Jump to content

Flok - co i jak ?

Evo

Recommended Posts

• Administrator

Pany, ma ktoś poflokowane wnętrze ? Jakieś wskazówki,porady, środki do pielęgnacji ?

Oddałem dzisiaj kilka elementów z wnętrza do flokowania, z opowieści wszelakich wynika że czarny flok to dramat do utrzymania, ale to są oczywiście opinie ludzi "normalnych" , a nie z KA :-]:P Alkantare mam "obcykaną" , ale z tego co wiem to flok to trochę inna para kaloszy.

GracjanS4, szkoda że nie wiedziałem, jakoś byśmy się dogadali.... ;) Tak z ciekawości, jakiej grubości floku używasz ?

0,50 i 0,75mm :)

[ Dodano: 29 Luty 2012, 19:43 ]

DObra Gracjan nie ma lipy ;)

Poprosimy poradnik jak garażowym sposobem poflokowac elementy tapicerki :evil:

Tego tak się nie da zrobić, trzeba mieć maszynkę do tego, odpowiedni klej...

Flokowanie - proces technologiczny polegający na nanoszeniu na przedmioty wykonane z tkaniny, drewna, szkła, tworzywa sztucznego lub gumy ozdobnej warstwy ze strzyży tekstylnej. Strzyża tekstylna to włókno z tworzywa sztucznego pocięte na odcinki długości od 0,3 do 5 mm. Strzyża tekstylna nazywana jest flokiem.

Powierzchnia przedmiotu, który ma być flokowany pokrywana jest klejem. Klej nanosi się za pomocą pistoletu natryskowego, wałka lub metodą sitodruku. Następnie za pomocą urządzenia elektrostatycznego, w polu elektrycznym 60 do 90 kV, pokrywa się flokiem warstwę kleju. Przedmiot flokowany jest uziemiony. Pole elektryczne sprawia, że włókna floku z dużą prędkością poruszają się w kierunku flokowanej powierzchni i wbijają się w warstwę kleju, ustawiając się prostopadle do niej. Po utwardzeniu się kleju odciąg elektryczny usuwa nieprzyklejone włókna.

Flokowana powierzchnia wyglądem przypomina zamsz. Tą metodą ozdabia się wyposażenie samochodów, głównie plastikowe elementy wnętrza pojazdu, zabawki, meble, nadruki na koszulkach i czapeczkach.

Element pokryty flokiem czyści się bardzo łatwo, używamy do tego zmiotki z miękkim włosem, uważając żeby nie zadrzeć materiału...

0,50 i 0,75mm

Ja wziąłem 1mm, i boje się że troche za duży "misiek" będzie :/ No ale nie są to duże pieniądze i sie poprawi w razie czego.

Dawałeś robić w FlockArt ?

Szczerze, ja nie widzę różnicy między 0,75 a 1mm :) Miedzy 0,5 a 1 mm już tak, widać rożnicę :)

a jak z trwałością na rączkach do otwierania/zamykania drzwi ?

Na pewno po jakimś czasie się wytrze, cudów nie ma. Szczerze to nie wiem po jakim, mało kto flokuje takie elementy i ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje z pewnego źródła na ten temat ;)

[ Dodano: 29 Luty 2012, 19:59 ]

Dawałeś robić w FlockArt ?

Tak ;) W piątek odbieram to dam znać jak to wyszło.

U nich zawsze wysoki poziom, na pewno będziesz zadowolony :)

• Administrator

Ok, części odebrane, w sumie pierwszy raz macam z bliska elementy poflokowane, ale jak na moje oko to jakość jest idealna, polecam chłopaków z Flock-Art :good: Ceny, terminy, jakość, kontakt - wszystko na 5 :)

Ok, części odebrane, w sumie pierwszy raz macam z bliska elementy poflokowane, ale jak na moje oko to jakość jest idealna, polecam chłopaków z Flock-Art :good: Ceny, terminy, jakość, kontakt - wszystko na 5 :)

No to fajnie jak jesteś zadowolony ;)

Wstaw jakieś fotki :mrgreen:

Jutro złoże do kupy wnętrze to porobie, dostałem zalecenie żeby zaczekać z montażem do jutra.

Najlepiej poczekać 2 dni od czasu flokowania, wtedy ma się pewność że palcami się nie przygniecie floku :)

• 2 weeks later...

Evo, Ciekawie to wygląda :good: a tak z innej beczki, jak miałem radio z USB z przodu, używałem takiego pendraka:

http://allegro.pl/mikro-pendrive-emtec- ... 33843.html

Jest bardzo mały i praktycznie nie widać go gdy jest włożony w gniazdo,nie zaburza wyglądu panelu, jedynie przeszkadza migająca lampka, ale kilka pryśnięć czarną farbą i jest ok :-]