adii Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Główne cechy produktu: - znakomite właściwości czyszczące, - wyjątkowa chłonność, nawet 400% swojej masy, - wykonane z bardzo trwałego materiału, - niepylące, - nie pozostawiają smug, - nie pozostawiają zadrapań, - mogą być używane na sucho lub nawilżone, - skład: 70% poliester, 30% poliamid - gramatura: 100 g/m2, - wymiary 40x40 cm. