządku pod maską:

IMG_0123.jpg

IMG_0119.jpg

IMG_0120.jpg

IMG_0121.jpg

IMG_0122.jpg

Spryskałem, a następnie w ruch pędzel i szczotka. Tak wyglądało po spłukaniu wodą z opryskiwacza ciśnieniowego:

IMG_0124.jpg

IMG_0125.jpg

IMG_0126.jpg

IMG_0127.jpg

A tak jak już wyschło:

IMG_0136.jpg

IMG_0137.jpg

IMG_0138.jpg

IMG_0139.jpg

IMG_0140.jpg

IMG_0141.jpg

IMG_0142.jpg

Jak widać również nadaje się, żeby odświeżyć plastiki pod maską. Widać miejscami niedociągnięcia, ale są one spowodowane z mojej winy, a nie preparatu, poprostu było robione na szybko, żeby nie straszył jak wcześniej. Preparat oceniam pozytywnie :good: