Jump to content

Odnowa Focusa..

Kreplo

Recommended Posts

Witam.

W końcu nadszedł czas, żeby odnowić swojego focus. Samochód zakupiony rok temu więc nie było pieniędzy żeby go upiększać. Teraz po zimie mam zamiar odpicować swoją maszynę.

Mam parę uszkodzeń wizualnych i od tego chciałbym zacząć zwracając się do was z prośbą o pomoc.

Jeżeli temat w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Więc zaczynajmy.

1. Odklejająca się listwa z tyłu nad rejestracją. Powiedzcie czym ją dokleić? Trzeba zdejmować całą?

odlepiajcasilistwa.jpg

2. Uszczelka nad szybą trochę odpadła. Da się to czymś naprawić jakoś?

oderwanauszczelka.jpg

3. Zdarty lakier nad listwą? Co z tym robić? Zostaje tylko zaprawka?

zdartylakiernadlistwa.jpg

4. Przebarwienie lakieru. Co to jest jak z tym walczyć?

przebarwienielakieru.jpg

5. Listwy dzielące szyby. Co to jest za tworzywo? Mam ich trochę porysowane w niektórych miejscach. Walczyć z tym tak samo jak z lakierem na aucie? Polerowanie?

plastikimidzyoknami.jpg

6. Wyblakłe, brzydkie plastiki, klamki listwy. Jak ich odnowić by nabrały ładnego czarnego koloru? I co zrobić z tym lakierem przy klamce? Spróbować polerować pastami polerskimi?

klamka.jpg

przebarwieniaplastikw.jpg

7. Trochę rysek mam na masce i na drzwiach? Jak z nimi walczyć? Czy pasta polerska da radę? Co robić

rysy.jpg

rysy5.jpg

rysy3.jpg

rysy2.jpg

rysy4.jpg

Bardzo proszę o jakieś cenne rady.

1. Odklejająca się listwa z tyłu nad rejestracją. Powiedzcie czym ją dokleić? Trzeba zdejmować całą?

zdjąć i nową taśmę dwustronną ;)

3. Zdarty lakier nad listwą? Co z tym robić? Zostaje tylko zaprawka?

zaprawka

to nie przebarwienie odparza się klar :/ nic z tym nie zrobisz tylko lakiernik

5. Listwy dzielące szyby. Co to jest za tworzywo? Mam ich trochę porysowane w niektórych miejscach. Walczyć z tym tak samo jak z lakierem na aucie? Polerowanie?

polerowanie

6. Wyblakłe, brzydkie plastiki, klamki listwy. Jak ich odnowić by nabrały ładnego czarnego koloru? I co zrobić z tym lakierem przy klamce? Spróbować polerować pastami polerskimi?

środków do plastiku jest w brud, ale to w okolo klamki to klar schodzi tylko lakiernik :/

reszta rys do usunięcia pastami

Ale reasumując najpierw lakiernik musi naprawić wcześniejszą spartoloną robotę a pózniej polerka itp

Dzięki dzinkins za odpowiedzi.

to nie przebarwienie odparza się klar :/ nic z tym nie zrobisz tylko lakiernik

a powiedzcie mi, mogę to jakoś sam zrobić? Trzeba lakierować cały element, czy mogę tylko w tym odrębie?

reszta rys do usunięcia pastami

czyli z tymi wszystkimi rysami ze zdjęca numer 7 pasta polerska powinna sobie poradzić?

a powiedzcie mi, mogę to jakoś sam zrobić? Trzeba lakierować cały element, czy mogę tylko w tym odrębie?

Miałem ten sam problem w jednym ze swoich starszych autek i próbowałem to zrobić sam ale problem ciągle powracał :/ Można zrobić miejscowo ale nie będzie to lepiej wygladało jak teraz :? A i tak z czasem wyjdzie obok :oops:

czyli z tymi wszystkimi rysami ze zdjęca numer 7 pasta polerska powinna sobie poradzić?

może na najgorsze papierek p2000 i p3000 ale najpierw pasty ;)

Miałem ten sam problem w jednym ze swoich starszych autek i próbowałem to zrobić sam ale problem ciągle powracał :/ Można zrobić miejscowo ale nie będzie to lepiej wygladało jak teraz :? A i tak z czasem wyjdzie obok

w takim razie na razie to zostawię jak się pogorszy to lakiernik

może na najgorsze papierek p2000 i p3000 ale najpierw pasty ;)

na początek wezmę UC ręcznie. Tak to będzie moje pierwsze poważne czyszczenie. Najwyżej potem zakup polerki i innych past.