Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie, potrzebuje porady co zrobić ?

Dziś w nocy doszło do podpalenia samochodu w garażu podziemnym w którym stało 50 samochodów. Na szczęście (w nieszczęściu) spaliły się tylko dwa auta.

Po całej akcji pożarowej strażacy pozwolili wyjechać samochodami, jedyne co można było zrobić o 4 rano to umyć szybko na automacie.

Problemem jest zapach który pozostał w środku, auto stało i wietrzyło się 2 godz.. Kupiłem już filtr przeciwpyłkowy oraz powietrza.

Najwięcej zapachu pochodzi właśnie z silnika i nawiewów.

Plan mam następujący:

- Mycie silnika,

- Wymiana filtrów,

- Ozonowanie wnętrza samochodu,

Myślałem jeszcze żeby kupić CHEMICAL GUYS NEW CAR SCENT AIR FRESHENER ???

Doradźcie co można jeszcze zrobić żeby odświeżyć samochód.

Posted
Plan mam następujący:

- Mycie silnika,

- Wymiana filtrów,

- Ozonowanie wnętrza samochodu,

Myślałem jeszcze żeby kupić CHEMICAL GUYS NEW CAR SCENT AIR FRESHENER ???

Z zakupe zapachu CHG dałbym sobie spokój, chodzi o usunięcie przyczyny a nie "chwilowe" zamaskowanie. Oprócz tego co napisaleś wyprałbym tapicerkę, podsufitkę, wykładzinę w bagażniku i dokładnie wyczyścił plastiki wewnątrz auta.

Posted

Pranie całej tapicerki wewnątrz, umycie wszystkich plastików APC, co do zapachów to może lepiej jakiś odour eliminator etc.

Posted

Z praniem tapicerki się na razie wstrzymam bo auto będzie stało pod chmurką, a temperatury w nocy jeszcze są niskie. Ale na 100% to zrobię jak temperatura będzie wyższa.

Posted

pamietaj aby wyprac porzadnie wygluszenie maski i wszelkie inne wygluszenia "materialowe" w komorze silnika - sporo zapachow idzie z tamtad na filtr przeciwpylkowy

Wszelakie zapachy samochodowe bym odposcil - bo moze wyjsc mieszanka zapachowa jeszcze gorsza niz obecnie

Posted

Czy do mycia silnika i wygłuszenia wystarczy Nielsen APC ?

Niestety dopiero zaczynam swoje zabawy z zakupami i mam ubogi "arsenał".

Posted

tesciu, wystraczy. Na poczatku zrob tak 1:4 a jak nie będzie domywało to spróbuj mocniejszym stężeniem.

Osobiście to silnika stosuje G101 i jestem zadowolony z domywania. Jednak nie wszytsko sie ma od razu dlatego twoim APC też powinno ruszyć. Wygłuszenie spsikaj, odczekaj kilka chwil i później wyszczotkuj i płukanko. Proces ten możesz powtórzyć ( i na samo wygłuszenie możesz dac mniejsze stężenie). Pamiętaj o zakryciu takich rzeczy jak komp, alternator itp

Posted

ja bym wygluszenie zlal piana pozniej apc i szczotkowanie a dalej plukanie i taka procedure powtorzyl 2-3x - chociaz i tak najlepsza bylaby ekstrakcja...

Co do stezenia to nie jest ono az tak mega bardzo istotne, bo nawet apc 1:1 moze nie podolac (bo nie chodzi o stezenie czyszczace) - dzazymy do usuniecie, a w tym wypadku wyplukania zapachu a nie uzuniecie brudu. Nielsen bedzie ok - bo sam w sobie jest cytrusowy wiec jest szansa ze tez zamaskuje pozostalosci zapachu (chociaz to bedzie i tak czasowe).

Do umycia samego w sobie silnika z syfu to tak jak kolega pisal 1:4 powinno styknac

Wygluszenie maski najleoiej byloby zdjac i wyprac porzadnie - to sie latwo sciaga wiec po co sie meczyc na aucie...

P.S.

Tak na marginesie to mi wygluszenie silnika smierdzialo "zdechlym szczurem", piana + bilberry (APC mi wyszlo wowczas) podolalo zadaniu :) zpach ustapil ale procedure powtarzalem 4x - chociaz po 3cim juz bylo w sumie ok :)

Posted

Jeśli będziesz ozonował środek to możesz rózniweż ten proces zastosować na wygłuszeniu. Zapomniałem napisać o ekstrakcji ( tak jak sq8shq, wspomniał). Da to pewnie lepszy efekt bo cały brud razem z zapachem zostanie wyssany.

Posted

Podstawa to pranie i ozonowanie.

Można sprobować środków do prania dedykowanych do usuwania zapachów.

Śmiem jednak stwierdzić że do końca nigdy nie uda się wyeliminować zapachu :/

Posted

a tam nie da do końca

jak usunie brud czyli to co daje zapach to reszta z czasem wyjdzie, zwłaszcza jak zrobi ozonowanie na sam koniec.

Posted

Nie zapomnij jeszcze o kanałach nawiewowych. Wymienisz filtr kabinowy to dobrze byłoby wyczyścić jeszcze te wszystkie kanały od filtra do różnych miejsc kabiny. Są takie różne pianki z wężykami do odgrzybiania i czyszczenie klimatyzacji i tych kanałów. No i po praniu wnetrza ozonowanie obowiązkowe.

Posted

To jest Volvo V40 , lekko się paliło w bagażniku . Problem smrodu połączył się z masą proszku z gaśnicy rozrzuconego po całym aucie , był w każdej szczelinie stąd taka demolka .Handlarz zataił ten fakt przed kupującymi i zamaskował problem piorąc/mocząc całą tapicerkę .Po czasie wyschła i z każdej szczeliny wysypywał się syf , nie mówiąc już o utrzymującym się wciąż zapachu . Przepraszam za off , do rzeczy. Na zapach przede wszystkim generalne pranie , czyszczenie , pranie itd. , wszystkiego co się da. Jeżeli nie zrobisz tego sam to znajdź firmę która bez względu na porę roku , temperaturę itd wykona usługę i odda Ci auto suche. Pranie tapicerki to opcja wykonywana cało rocznie i firma pro nie będzie miała z tym problemu. Potwierdzam konieczność ozonowania .W żadnym wypadku nie używałbym teraz zapachów , bo to tylko pogorszy obecny stan/zapach auta. Czyszczenie kanałów wentylacji , to też dobry pomysł .

dziękuję ...

DSCF4904.JPG.c5cbcf6ed74ec1e34f6a5b4d0cc52bd3.JPG

DSCF4889.JPG.fa8ce8fcc8d4ceb4850d4ef596d1d9bf.JPG

DSCF4887.JPG.3b9fe2ecfc1d3bdf6dccc62512e6f6f2.JPG

DSCF4880.JPG.35e21372a23a766bbc9b7fd4a2796b6d.JPG

Posted

spróbuj może do prania i mycia w środku PERFEKT 440 jest do prania żeczy po pożarach może pomoże :D