Jump to content

Podłączenie wodomierza pod kran

Recommended Posts

• Administrator

Potrzebuje jakiś diwajs do podłączenia licznika do zewnętrznęgo kranu, bez robienia kombinacji alpejskich z 15 różnymi przyłączami i przejściówkami, macie jakiś pomysł ?

Licznik o taki, średnica gwintu 3/4 cala :

1280902031.jpg

• Administrator

Najzwyklejsze przyłącze, problem w tym że szukam i znaleźć nie moge takiej przejściówki która z jednej strony nakręcałoby się na gwint w liczniku, a z drugiej wczepiało w przyłącze, w ogrodniczych/budowlanych o takich nie słyszeli.

• Administrator

No właśnie nie, licznik ma być mobilny...długa historia z rozliczaniem się z pozostałymi mieszkańcami domu, więc chce się podpinać swoim licznikiem przy myciu żeby nie było wątpliwości.

toto co łączy wodomierz z rurą się to nazywa ŚRUBUNEK :kox: (przeważnie ma jeszcze dziurki do przeciągnięcia drucika do zaplombowania)

pracowałem z wodomierzami 8 lat to wiem :mrgreen:

pytaj w pierwszym lepszym hydraulicznym (markety sobie odpuść bo to taki wynalazek gdzie dla obsługi śrubka i czekoladka to to samo - towar) w starych sklepach siedzą stare spece i na pewno Ci podpowiedzą co i jak.

nie zapomnij o uszczelkach ! ! ! (najbezpieczniej z 2 kpl.)

wodomierz powinien być zamontowany gdzieś na stałe (nie może być np na luźnym wężu) bo to urządzenie pomiarowe i musi być zamontowane jak trzeba.

8-)

toto co łączy wodomierz z rurą się to nazywa ŚRUBUNEK :kox: (przeważnie ma jeszcze dziurki do przeciągnięcia drucika do zaplombowania)

pracowałem z wodomierzami 8 lat to wiem :mrgreen:

pytaj w pierwszym lepszym hydraulicznym (markety sobie odpuść bo to taki wynalazek gdzie dla obsługi śrubka i czekoladka to to samo - towar) w starych sklepach siedzą stare spece i na pewno Ci podpowiedzą co i jak.

nie zapomnij o uszczelkach ! ! ! (najbezpieczniej z 2 kpl.)

wodomierz powinien być zamontowany gdzieś na stałe (nie może być np na luźnym wężu) bo to urządzenie pomiarowe i musi być zamontowane jak trzeba.

8-)

marcingg czytaj uważnie, to ma być zamontowane na kranie !! a jak już to do podłączenia wodomierza jest półśrubunek !!

Evo taki "mobilny" wodomierz nie może być podstawą do " rozliczania" się z sąsiadami. on musi być zamontowany na stałe i zapląbowany.

• Administrator

Hm, fajne urządzenie ale w miarę możliwości chciałem wykorzystać ten licznik co mam :o no chyba że nie będzie prostego rozwiązania, to trzeba będzie kupić.

Pomysł z licznikiem i rozliczaniem jest ich, nie mój, ja wiem ile mnie mycie auta kosztuje rocznie, ale skoro chcą i wiedzą że wiąże się z to z każdorazowym podłączeniem, to nie mój problem.

• Administrator

No popatrz,a w moim Allegro nie było tego cuda ;):oops: :oops: wychodzi na to że właśnie tego szukam, przyłącze na kran już jest, z resztą musi zostać bo z kranu korzysta dozorca i inne osoby.

Evo a nie ma możliwości by przed kranem dać trójnik i do niego podłączyć Twój wodomierz i przyłącze do węża ?? takie ustrojstwo dałoby się zapląbować, więc sąsiedzi nie mieli by argumentu o oszukiwaniu na wodzie...

tylko Twój kurek musiał by być zamykany :)

• Administrator
Evo a nie ma możliwości by przed kranem dać trójnik i do niego podłączyć Twój wodomierz i przyłącze do węża ?? takie ustrojstwo dałoby się zapląbować, więc sąsiedzi nie mieli by argumentu o oszukiwaniu na wodzie...

Możliwość pewnie jest, ale trzeba by się troche pobawić , a tak wpinam licznik przed myciem, wypinam po i koniec.

Tu nawet nie chodzi o oszukiwaniu na wodzie, tylko o problemy z dokładnym wyliczeniem ile idzie na moje mycie auta i dokładne rozliczenie się z tego. A ryzyko że zapomni mi się podpiąć licznik leży po ich stronie , to juz ustaliliśmy wcześniej.

licznik nie może być zakładany i zdejmowany

musi być zamontowany na stałe (po zdjęciu poszedłbyś do domu i puścił wodę w niego w drugą stronę :-] i tak samo mogłoby być gdyby to oni go zakładali i zdejmowali)

masz wodomierz, do niego są PÓŁśrubunki a do nich przykręcasz przy pomocy uszczelniacza (pakuły i pasta uszczelniająca, lub taśma teflonowa) co tylko chcesz byleby było zgodne ze średnicami (trójniki, redukcje średnic, złączki itp)

w półśrubunkach masz otwory do plombowania

proponuję coś takiego

trójnik -> jedno wyjście Twoje -> wodomierz -> zaworek/kranik -> szybkozłączka do węża

-> drugie wyjście z trójnika dla innych.

szybkozłączkę proponuję zabierać ze sobą coby się komuś nie przydała :P

• Administrator
licznik nie może być zakładany i zdejmowany

musi być zamontowany na stałe (po zdjęciu poszedłbyś do domu i puścił wodę w niego w drugą stronę i tak samo mogłoby być gdyby to oni go zakładali i zdejmowali)

Rozgryzłeś mnie :roll:

Evo, a tak z ciekawości za ile zużywasz wody na mycie auta? Bo mi kiedyś wyszło że na 5 drzwiowe polo, myte w lato, poszło wody za coś koło 80 groszy? Według licznika na ogród, chyba że coś pokręciłem... :idea: