Shmatan Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Dokładnie... ksenon w lampach przystosowanych do żarówki halogenowej (pół biedy w soczewce, ale często w odbłyśniku) jest niestety synonimem buractwa w myśl "ważne że ja widze, mam gdzieś że Ciebie oślepiam". I nie - nikt mi nie udowodni że ksenon w zwyklej lampie NIE oślepia
chotek Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Panowie no to wszystko sie zgadza. Zastanawiam sie tez nad zamontowaniem zwyklych żarówek ... Niestety przy zakupie juz tak bylo i jakos nie bardzo mi sie chcialo to zmieniac.
kubik Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Panowie no to wszystko sie zgadza. Zastanawiam sie tez nad zamontowaniem zwyklych żarówek ... Niestety przy zakupie juz tak bylo i jakos nie bardzo mi sie chcialo to zmieniac. Tak BTW. miałeś żarniki o ile mnie oko nie myli o temperaturze światła 6000K,fabryczne xenony mają 4300Kelvinów,a żarówki H7 coś na poziomie 3000-3500K Dlatego się wypaliły.
chotek Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 A idzie je wymienic tak by nie swiecily gorzej niz do tej pory.... a z kolei mniej wypalaly klosz?
kubik Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 A idzie je wymienic tak by nie swiecily gorzej niz do tej pory.... a z kolei mniej wypalaly klosz? Myślę,że tak,bez problemów znajdziesz porównania jak świeci dana barwa. Niższa temperatura żarnika,albo powrót do serii i jakieś wypasione żarówki,bo tak naprawdę xenon nawet fabryczny bez soczewki to masa światła psu w dupę(rozproszone).Jest jaśniej,fakt,ale ani większy zasięg,ani nic.Soczewka ukierunkowuje snop światła. W domu jest samochód na Bixenonie, na soczewce właśnie,to zwykła lampa nie ma podejścia i te z kolei nie ślepią z naprzeciwka(wiem bo się mijałem nie raz).
S3ci0r Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 jak chcecie dobrze osuszyć wnętrze lampy bez waterspotów to użyjcie ipy nierozcieńczanej, wlejcie trochę i potrzepcie aby wszędzie ona doszła a później albo suszarka albo machamy łapką żeby przewietrzyć
krzysztof-kris Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 A idzie je wymienic tak by nie swiecily gorzej niz do tej pory.... a z kolei mniej wypalaly klosz? Najlepiej to sprzedaj te na allegro i kup nowe bo Xenon pewnie też uszkodził odbłyśnik i jak założysz żarówkę to będzie na pewno gorzej.
embargo Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Niestety przy zakupie juz tak bylo i jakos nie bardzo mi sie chcialo to zmieniac. Tak BTW. miałeś żarniki o ile mnie oko nie myli o temperaturze światła 6000K,fabryczne xenony mają 4300Kelvinów,a żarówki H7 coś na poziomie 3000-3500K Dlatego się wypaliły. hahah padłem, sprawdź co to jest "temperatura barwowa", barwa ksenonu nie ma wpływu na powstawanie takich defektów. Chyba nie widziałeś seryjnego ksenonu na odbłyśniku technologii FreeForm (oczywiście seryjnego homologowanego pod ksenon, a jest on zupełnie inaczej zbudowany niż FF dla halogenu) Wracając do tematu, najlepszy byłby demontaż lampy na elementy i usunięcie zanieczyszczenia mechanicznie lub wypolerowanie.
kubik Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Niestety przy zakupie juz tak bylo i jakos nie bardzo mi sie chcialo to zmieniac. Tak BTW. miałeś żarniki o ile mnie oko nie myli o temperaturze światła 6000K,fabryczne xenony mają 4300Kelvinów,a żarówki H7 coś na poziomie 3000-3500K Dlatego się wypaliły. hahah padłem, sprawdź co to jest "temperatura barwowa", barwa ksenonu nie ma wpływu na powstawanie takich defektów. Chyba nie widziałeś seryjnego ksenonu na odbłyśniku technologii FreeForm (oczywiście seryjnego homologowanego pod ksenon, a jest on zupełnie inaczej zbudowany niż FF dla halogenu) Wracając do tematu, najlepszy byłby demontaż lampy na elementy i usunięcie zanieczyszczenia mechanicznie lub wypolerowanie. Dziwnie czytasz między wierszami,ale fakt napisałem,to tak,że mogło to tak wyglądać.
embargo Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 z mojego doświadczenia wynika że zabrudzenia wewnątrz to zazwyczaj osady które schodzą po glass cleanerze
sengin Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Chcialem wyplukac reflektory gdyż mają ciemny osad brudu ciepla woda z APC 1:10. Czy usuwacie gowna wiazke reflektora czy nie jest to konieczne? Później całość będę suszyć mocną suszarką, brudna wodę usunę odpowietrznikiem, resztę przepłukam świeża. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Dawid_Bojarski Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Nie rób tego w ten sposób o ile chcesz żeby odblysnik został cały Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
ivan Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Nie wszystkie światła można umyć w ten sposób. Xenony czy bixenony raczej nie ma szans na to. Poza tym skoro mowa o światłach, utrzymaniu i typowych usterkach, to na link można znaleźć blog nocar poruszający tą tematykę. Chyba warto dodać do zakładek.
zmorka Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Czy usuwacie gowna wiazke reflektora Proszę Was wybaczcie, przepraszam z OT ale to jest silniejsze ode mnie i nie mogłem się powstrzymać
hamilton Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja umyłem całe reflektory z 407, razem z silniczkami które są umieszczone wewnątrz i "gówną" wiązką reflektora:) Nic się nie stało i w Pugu tak się po prostu robi.
krissolek Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2017 Oddawał ktoś z Was lamy ksenonowe do regeneracji? Niestety chyba jedna z moich lamp jest jakaś felerna... Soczewka w lewej lampie jest krystalicznie czysta, w prawej niestety jest jakby mleko. Tak jakby, ktoś palił papierosy - mgła od wewnątrz soczewki. Chciałbym oddać to komuś, kto się na tym faktycznie zna.
Rekomendowane odpowiedzi