Chagall Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Witam! W moje ręce niedawno wpadły stare, chromowane dekle do Fiata 125p. Chciałbym możliwie tanim sposobem przywrócić je do dobrego stanu. Jako, że w temacie kosmetyki aut jestem praktycznie bez żadnego doświadczenia, zwracam się o pomoc do Was, forumowicze. Problem 1: Każdy z nich ma z zewnątrz taki rdzawy nalot. Na szczęście w większości powierzchowny. Od wewnątrz natomiast nie jest już tak kolorowo. Blacha jest już mocno przeżarta W jaki sposób/jakim środkiem mógłbym usunąć te naloty, nie uszkadzając (zarysowania, "przeżarcie" chromu) przy tym warstwy chromu? Problem 2: Dekielki mają już grubo ponad 35 lat, lata przechowywania pozostawiły na nich zabrudzenia/osad dość trudny do usunięcia. Chciałbym to usunąć, ale boję się, że podczas wycierania porysuje wiekowy chrom. Jaki środek/akcesoria polecacie? Problem 3: Poprzedniego właściciela poniosła "ułańska fantazja" i pomalował jeden z nich srebrzanką, a jeszcze inny jakąś farbą (pewnie antykorozyjna lub coś w tym stylu). Tu pojawia się chyba największy problem. Jak i czym pozbyć się tej paskudnej farby? Drapanie szczotką, itp. absolutnie odpadają - chciałbym je zachować w możliwie jak najlepszym stanie. Jaki środek/jaka technika najlepiej by się sprawdziła w takim przypadku? Jaki środek zastosować, żeby nie wszedł w reakcję z podłożem? Mam nadzieję, że ktoś z Was miał już styczność z takim czymś. Zależy mi na doprowadzeniu ich do przyzwoitego stanu, byle nie kosztem samej powłoki chromowej (zarysowania, wytarcia). Tak jak wspomniałem, chrom ma już wiele, wiele lat, także prosiłbym o "humanitarne" sposoby. Będę niezmiernie wdzięczny za każdą przydatną wskazówkę
dzinkins Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 Nie miałem doczynienia z takimi "starociami" ale jeżeli bym miał to robić to chyba pasta do chromu (metalu) np. Autosol http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka ... tosol.html I delikatnie gąbeczka i próbować co się będzie działo A co do farb to rozpuszczalnik i do boju - sam rozpuszczalnik nic tam nie nabroi Poczytaj na forum jest trochę o polerowaniu alu i chrom i pisz PW do bardziej doświadczonych forumowiczów na pewno ktoś pomoże
SzaKal Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 Można jeszcze przed autosolem spróbować papierem wodnym ...
dzinkins Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 Można jeszcze przed autosolem spróbować papierem wodnym ... Ja najpierw sprawdził bym co da sama pasta a póżniej dopiero bardziej agresywne metody
SzaKal Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 SzaKal napisał/a:Można jeszcze przed autosolem spróbować papierem wodnym ... Ja najpierw sprawdził bym co da sama pasta a póżniej dopiero bardziej agresywne metody Tak, tak oczywiście
daniels Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 zwykle farbę zdejmuję najpierw scansolem, nie wiem jak się zachowu w kontakcie z chromem, i tak potrzebna będzie polerka i tak więc najlepiej jak dzinkins zasugerował można przlecieć autosolem i finishowo np megsem
dzinkins Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Odgrzeję kotleta Tak jak napisałem wcześniej tak i zrobiłem Efekt taki może nie igła ale coś
barteKKK03 Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Rdza niestety ponownie będzie się ponownie pokazywać w tych samych miejscach... także trzeba regularnie przepolerowywać... może jakiś wosk? I w żadnym wypadku nie dotykać chromu papierami Scansol chromu nie ruszy... on nawet dla polerki jest bezpieczny z tego co pamiętam Generalnie z chromem nie ma co zbyt delikatnie się obchodzić... to wytrzymałe cholerstwo. Tak wyszły moje dekle jakiś czas temu, polerowane maszynowo filcem + pasta ścierna w kostce... holsy wyprowadzone później Megsem na mikrofibrze https://picasaweb.google.com/1165415698 ... 6475140130
dzinkins Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Prawdopodobnie pójdzie Autobahn ale coś jeszcze potestuję
Rekomendowane odpowiedzi