kocio1974 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam, narobiłem sobie kłopotu. Po zakupie auta, chciałem go odświeżyć (2 lata temu). Niestety zamiast pojechać wyprać tapicerkę (która wcale nie była brudna...) wziąłem się za swoje metody - najpierw chyba wanish, a potem inne specyfiki z marketów, zaczęły po tych myciach tapicerki siedzeń wychodzić plamy, więc myłem dalej, sięgnąłem aż po proszek do prania i teraz tragedia. Wychodzą straszne plamy, ale tylko niekiedy - w lecie, jak jest ciepło, jest czyściutko, cały ciepły sezon, jest OK, przychodzi zima i tak - rano, jak w aucie jest wilgoć, jest OK, ale w ciągu dnia wychodzą straszne plamy, jak na zdjęciach.... Byłem jakiś czas temu na praniu tapicerki, facet wyprał i w miarę wysychania, znowu wychodziły te plamy, powtarzał kilka razy zabieg i nic. Błagam o pomoc, co z tym zrobić???? Będę wdzięczny za wszelkie rady, pozdrawiam.
SJake Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dobrze odkurzyć i przepłukać w ekstraktorem ? Jak będzie pienić czy coś w tym rodzaju to są jeszcze środki antypiana
kocio1974 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dzięki za odpowiedź, tylko - co to ekstraktor? gdzie go kupić? co to za środki antypiana? dzięki raz jeszcze.
timur Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 jesli kolega był juz na praniu i koleś pare razy poprawiał(mam nadzieje ze tez próbował samą wodą bez chemi i bez poprawy-nie chce mi sie wierzyć ze moze być to pozostalość po zle wyplukanym i nie odssanej chemii)zostaje tylko ze to odbarwienie po vanishu lub innego cudownego produktu
kocio1974 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Trwałe odbarwienie to chyba nie, bo w lecie jest OK, nie widać żadnej plamy, one po prostu wychodzą pod wpływem temperatury.
SJake Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 timur, albo dziadostwo siedzi w gąbce. Jako, że specyfiki ciągną do wilgoci to wyłazi przy zwiększonej wilgotności i wsiadaniu w mokrych ciuszkach. Później są ślady na materiale. Ślady są zbyt nieregularne jak na przebarwienia. ale nie wiem, nie jestem znawcą tematu. Zalecane przepłukanie pomoże doraźnie. Rozwiązanie: - kupić nowy komplet foteli (wyjdzie najtaniej) - Fajne pokrowce kocio1974, ekstraktor to taki odkurzacz do prania.
kocio1974 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ale czym przepłukać?
SJake Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 kocio1974, wodą i odciągnięcie odkurzaczem (ekstraktorem)
kocio1974 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 dziękuję za rady, pozdrawiam.
citrofan Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 kolego wez zonie ocet kup nowe mikrowlókno załatw sobie odkurzacz pioracy.ocet rozrób w stosunku 1;10 lej roztworem przecieraj mikrowłoknem a na koniec mikrowłókno. bedzie dobrze
kocio1974 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Krzysztof - jeszcze raz, bo nie bardzo da się zrozumieć... czyli tak - ocet 1 do 10 psiknąć na plamy i czyścić mikrowłóknem???
rogo Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 jedź do kogoś kto ma o tym pojęcie, sprzęt i odpowiednią chemię, jak będziesz dalej kombinował "chałupniczo" to moim zdaniem możesz tylko pogorszyc sytuację, pewnie jak próbowałeś z tymi vanishami i podobnymi wynalazkami to przemoczyłeś fotele i teraz ta chemia siedzi gdzieś głęboko w gąbce i przy "sprzyjających" warunkach wyłazi w postaci plam
piotr-gdansk Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 najlepiej niech ktoś wypłucze to kwaśnym środkiem np tersus ex375
citrofan Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 zamiast mikrowłókna mozesz uzyc miekiej szczoteczki.ocet usuwa naloty po płynach zasadowych
kocio1974 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 sprawa załatwiona najprostszym sposobem, wywlokłem fotele do domu (3 piętro), wyczyściłem ciepłą wodą i zaraz porządnie odkurzyłem,poschły ze dwa dni pod grzejnikiem i jest super, jak nowe.... dzięki za wypowiedzi.
rogo Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 to ciekawe, ciekawe co będzie "za jakiś czs"
kocio1974 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 A więc mija już któryś kolejny dzień i jest super, nawet jak kupiłem auto, nie były tak czyste!
SJake Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 kocio1974, oby pozostało tak jak najdłużej. Poczekaj jak przyjdzie trochę wilgoci...
Rekomendowane odpowiedzi