dzinkins Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Witam! Temat oficjalnie otwarty Test obejmuje opis oraz sprawdzenie: czy mycie bezwodne jest bezpieczne dla lakieru Do testu zostało przygotowane autko Toyota Yaris Poniżej można można zobaczyć relację z przygotowania samochodu do testu tzn. korekta lakieru tak na 85-90% ale najważniejsze zero "swirli" i "hologramów" Test odbywa się w celu sprawdzenie czy mycie bezwodne nie utworzą właśnie najmniej lubianych "swirli" i "hologramów" Autko testowe wyglądało tak WSTĘPNA INSPEKCJA MYCIE - IRON - T&G REMOVER - GLINKA - PIANA - MYCIE INSPEKCJA DOKŁADNA :? HANDLARZ POLEROWAŁ PRZED SPRZEDAŻĄ - FUTRO + FG3 NA PEWNO BYŁO GRANE PO WSTĘPNEJ OBRÓBCE 50/50 NO I WYJAZD Z GARAŻU I DO gruby_rs NA OSTATNI SZLIF TZN. CLEANER I WOSK ZMYWAMY CO MOGŁO ZOSTAĆ PO PASTACH I DO DZIEŁA PRÓBOWAŁEM UCHWYCIĆ INSPEKCJĘ LAKIERU KAMERĄ SŁABO WYSZŁO ALE ZAWSZE COŚ - ZOBACZYMY PO PIERWSZYM MYCIU Po oficjalnym "oblukaniu" i akceptacji stanu auta przez firmę zajmującą się myciem bezwodnym autko ruszyło w trasę troszkę się ubrudzić Następny update z mycia bezwodnego pewnie za ok 7-14dni Ustaliliśmy że aby za symulować regularną opiekę w postaci mycia bezdotykowego autko będzie umyte w 3-4 cyklach (tzn. ubrudzi i mycie x3-4) Dziękuję
Ari Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Zymo Ital odkrycie dnia Zaraz po Lavie Tak jak mówiłeś, "szpece" od bezwodnego pewnie spakują walizki szybciej niż się spodziewali
dzinkins Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Tak jak mówiłeś, "szpece: od bezwodnego pewni spakują walizki szybciej niż się spodziewali Nie przesądzajmy - test dopiero staruje
Administrator AreK Opublikowano 31 Marca 2012 Administrator Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 HD w 3D nawet! Jestem ciekaw finału (chyba napiszę ,że znam efekt końcowy) dzinkins, wyprostujesz im rogi?
pro rider Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Z niecierpliwością czekam na rozwój wydarzeń
cash Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Tylko patrz im na ręce, żeby karchera z szafy nie wyciągnęli jak im zostawisz auto
zegarek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja bym na koniec testu dodał przetarcie IPA, bo z tego co wiem, to środki do takiego mycia też nieźle wypełniają.
JM63 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 dzinkins, Ładnie wyciągnąłeś ... Aż szkoda go kaleczyć
sinrock Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Haha już nie mogę się doczekać wyników Cudów po pierwszym myciu bym się nie spodziewał ale po 3-4 zapewne będzie widać efekty Świetny pomysł na test dzinkins Spytam jeszcze czy lakier w pełni oryginalny?
dzinkins Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Spytam jeszcze czy lakier w pełni oryginalny? Prawie Ale wiem co i gdzie
dzinkins Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Yariska pod domem Kurcze nie jest za brudna Ale może rano zrobię jakiś rajd po lesie aby było co myć w ogóle Już ciemno fotek nie wrzucę
gruby_RS Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zanim Mariusz skleci relację filmowo-zdjęciową, to jako preview, po dzisiejszym, komisyjnym myciu Yarisa, przez ekipę EcoTouch, chciałbym przekazać Wam kilka swoich spostrzeżen. Od razu powiem, że jako miłośnik jedwabnych woreczków, pachnących szamponów i czynny aktywista bezdotykowych zamieszań , to nie, nie wystawiam stuffu do mycia na giełdę i nie przeskakuję na system „waterless” ....ale....temat nie jest, tak do końca „czarno-biały”, więc po kolei: 1.Czy da się umyć auto bez wody? Tu nie ma „odkrycia” - jak najbardziej „da się”. Dla 99% użytkowników pojazd jest super-mega czysty i lśniący (ten 1% to my). Oczywiście technicznie niemożliwe, bądź nieracjonalne będą próby: - umycia nadkoli - wewnętrznej strony felg - szczelin w okolicach szyb, lusterek, grillów etc... ale to chyba jasne... Kilka kwesti technicznych. Produkt do „mycia” przypomina znany Nam wszystkim Quick Detailer, ale jest dużo...hmm mocniejszy. Porównywaliśmy z "naszymi" QD i przy EcoTouch brud zdaje się sam płynąć z paneli, lecz próby kropelkowania pokazały jasno, że nie naruszono LSP Inne produkty EcoTouch, czyli cała gama „interior”- tworzywa, skóra, tapicerka, dressing do opon, APC są bardzo ciekawe i poświęcimy im chwilę podczas dalszej części testu. IMO nie odbiegają w niczym od „średniej” półki (Megs, PB etc) 2.Czy mycie bez wody „rysuje” lakier? Tu było najwięcej „emocji”.... Nie jestem felietonistą, wiec krótko: nie bardziej, wręcz mniej niż przypadkowa myjnia ręczna, typu jedno wiadro na „cały dzień” i jedna gąbka „all around the car” i ściągaczka do suszenia. Oczywiście pojawiło się kilka mikro rysek i hologramów, ale Yaris był naprawdę solidnie przygotowany i myślę, że podobne szkody powstały by po kilku myciach ręcznych nawet „na cztery wiadra”. Kwestia, czy Ktoś siedzący z polerką nad swoim pieszczochem przez 3 dni, podejdzie w ogóle do niego z „waterlessem” jest oczywista, więc na „100% korekty” produkt się nie nadaje ...Czyli dla kogo to? 3.Jakie zastosowanie dla mycia „waterless”? Aspekty komercyjne pominę. Ja to się ma dla Nas? Uważam, że jeśli mamy lakier w stanie „srednim”, ale oczyszczony, odsmolony etc, a nie mamy warunków typu garaż, myjka, bieżąca woda, mieszkamy w bloku, a z bezdotyku gonią ze swoim stuffem, to spokojnie możemy sobie zastosować taki produkt, od czasu do czasu, między poważniejszymi zabiegami, solidnym myciem kół itp. itd. Przy odrobinie uwagi i staranności, żadnej większej biedy nie narobimy... Mowa oczywiście o szybkim odświeżeniu zakurzonego, lekko brudnego auta. Producent EcoTouch w tych kwestiach „nie ściemnia”... Na koniec chciałbym podziękować Kolegom z EcoTouch za wspólnie spędzony czas, wymianę doświadczeń i spostrzeżeń, a głownie wyrazić uznanie za wzięcie tak „kontrowersyjnej” na Naszym Forum kwestii "na klatę" i chęć przeprowadzenia testu, który to oczywiście trwa nadal... i będzie w nim kilka "urozmaiceń" w temacie "rysowania się" lakieru.
