Jump to content

sposoby na skrzypiace plastiki w aucie

Recommended Posts

Posted

Witam,

w sumie nie chodzi tylko o merca... generalnie, czy macie jakis sposob na skrzypiace / trzeszczace plastiki - boczki, deska, schowki, siedzenia, bagaznik, roletka itp

w kombiakach to szczegolnie dotkliwe...

Posted

Ja kiedyś ( dawno temu ) rozkręcałem i podkładałem chusteczki , szmatki itp. :D Ale to stare czasy maluszka i polonezów.

Obecnie polecam silicon w spray. Ewentualnie rozkręcić i wymienić kołki , zapinki na nowe. ;)

Posted

tam gdzie skrzypi najlepiej :) czyli zapewne na laczenia plastikow

a silikin w sprayu jakikolwiek, najlepiej bezbarwny bo jak kupisz z dwusiarczkiem molibdenu to swini wszystko

Posted

ale to spray jest? chcesz powiedziec zeby tego nie rozmontowywac? tylko jakos podwazyc dany plastik i wtryskac ten silikon ze spraya?

bo myslalem ze jak juz to zdjac boczek i po prostu po jego calej krawedzi wysmarowac silikonem...

tylko to skrzypi na roznych miejscach - a to boczek jest zlozony jakby z kilku elementow, a to przy raczce itp....

moze wkurzac jak cholera... to mercedes a taki szajs...

Posted

Niestety w niektórych miejscach trzeba rozmontować ale skoro coś rozkręcisz to według mnie lepiej już będzie sprawdzić przyczynę. Jak nie można czegoś dokręcić / wymienić kołeczka lub zaimprowizować to wtedy użyj siliconu - o ile się da oczywiście. Estetyka też jest ważna ale to indywidualna sprawa.

Posted
to mercedes a taki szajs...

Jakby byl nowy to by nie skrzypial zapewne... ale po pewnym czasie a juz w szczegolnosci naszych kochanych drogach to co bys nie kupil to z czasem zacznie cos tam trzeszczec i skrzypiec bo to wszystko pracuje przeciez.

moze byc - kup najtanszy bo to bez roznicy w takim zastosowaniu.

lub taki jak w tubach budowlany silikon przezroczysty np???

masz na mysli silikon uszczelniajacy? to taki to nie, silikon w spryu czyli smar silikonowy poprostu.

A czy bedzie mial rurke czy nie to zalezy jaki kupisz - w dowolnym markecie stoi tego od groma. Tak jak kolega wyzej pisal, gdzie sie da to piskaj poprostu na laczenia plastikow i juz - on i tak wlizie wewnatrz, a jak skrzypi gdzies wewnatrz to demontaz tylko

Posted

ok, czyli to nie budowlany tylko taki wlasnie do smarowania uszczelek przeciw przymarzaniu itp...

ciekawe jestem na jak dlugo taki zabieg dziala...

- poszukam takiego bez molibdenu, chociaz nie wiem dlaczego sie tego wystrzegac

- i pytanie czy jak wyplynie na zewnatrz, to cos to zrobi zle plastikom ? wystarczy szybko wytrzec bo nie chce miec syfu... estetyka przede wszystkim...

Posted
- poszukam takiego bez molibdenu, chociaz nie wiem dlaczego sie tego wystrzegac

bo jest "czarny" i brudzi wszystko do okola :) chociaz jezeli Ci to nie przeszkadza, ew. jestes w stanie to tak zaaplikowac aby gdzies nie podcieklo delikatnie to mozesz brac tez z molibdenem (chociaz sens jest zaden szczegolnie ze one sa z zasady drozsze a w takim zastosowaniu molibden zawarty w tym srodku nic nie pomaga, chociaz tez i nie przeszkadza...)

bezbarwnego wytrzec i juz, zaszkodzic nie zaszkodzi, poprostu sie w tm miejscu tluste zrobi i juz. Jak zostawisz na dluzej to moze i cos odbarwic, chociciaz watpie... w A6 nic nie odbarwial a robilem tak w zeslzym sezonie na klapie bagażnika (robilem bo mnie zirytowalo i porozkrecalem, wymienilem zapinki i dalem podkladki z gumy dla swietego spokoju).

Na jaki czas daje efekty? cizko powiedziec bo zalezy od miejsca i materialu, czasami na tydzien, czsami na miesiac, czasami na rok a czasami wogole nie pomaga... u mnie pomagalo na jakies 1,5mc, natomiast w starej 80tce i problemem ze skrzypoacym schowkiem pomoglo na prawie rok (prawie bo auto sie sprzedalo jakies 10mc od aplikacji silikonu i dalej nie wiem co tam sie dzialo...)