Jump to content

Numatic George cieknie dziwne objawy

Recommended Posts

Numatic George GVE370 co jakiś czas podczas pracy cieknie spod czarnego dekla. Kupiony jako nowy w tym roku, wyprał może 3 samochody, wlewana tylko woda destylowana.

cieknie.jpg

Zaznaczyłem miejsce na zdjęciu, tu i jeszcze centralnie z tyłu. Jak cieknie nic podczas prcy się nie zmienia zarówno ekstrakcja jak i zasysanie działa prawidłowo. Miał ktoś podobny problem ? Pompa się rozszczelniła ? :wallbash:

A nie spieniło się w środku za bardzo??

Może zasysa pianę?

Mimo że cieczy mało....

Bardzo często tak się zdarza, że sprzęt pianę zaciąga a przecież wody było mało ;) I potem pada turbina. Zwłaszcza jak się używa chemii w płynie, można zapobiegać używając środków przeciw spienianiu.

Również miałem 2 razy taką sytuację, że z miejsca zaznaczonego na zdjęciu wyciekało. Później ustąpiło to i już jest ok. A w zbiorniku na brudną wodę było mniej niż pół.

używałem prespraya carvalet niebieski a do ekstrakcji rm760 trzeba bardziej uważać, ale rm760 na początku też mocno się pieni, czy w pojemniku na brudną wodę musi być zawsze trochę wody ? czy można pracować jak jest tam pusto całkowicie ?

Na 99% za bardzo spienił się detergent w zbiorniku - zrób mniejsze stężenie - chyba że jest to środek wysokopieniący - wtedy zmień środek:)

Przyczyną może być także:

- podczas nalewania wody do zbiornika, trochę się rozlało na prefiltrze z pływakiem i turbina zzasała

- podczas przenoszenia woda gdzieś chlapnęła do góry

- odkurzacz stał na nierównym podłożu (ale to chyba musiał by być przypadek ekstremalny:)

Zbiornik na brudną wodę może być pusty w czasie rozpoczęcia działania odkurzacza, nie ma to wpływu na jego pracę.

Tak jak pisałem wcześniej - 99% - piana w zbiorniku.

U mnie też się zdarzyło że woda górą wypłynęła a zbiornik prawie pusty - właśnie od wstrząsu i turbinka zaciągneła troche piany/wody .

To teraz pytanie ! czy można oddzielnie dokupić sam filtr ten z kulką ? ostatnio z mojego mi kulka uciekła i sturlała sie daleeko nawet nie zdążyłem dogonić ... a może da sie to czymś zastąpić ?

• 1 year later...

Chyba padla mi pompa natryskowa w georgeu :/ wody nie podaje, natomiast podaje odglosy jak mlot wyburzeniowy. Spotkal sie ktos z takim problemem? Zostaje mi regeneracja/ nowa pompa, czy da sie cos ogarnac we wlasnym zakresie? To mialo byc pierwsze pranie, a odkurzacz jest juz po gwarancji :(

gruby_RS, no cos tam ostatnio wspominales o rozbieraniu tego ustrojstwa ;) na razie oddycham gleboko i licze do 10, bo dywany mokre ;):mrgreen:

Edit:

No chlopaki! Jezeli tak zawsze wyglada serwis Numatica u poorboya, to brac i sie nie zastanawiac! Sprawa zalatwiona w pol godziny przez telefon, a gotow byl kolega przyjechac na ratunek, pomimo konca gwarancji. Na szczescie to bylo tylko zapowietrzenie/zastanie. Super podejscie do klienta, tak mozna robic interesy :good: Dziekuje serdecznie :)