Jump to content

W11 Wydział Śledczy by Błaszczu & Soll

Recommended Posts

Witam :)

Na początku chciałbym podziękować Radkowi (soll na KA) za pomoc i udostępnienie miejsca do pracy :good:

Startujemy...

Jest to moja pierwsza relacja w PSB więc proszę o wyrozumiałość. Fotki są jakie są, niestety nie było czasu na cykanie wielkiej ilości zdjęć z pędzelkami itp gdyż czas ostro nas ograniczał.

Pacjent to mój Ford Mondeo Mk2 2.0 z 1998 r. Lakier w kolorze "K5" - granat który mieni się w fiolet a wieczorami podchodzi pod czerń. Auto strasznie zaniedbane przez poprzedniego właściciela :thumbdown: Masa rys, przebarwień, różnych zaprawek, zmatowień - taki właśnie obraz można było zobaczyć pod halogenem. Wcześniej nie zabierałem się za korektę, gdyż auto było przed poprawkami lakierniczymi.

Prace zajęły nam 2 popołudnia i jeden praktycznie cały dzień. Nie udało się zrobić 100% korekty ale w porównaniu do tego co było to naprawdę efekt może powalić. Uczciwie korektę oceniamy na 80% - sporo rysek zostało ale auto wreszcie nabrało blasku i można sobie w nim cykać fotki :good:

Trochę Was zanudziłem tak więc pora przejść do konkretów :)

Mycie:

*Poorboy`s World Super Slick & Suds Concentrated Car Was

*Rękawica z mikrofibry (przed korektą)

*Rękawica Car Pro (po korekcie)

*2 wiadra

*Myjka Karcher

Korekta:

*Menzerna FG500

*Menzerna PF2500

*Menzerna SF4000

*Scholl S17

*Trio pad od Menzerny 80mm

*Trio pad od Menzerny 135 mm

*IPA

*Lare EPL-11

Zabezpieczenie lakieru:

*Auto Finesse Rejuvenate

*Chemical Guys Pete`s 53

Inne:

*MAC 124 Prickbort

*Bilt Hamber Auto Clay Soft

*Aplikator gąbkowy żółty

*MF (Fluffy Dryer, Eurow Shag i inne)

*Pędzelki

*Nielsen Billance

*RainX

I inne których nie pamiętam ;)

Samochód przed korektą

dsc06994s.jpg

dsc06995r.jpg

dsc06999f.jpg

Przed korektą trzeba było pozbyć się takich zanieczyszczeń jak m.in klej na lakierze

dsc06996zr.jpg

Startujemy z myciem, glinkowaniem, usuwaniem smoły itp :)

dsc07000o.jpg

dsc07001r.jpg

dsc07002p.jpg

imgp6327.jpg

Po całym procesie przed korektą pora na "chwilę prawdy" czyli halogen. Jest słabo! :thumbdown:

dsc07010e.jpg

dsc07008j.jpg

dsc07009x.jpg

dsc07006y.jpg

W niektórych miejscach trzeba było posłużyć się koreczkiem

dsc07012a.jpg

Startujemy z korektą :ad: I są już jakieś pierwsze efekty :)

dsc07017a.jpg

dsc07023kg.jpg

imgp6351.jpg

Prace idą do przodu - w końcu można już sobie strzelać foty w lakierze :-]

imgp6352.jpg

imgp6353h.jpg

Niestety zdjęć z woskowania i końcowych etapów nie mam ale musicie zadowolić się zdjęciami z efektu końcowego ;) Myślę, że źle nie wygląda w porównaniu do tego co było - do ideału daleko, to fakt ale jest nieźle :good:

imgp6378ue.jpg

imgp6369f.jpg

imgp6376.jpg

imgp6381.jpg

imgp6382.jpg

I na sam deser...

dsc07033o.jpg

Mam nadzieję, że zbytnio Was nie znudziłem tą relacją i mnie zbyt mocno nie zjedziecie :D

Następne relacje jak i korekty na pewno będą lepsze :)

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania :good:

Mundek zdecydowanie odmłodniał,trochu mało zdjęć ale obrazują stan sprzed i po korekcie :good:

Co ten zawór od gazora tak wystaję?

No niestety zawór nie dodaje uroku ale też mi nie przeszkadza bo to konkretne auto ma mnie po prostu niezawodnie przemieszczać z punktu A do punktu B. W następnej furze którą planuję takich niespodzianek nie będzie.

autko odzyskało blask i wygląda o niebo lepiej jednak co do samej relacji to brakuje mi tu choćby jakiejś sensownej 50/50.

Korekta robiona na szybko tak jak pisałem - w następnej która będzie już niebawem postaram się o ładne "pięćdziesiątki" :good:

Relacja króciutka, nawet bardzo. Nie ma dużo fotek a szkoda bo ja lubię.

Efekt końcowy ok - jedynie psują go przednie zmatowione lampy... tym bym się zajął ;)

Lampy oraz wnętrze będą robione w przyszłym tygodniu - zostanie też to pokazane w tej relacji ;)

widac różnicę, ale czemu brak pięćdziesiatek?? ;) kilka zdjeci przed korektą pod halogenem a potem efekty w cieniu, bez halogena :P po pierwszys zdjeciach pod halogenem widząc element przedzielony taśma spodziewałem się zdjec 50/50 zwalających z nóg- zwłaszcza na tym lakierze 8-)

dlaczego kołpaczki myłeś na aucie? leniuch cię wziął? :P

Będzie poprawione - czas naprawdę nas gonił :(

W przyszłym tygodniu będzie robione wnętrze, lampy, dokończenie plastików zewnętrznych i dokończenie fury na tip top :good:

Auto widac że odżyło. Mało zdjęc, kołpaki myte na felgach :shock: , nad lampami trzeba popracowac, rejestracja nie ściągnięta, nadkola nie ruszone, brak roboty wnętrza i silnika. Ogólnie efekt nie jest zły ale następnym razem musisz sie troche poprawic. Napewno trzeba dużo czasu zarezerwowac a tu go pewnie brak było. Pozdrawiam i życzę dalszych pracy i postępów w detailingu

Auto widac że odżyło. Mało zdjęc, kołpaki myte na felgach :shock: , nad lampami trzeba popracowac, rejestracja nie ściągnięta, nadkola nie ruszone, brak roboty wnętrza i silnika. Ogólnie efekt nie jest zły ale następnym razem musisz sie troche poprawic. Napewno trzeba dużo czasu zarezerwowac a tu go pewnie brak było. Pozdrawiam i życzę dalszych pracy i postępów w detailingu

Tak jak pisałem - auto jeszcze będzie poprawiane tzn lampy i wnętrze najprawdopodobniej będę robił pod koniec tego tygodnia. Silnik mam w planach ale to trochę później bo auto musi iść na robotę do mechanika i wiadomo, że oni czystego auta mi nie oddadzą :thumbdown: Kołpaki też będą zdjęte i należycie dopieszczone - spokojnie, ciąg dalszy nastąpi... :)

• 2 years later...

Wiem, że mega odkop, ale zdjęcia zginęły pewnie w odmętach imageshaka. Mam mundka w tym samym kolorze i pytanie mam, czy jest jeszcze możliwość zobaczenia zdjęć gdzieś?