Kreplo Posted March 25, 2012 Report Posted March 25, 2012 Witam. W końcu nadszedł czas, żeby odnowić swojego focus. Samochód zakupiony rok temu więc nie było pieniędzy żeby go upiększać. Teraz po zimie mam zamiar odpicować swoją maszynę. Mam parę uszkodzeń wizualnych i od tego chciałbym zacząć zwracając się do was z prośbą o pomoc. Jeżeli temat w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie. Więc zaczynajmy. 1. Odklejająca się listwa z tyłu nad rejestracją. Powiedzcie czym ją dokleić? Trzeba zdejmować całą? 2. Uszczelka nad szybą trochę odpadła. Da się to czymś naprawić jakoś? 3. Zdarty lakier nad listwą? Co z tym robić? Zostaje tylko zaprawka? 4. Przebarwienie lakieru. Co to jest jak z tym walczyć? 5. Listwy dzielące szyby. Co to jest za tworzywo? Mam ich trochę porysowane w niektórych miejscach. Walczyć z tym tak samo jak z lakierem na aucie? Polerowanie? 6. Wyblakłe, brzydkie plastiki, klamki listwy. Jak ich odnowić by nabrały ładnego czarnego koloru? I co zrobić z tym lakierem przy klamce? Spróbować polerować pastami polerskimi? 7. Trochę rysek mam na masce i na drzwiach? Jak z nimi walczyć? Czy pasta polerska da radę? Co robić Bardzo proszę o jakieś cenne rady.
barteq161 Posted March 25, 2012 Report Posted March 25, 2012 5. to sie nazywa ''pianoo'' a na klamki srodki srednio podzialaja najlepiej wymontowac, opalarka i jakies kosmetyki, to powinno pomoc
dzinkins Posted March 25, 2012 Report Posted March 25, 2012 1. Odklejająca się listwa z tyłu nad rejestracją. Powiedzcie czym ją dokleić? Trzeba zdejmować całą? zdjąć i nową taśmę dwustronną 3. Zdarty lakier nad listwą? Co z tym robić? Zostaje tylko zaprawka? zaprawka 4. Przebarwienie lakieru. Co to jest jak z tym walczyć? to nie przebarwienie odparza się klar nic z tym nie zrobisz tylko lakiernik 5. Listwy dzielące szyby. Co to jest za tworzywo? Mam ich trochę porysowane w niektórych miejscach. Walczyć z tym tak samo jak z lakierem na aucie? Polerowanie? polerowanie 6. Wyblakłe, brzydkie plastiki, klamki listwy. Jak ich odnowić by nabrały ładnego czarnego koloru? I co zrobić z tym lakierem przy klamce? Spróbować polerować pastami polerskimi? środków do plastiku jest w brud, ale to w okolo klamki to klar schodzi tylko lakiernik reszta rys do usunięcia pastami Ale reasumując najpierw lakiernik musi naprawić wcześniejszą spartoloną robotę a pózniej polerka itp
Kreplo Posted March 26, 2012 Author Report Posted March 26, 2012 Dzięki dzinkins za odpowiedzi. 4. Przebarwienie lakieru. Co to jest jak z tym walczyć? to nie przebarwienie odparza się klar nic z tym nie zrobisz tylko lakiernik a powiedzcie mi, mogę to jakoś sam zrobić? Trzeba lakierować cały element, czy mogę tylko w tym odrębie? reszta rys do usunięcia pastami czyli z tymi wszystkimi rysami ze zdjęca numer 7 pasta polerska powinna sobie poradzić?
dzinkins Posted March 26, 2012 Report Posted March 26, 2012 a powiedzcie mi, mogę to jakoś sam zrobić? Trzeba lakierować cały element, czy mogę tylko w tym odrębie? Miałem ten sam problem w jednym ze swoich starszych autek i próbowałem to zrobić sam ale problem ciągle powracał Można zrobić miejscowo ale nie będzie to lepiej wygladało jak teraz A i tak z czasem wyjdzie obok czyli z tymi wszystkimi rysami ze zdjęca numer 7 pasta polerska powinna sobie poradzić? może na najgorsze papierek p2000 i p3000 ale najpierw pasty
Kreplo Posted March 26, 2012 Author Report Posted March 26, 2012 Miałem ten sam problem w jednym ze swoich starszych autek i próbowałem to zrobić sam ale problem ciągle powracał Można zrobić miejscowo ale nie będzie to lepiej wygladało jak teraz A i tak z czasem wyjdzie obok w takim razie na razie to zostawię jak się pogorszy to lakiernik może na najgorsze papierek p2000 i p3000 ale najpierw pasty na początek wezmę UC ręcznie. Tak to będzie moje pierwsze poważne czyszczenie. Najwyżej potem zakup polerki i innych past.
Recommended Posts