JM63 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 przy EcoTouch brud zdaje się sam płynąć z paneli, lecz próby kropelkowania pokazały jasno, że nie naruszono LSP Myślisz, że znalazłoby zastosowanie jako pre-wash, czy jednak zostałbyś przy pianie?
kamilgt Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 JM63, Dokładnie tą samą kwestię poruszylem dzisiaj na spocie, podobno chlopaki maja robic testy jeszcze w tym kierunku
Dystrybutor mx_nowicki Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Miałem okazję użyć środka do plastików wewnętrznych. Przyjemny zapach i daje matowe wykończenie. Myślę że sprawdzi się tam gdzie wszystko inne się świeci Dressing do opon. Produkt dla tych którzy nakładają tego rodzaju produkty po każdym myciu. Nie wytrzymuje dłużej niż 1,5-2 tygodnie. Daje bardzo fajne, satynowe wykończenie. Muszę przyznać że przypadł mi do gustu
pro rider Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Pierwsze koty za płoty bardzo fajny test, jestem pozytywnie zaskoczony po tym co napisał gruby_RS najbardziej obawiałem się, że pojawi się sporo rys na tak przygotowanym aucie a tu proszę Czekam na dalszą relację
dzinkins Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 UP Wracając do testów udało mi się znaleźć czas i wrzucić parę zdjęć z filmików z pierwszego mycia. Autko podstawione zostało w takim stanie By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 ZACZYNAMY By dzinkins1 at 2012-04-19 POŁOWA GOTOWA By dzinkins1 at 2012-04-19 TAK TO WYGLĄDA W RZECZYWISTOŚCI EFEKT PO MYCIU By dzinkins1 at 2012-04-19 By dzinkins1 at 2012-04-19 FILM BĘDZIE KOSMETYKI DO BEZWODNEGO MYCIA NIE USUWAJĄ WOSKÓW By dzinkins1 at 2012-04-19 LICZNIK SPISANY By dzinkins1 at 2012-04-19 AUTKO NADAL WYGLĄDA By dzinkins1 at 2012-04-19 Filmik pod brinkmann-a po korekcie postaram się jeszcze zalączyć DZIĘKUJĘ CDN.....................
rickson Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Te defekty na zdjęciach "efekt po myciu"
MM.MM Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 dzinkins, trochę mało brudny był, jak bym swojego wczoraj podstawił
dzinkins Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Te defekty na zdjęciach "efekt po myciu" Korekta nie była robiona w celu usunięcia wszystkich "grubych" rys ale 99% usubnięto swirle i hologramy. Efekt widoczny po myciu dzinkins, trochę mało brudny był, jak bym swojego wczoraj podstawił Wiem, następnym razem się postaramy
kamilgt Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 przy takim docisku ja bym miał większe rysy po użyciu tego na czystym lakierze ciągle jestem ciekawy jak to wypada w porównaniu do piany
tukolarz Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 dzinkins, ile zeszło ml tego środka na tym Yarisku? Ciekawi mnie koszt takiego bezwodnego mycia dla zwykłego użytkownika, który kupił takie coś.
dzinkins Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 dzinkins, ile zeszło ml tego środka na tym Yarisku? Ciekawi mnie koszt takiego bezwodnego mycia dla zwykłego użytkownika, który kupił takie coś. Nie pamiętam dokładnie ale chyba schodzi im ok 250-300ml na autko
kamilgt Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 tukolarz, na stronie jest napisane, ze 150 więc pewnie 200-250 trzeba liczyć
tukolarz Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 OK. Czyli koszt takiego mycia będzie się kształtował od poziomu ok. 10 zł do 40 zł (w zależności od wielkości samochodu, warstwy brudu itd.). Tragedii nie ma, ale tanio (eko) też nie jest . Sam pewnie z takiej opcji nie skorzystam... (z różnych względów) . Ale dobrze wiedzieć co i jak. dzinkins, za podjęcie się na poważnie tematu. Ciekaw jestem jak test się rozwinie .
Rekomendowane odpowiedzi