Skocz do zawartości

Jak z opryskiwacza ciśnieniowego zrobić pianownicę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zbyt wodnista piana może być spowodowana złymi proporcjami czy coś innego? Kupiłem wczoraj 7 litrowego marolexa, zrobiłem dziurkę 1cm od góry (rurka jest zbliżona do tej z litrowego opryskiwacza) kombinowałem z różnymi filcami, gąbkami i najlepszy efekt ze wszystkich konfiguracji uzyskałem po 4 filcach z glorii. Narazie testuje na zwykłym szamponie sam, proporcje "oko". faraon3021, czy u Ciebie przy pompowaniu też ucieka powietrze przez zawór bezp?

[ Dodano: 4 Luty 2014, 15:38 ]

spotkał się ktoś z taką końcówką jak na tym filmiku?

Opublikowano

Przerobiłem wczoraj swojego Marolexa na ciśnienie z kompresora, polecam każdemu :) Dzisiaj przetestowane, i działa pięknie :) A trwało to dosłownie 5min :)

Jeszcze muszę dokupić lancę i wkłady do Glorii i myślę, że będzie już wszystko tak jak ma być :good:

Opublikowano

Kupiłem dziś Marolexa Industry 2000, ściana w łazience umyta już kilkanaście razy, ale wciąż nie mogę dojść z nim do ładu. Używam piany Magifoam ~40mL/1L wody, dysza herbicydowa niebieska Marolex. W większości przypadków wychodzi mi mleko, kombinuję z filcami 2mm 350g/m2 w ilości od 1 do 5 szt. O ile przy zastosowaniu samej krótkiej dyszy udało mi się uzyskać w miarę przyzwoitą pianę (aczkolwiek nie idealną), tak w połączeniu z lancą 15cm za każdym razem wychodzi mi mleko. Dlaczego tak się dzieje? Filc niedobry? Dziurka wypalona szpilką krawiecką.

Opublikowano
2mm 350g/m2

Nic mi to nie mówi :mrgreen: To są filce do podklejania mebli czy coś innego? Też cudowałem z gąbkami, jakimiś filcami od butów, ale jednak wg mnie najlepszy jest właśnie filc od podklejania mebli sztuk trzy. Spróbuj z nimi jeśli ich nie masz włożonych.

Opublikowano

Filc z allegro do zabaw plasticznych, akurat taki miałem w domu, grubość 2mm :D Poszukam więc filcu do mebli albo zanabędę. Tylko skąd taka różnica pomiędzy pianowaniem z lancą i bez?

Opublikowano

Kup filc do podklejania mebli i nożykiem ściągnij klej. Wsadź dwa duże filce i jeden mniejszy tak żeby wszedł w środek oringu (jeśli go masz). I ten mały filc z oringiem daj jako ostatni (licząc od końcówki) bo lubi się pocić nawet jeśli całość skręcisz mocno (Mówię o przypadku pianowania bez lancy). Lancy nie miałem nigdy, więc zbytnio nie pomogę w tej kwestii. Spróbuj właśnie z tymi filcami meblowymi. Do lancy daj ze trzy i przed lancą jeszcze z jeden. Teoretycznie z lancą powinno lepiej pianować bo jest tam więcej miejsca na filce, ale sam filc też robi dużą różnicę.

• Moderator
Opublikowano

scarab, Miałem podobnie - bez lancy, na filcach z jakiejś podkładki - idealna piana.

Założyłem lance i lipa - dodawanie, zmienianie filcy - nic nie pomagało.

Kupiłem filc z Glorii i teraz na 2 filcach jest OK.

Opublikowano

rychu, miałem również tak samo. Chyba to gdzieś pisałem już :o Z lancą najlepiej działają mi filce z glorii i w miarę ok jeden rodzaj zwykłych. Używam, też dyszy z większym przepływem. Bez lancy pianowało mi ładnie z każdym rodzajem filca. Wydaje mi się, że wypływ strumienia ma coś do gadania ;)

Opublikowano

Znalazłem filc do mebli, faktycznie jest inny niż ten, który testowałem za pierwszym razem - filc do mebli jest bardziej zbity. Teraz piana jest dużo lepsza niż przedtem, aczkolwiek dalej dużo lepsza jest bez lancy niż po jej założeniu. Dodatkowo zauważyłem, że po włożeniu filcu do końcówki lancy - rurki (próbowałem z dwoma i z trzema) jest mleko, natomiast po włożeniu go bezpośrednio do nakrętki tuż przy dyszy jest dużo lepiej.

Chyba zainwestuję w takim razie w filc i dyszę do Glorii. Gdzie je kupię najtaniej? Polishangel?

• Moderator
Opublikowano

Już to było opisane w tym temacie - szczegółów poszukaj :acute:

W skrócie - w środku są filce, w sumie więcej niż jak kupuje się osobno, i nie ma problemu z wymianą, wkładaniem itp. - wyciąga się cała wkładkę i gotowe, ale trzeba ją podszlifować, żeby weszła do lancy Marolexa.

Opublikowano

Koledzy, a gdzie zakupiliście Marolexa, tylko w OBI i na stronie producenta ??? U mnie w mieście akurat nie ma OBI :) Chodzi mi o to żeby kupić cały zestaw do przerobienia na pianownicę :)

Opublikowano

Wejdź na stronę marolexa i w zakładkę dystrybucja ;)

akurat dziś przerabiałem marolexa dla kolegi ;) za 2 litrowego w centrum ogrodniczym 41 zł do tego dysza suma sumarum 44zl :) później tradycja; czyli dwa filce i siateczka z końcówki kranu dziurka w rurce i śmietana jak nie wiem co :)

ale zmartwiłem się w temacie lancy przedłużającej. zamówiłem sobie 3 sztuki do marolexów i teraz zaczynam żałować skoro gorsza piana jest na nich ;/

Opublikowano
Już to było opisane w tym temacie - szczegółów poszukaj :acute:

W skrócie - w środku są filce, w sumie więcej niż jak kupuje się osobno, i nie ma problemu z wymianą, wkładaniem itp. - wyciąga się cała wkładkę i gotowe, ale trzeba ją podszlifować, żeby weszła do lancy Marolexa.

Powiem szczerze że przeczytałem wczoraj cały ten temat i aż mam metlik w głowie od tego wszystkiego :mrgreen: Kupię więc chyba dodatkowo wkładkę tak jak radzisz :)

Nietykalny, ja zrobiłem dokładnie tak jak pisze tomasns - znalazłem dystrybutora Marolexa w moim mieście - Asplant Jaworzno. Dostałem na miejscu wszystko co potrzeba, w dodatku w bardzo dobrej cenie, a już miałem zamawiać wysyłkowo :)

Opublikowano

Kolego więc kupuje tak:

Marolex http://sklep.marolex.pl/product_info.ph ... vFdAWJ5NAo

Dysze http://sklep.marolex.pl/product_info.ph ... vFdPGJ5NAo

No i filce - z czego najlepiej zrobić?? Piszesz też o siateczce takiej jak na końcówce kranu i ją się umieszcza tam gdzie filc, zgadza sie??

A tą dodatkową lance kupować, czy jest zbędna ??

Taki zestaw będzie optymalny :)

[ Dodano: 4 Luty 2014, 22:45 ]

scarab, w sumie nie pomyślałem o znalezieniu dystrybutora Marolexa, dzięki za podpowiedź :)

Opublikowano
Jesli ma za duze cisnienie (przesadze z pompowaniem).

to u mnie uchodzi cały czas, nie jestem wstanie dopompować do oporu bo cały czas powietrze "syczy" z zaworka :/