Jump to content

Czyszczenie nagrzewnicy i klimatyzacji

maya

Recommended Posts

Mam wyjętą nagrzewnicę w aucie i chcę ja wyczyścić i pozbyć się ewentualnych zapachów, czy robił ktoś z was taką operację jeśli tak to czym wypłukać chłodniczkę od klimy i od nagrzewnicy. Czy chłodniczki z zewnątrz też umyć ?

Możesz zmywaczem do czyszczenia klimy z WURTHA pachnie tak samo jak IPA tylko jest w sprayu...

Mozesz wypedzlowac APC tylko uwazaj z naciskiem bo lamelki z aluminium sa bardzo delikatne

Możesz poprostu potraktować ją wodą z kranu...

Możesz ozonować jesli masz ozonator... po wcześniejszym oczyszczeniu mechanicznym

Po co wyciągałeś? paruje CI szyba??? i w środku pachnie płynem?

Mam ten środek Wurtha do czyszczenia klimy wiec mogę się wypowiedzieć. Korzystałem kiedyś w poprzednim aucie z różnych środków, ale ten okazał się najlepszy. Neutralizuje nieprzyjemne zapachy na dość długo.

Skoro masz nagrzewnicę już wyjętą z auta to tak jak napisał miHoo79 wypsikaj ją Wurthem delikatnie i wypędzelkuj. Warto by również zdezynfekować kanały od nagrzewnicy do kratek wylotowych. No i jak robić to dobrze, czyli radziłbym zajrzeć do filtra kabinowego i wymienić. Ja zawsze wymieniałem na wiosnę. Lepiej się wtedy auto przewietrza a i też mniej pyłków się wdycha (ja akurat jestem alergikiem i dla mnie miało to duże znaczenie). Poza tym w samym filtrze potrafi się gromadzić wiele zarodników grzybów i innego ustrojstwa, które świetne środowisko znajdują na nagrzewnicy.

Sprawdź też czy kanały odpływowe skroplonej wody masz drożne. W przypadku niedrożności lubi się gromadzić woda i śmierdzieć.

Czasami walka z grzybami w klimie jest trudna, ale u Ciebie myśle nie będzie problemu jak już masz wszystko na wierzchu.

Powodzenia

mam rozebrane auto w drobny mak także mogę poczyścić to czemu nie, co do wurtha chodzi o ten środek

http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20764%2010.pdf

IPE też mam więc może też się nada, czy przewody od klimy też powinno się czyścić ?

Tak dokladnie o ten.

Skoro masz wszystko porozbierane to poczyść wszystkie kanały powietrzne. Wymien filtr bo to jakies grosze. najwiecej syfu i grzybów jest jednak w skraplaczu (zaaplikuj srodek poprzez rurke wylotu wody ze skraplacza - nie żałuj z ilościa) ;)

Pozdro mam nadzieje ze moje wypociny beda pomocne.

grzybów jest jednak w skraplaczu (zaaplikuj srodek poprzez rurke wylotu wody ze skraplacza - nie żałuj z ilościa)
to też mam rozebrane :mrgreen: wygląda czysto jak nowe bym rzekł ale i tak się poczyści i zaaplikuje coś zapobiegawczo