Jump to content

Coś mocnego do mycia JCB

Recommended Posts

Szukam czegoś mocnego do mycia koparko-ładowarki. Środek (koncentrat) w butelce minimum 5 litrów, usuwający smary, oleje i inne błoto... będzie to jedyny preparat jaki będę używał, tzn karcher płukanie, naniesienie środka i spłukanie. próbowałem APC Megsa ale nie daje rady. Musi być coś mocniejszego. Z góry thx za pomoc.

APC Megsa

:D:lol:

klepnij w google daerg chimica ;)

Ale dlaczego się ze mnie śmiejesz .... :D:D:D:D Megs by się sprawdził tylko za dużo roboty z pędzlem przy takiej machinie :):):):)

z tego daerga chyba sprawdziła by się piana Autocosmic, tylko nie mam pianownicy, chyba że karcherowa się nada :)

A ja jako dystrybutor chemii co prawda do trochę innego sprzątania niż przy autach , poleciłbym Ci produkt marki Nanochem o nazwie 4Dirt. Testowaliśmy go w pracy na nigdy nie mytym inveco ciężarowym stężenie poszło około 1:3 ale smary nie smary wszystko uciekało z auta aż miło:) na dodatek ma bardzo ładny cytrusowy zapach i nie podrażni skóry , co ważne jest bezpieczny dla aluminium to koła też można bez problemu myć.

A jeszcze a jakby ktoś nie wiedział producentem Nanochemu jest firma Amtra czyli właściciel takich marek jak wd-40 wunder-baum itd:)

używałem większość specyfików o których piszecie,

dimer mocniejszy o tenzi, i to dość dużo, aby usuwać smary i oleje trzeba by stężenie 1:1

myłem ostatnio ponad 30 letni ciągnik i jedyne co sobie radziło z takim syfem jaki był na silniku to rozpuszczalnik nitro i na to gorąca woda.

dość dobry jest środek autolanda do mycia silników, ale z nim wiele zabawy

Dzięki za podpowiedzi, do tej pory używałem głównie środka do mycia silnika K2, bo był dostępny na stacji w mojej wiosce, tylko na jedno mycie szły 3-4 butelki. Jest to jednak męczące. Chyba spróbuję Dimera na karcherowej pianownicy.

Pzwmichu, DIMER da rade, poza tym K2 wprowadziło produkty dla myjni samochodowych i w ofercie jest środek bardzo podobny (nawet kolor ten sam) o nazwie DEEPER, jest tańszy i podobno równie skuteczny.

Mam do czynienia z dimerem w pracy i jak chcesz naprawdę mocna chemie, to dimer rozbija sie jakby na dwie frakcje w opakowaniu (ciemno zielona i druga jakby wodnista) dlatego zawsze go trzeba wymieszać przed użyciem. Całe sedno w mocy dimera jest w tej zielonej ciemnej frakcji.

• 1 month later...
  • 1 year later...

Koledzy, trochę odkopię ten temat (skoro w tytule mowa o koparce, to czemu nie?) :D

Mam do odpicowania 2 pacjentki: CAT M315 i 432E.. 8-)

Jak wiadomo, na maszynach budowlanych, wokół wszystkich sworzni są kilogramy smaru... :thumbdown:

I teraz pytanie, czy ktoś na forum mył podobny sprzęt i jaka chemia okazała się najlepsza?

Dysponuję pianownicą PA+ Karcher i raczej nie chciałbym zmywać tego smaru pędzlem i jakąś ropą/benzyną..

W tym temacie pojawiło się kilka propozycji jednak nie wiem na co się zdecydować i czy jest szansa że po zastosowaniu któregoś z wymienionych środków efekt będzie zadowalający (smar spłynie z wysięgnika :D )