Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym się z Wami podzielić wynikami testu gąbki ProfiPolish US Cutting, który niedawno zakończyłem. Pomysł na test wziął się z chęci znalezienia alternatywy dla gąbek 3M, które są jak dla mnie najlepszym wyborem za te pieniądze. Padło na firmę ProfiPolish, która dobrze mi się kojarzyła - jak forum jeszcze raczkowało, ściągnąłem z Niemiec mój pierwszy Wasser Magnet tej formy, której do tej pory wiernie mi służy, potem było jeszcze kilka innych zakupów, w tym gąbka Soft Antracyt, z której byłem bardzo zadowolony...

Tytułową gąbkę testowałem na backing plate 3M (niestety o średnicy tylko 125mm) wraz z 3M FC+, PG 1000 i Scholl S03. Za punkt odniesienia dla tego pada, przyjąłem zielony pad firmy 3M, który dość dobrze znam i dobrze mi się z nim pracuje...

Najpierw może trochę danych:

- gąbka jest 10 mm grubsza i ma 10 mm większą średnicę od 3M

- jest ponad dwa razy droższa od 3M i niespełna dwa razy droższa od wersji Soft :/

Testowaną gąbką zrobiłem 10 paneli, korzystając przy tym z różnych past. Muszę przyznać, że niewątpliwą zaletą, która ujawniła się po teście jest trwałość pada. Wygląda on w tej chwili tak:

scaled.php?server=98&filename=20120531850.jpg&res=landing

Pomimo dwóch prań mydłem (zniosły bez uszczerbku) i stosowania szczotki w trakcie pracy (nie pokruszyły się), gąbka nie zdradza objawów zużycia :good: (jest tylko trochę przybrudzona, ale nie o to chodzi).

W porównaniu do zielonego pada 3M, w moim odczuciu, jest mniej agresywna (ścieralność), co nie znaczy, że zostawia lepiej wykończoną powierzchnię. Pylenie jest na podobnym poziomie. Gąbka, pewnie w dużej mierze ze względu na swoją grubość, jest mniej podatna od 3M. Pewnie jest w tym po części wina zbyt małego BP do tej gąbki, ale jednak wygodniej pracuje się gąbką o nieco mniejszej średnicy, chyba że zamierzacie polerować Ducato ;) Poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy z tym padem, ale jednak ostatecznie cena przemawia na korzyść systemu 3M.

Dziękuję tym, którzy dobrnęli do końca i zapraszam do zadawania pytań, jeśli jakieś będą...

Posted

fernando, ja nią szybciej przebiłem lakier niżeli 3M zielonym. Cuta ma mocniejszego i to znacznie. Zrób pomiary panelu przed polerowaniem i po polerowaniu 3M, a później tą samą akcje z tym cudeńkiem. Cena 2 razy droższa i ściąga 2 razy lepiej - tylko do tego potrzebne jest odpowiednie przełożenie, więc niezbędny BP150mm. ;)

Posted

SJake, ja nic nie przebijałem tym padem ;) , ale takie miałem wrażenie i nim się podzieliłem. Pomiarów też nie robiłem miernikiem, a jedynie dzieliłem grubsze rysy na pół i atakowałem je dwoma gąbkami... Ale nie omieszkam zrobić dodatkowego testu i wtedy być może (jeśli będę miał coś sensownego do napisania ;) ) zaktualizuję temat. Tylko jeszcze muszę zakupić większy BP :o

Posted
ja nic nie przebijałem tym padem

no taaa ;)

ale takie miałem wrażenie i nim się podzieliłem

No i chwała Tobie za to :good:

• 1 month later...
Posted

Miałem napisać coś sensownego po zakupie BP 150 mm i niniejszym to czynię. Faktycznie, zastosowanie odpowiedniej wielkości BP sporo dało. Nie jestem pewien, czy tnie aż dwa razy lepiej od zielonego 3M, bo - ze względu na różnice średnic i grubości - musiałbym przeliczać nacisk jednostkowy, ale dołączę parę zdjęć, które - mam nadzieję - pokażą próbkę możliwości tego pada... Moim zdaniem działa nieźle...

Rysy takie, jak widać na zdjęciu, zeszły po dwóch solidnych przejazdach, wykończenie :arrow: jak na twardy pad przystało, ale chyba nikt nie oczekuje zbyt wiele w tej kwestii od takiej kombinacji :evil:

scaled.php?server=821&filename=wp000087sh.jpg&res=landing

scaled.php?server=525&filename=wp000095d.jpg&res=landing

scaled.php?server=99&filename=wp000096c.jpg&res=landing

scaled.php?server=228&filename=wp000101k.jpg&res=landing

Jeśli chodzi o grubość lakieru, to zdjąłem jakieś 3-4 mikrony (mierzyłem najdokładniej, jak tylko potrafiłem i sprzęt mi pozwalał). Po takim zabiegu w miejscu najgłębszych rys został jeszcze minimalny ślad, ale nie było już sensu tego zdejmować, więc sobie darowałem.

Posted

Szukajac w necie nie znalazłem rozmiaru gabki 125, rozumiem ze tylko 160 mm :/ . Jaka maszynką robiłes i czy sobie radziła z tym padem;)

A i duzy dyskonfort odczuwałes pracujac z Bp 125?

Posted
Szukajac w necie nie znalazłem rozmiaru gabki 125, rozumiem ze tylko 160 mm :/ .

Dokładnie, pad dostępny jest jedynie w rozmiarze 160 mm.

Jaka maszynką robiłes i czy sobie radziła z tym padem;)

A i duzy dyskonfort odczuwałes pracujac z BP 125?

Pracowałem z wykorzystaniem Makity, która dawała radę, a nawet ze względu na swój ciężar nadawała się bardzo dobrze do pracy z takim dużym padem. Pracy z mniejszym padem nie polecam, lepiej wziąć albo mniejszą gąbkę, albo większy pad.