Jump to content

Odświeżanie starych, chromowanych kołpaków - pytania

Recommended Posts

Witam!

W moje ręce niedawno wpadły stare, chromowane dekle do Fiata 125p. Chciałbym możliwie tanim sposobem przywrócić je do dobrego stanu.

Jako, że w temacie kosmetyki aut jestem praktycznie bez żadnego doświadczenia, zwracam się o pomoc do Was, forumowicze.

Problem 1:

Każdy z nich ma z zewnątrz taki rdzawy nalot. Na szczęście w większości powierzchowny. Od wewnątrz natomiast nie jest już tak kolorowo. Blacha jest już mocno przeżarta :(

W jaki sposób/jakim środkiem mógłbym usunąć te naloty, nie uszkadzając (zarysowania, "przeżarcie" chromu) przy tym warstwy chromu?

img2475by.th.jpg img2481x.th.jpg img2479i.th.jpg img2477k.th.jpg

Problem 2:

Dekielki mają już grubo ponad 35 lat, lata przechowywania pozostawiły na nich zabrudzenia/osad dość trudny do usunięcia.

Chciałbym to usunąć, ale boję się, że podczas wycierania porysuje wiekowy chrom. Jaki środek/akcesoria polecacie?

img2472r.th.jpg

Problem 3:

Poprzedniego właściciela poniosła "ułańska fantazja" i pomalował jeden z nich srebrzanką, a jeszcze inny jakąś farbą (pewnie antykorozyjna lub coś w tym stylu).

Tu pojawia się chyba największy problem. Jak i czym pozbyć się tej paskudnej farby? Drapanie szczotką, itp. absolutnie odpadają - chciałbym je zachować w możliwie jak najlepszym stanie. Jaki środek/jaka technika najlepiej by się sprawdziła w takim przypadku? Jaki środek zastosować, żeby nie wszedł w reakcję z podłożem?

img2467l.th.jpg thumbnmail.png

Mam nadzieję, że ktoś z Was miał już styczność z takim czymś. Zależy mi na doprowadzeniu ich do przyzwoitego stanu, byle nie kosztem samej powłoki chromowej (zarysowania, wytarcia). Tak jak wspomniałem, chrom ma już wiele, wiele lat, także prosiłbym o "humanitarne" sposoby.

Będę niezmiernie wdzięczny za każdą przydatną wskazówkę :)

Nie miałem doczynienia z takimi "starociami" ale jeżeli bym miał to robić to chyba pasta do chromu (metalu) np. Autosol

http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka ... tosol.html

I delikatnie gąbeczka i próbować co się będzie działo 8-)

A co do farb to rozpuszczalnik i do boju - sam rozpuszczalnik nic tam nie nabroi ;)

Poczytaj na forum jest trochę o polerowaniu alu i chrom i pisz PW do bardziej doświadczonych forumowiczów na pewno ktoś pomoże ;)

SzaKal napisał/a:

Można jeszcze przed autosolem spróbować papierem wodnym ...

Ja najpierw sprawdził bym co da sama pasta a póżniej dopiero bardziej agresywne metody

Tak, tak oczywiście :good:

zwykle farbę zdejmuję najpierw scansolem, nie wiem jak się zachowu w kontakcie z chromem, i tak potrzebna będzie polerka i tak więc najlepiej jak dzinkins zasugerował można przlecieć autosolem i finishowo np megsem

• 6 months later...

Rdza niestety ponownie będzie się ponownie pokazywać w tych samych miejscach... ;) także trzeba regularnie przepolerowywać... może jakiś wosk? :o

I w żadnym wypadku nie dotykać chromu papierami :)

Scansol chromu nie ruszy... on nawet dla polerki jest bezpieczny z tego co pamiętam :)

Generalnie z chromem nie ma co zbyt delikatnie się obchodzić... to wytrzymałe cholerstwo.

Tak wyszły moje dekle jakiś czas temu, polerowane maszynowo filcem + pasta ścierna w kostce... holsy wyprowadzone później Megsem na mikrofibrze :mrgreen:

https://picasaweb.google.com/1165415698 ... 6475140130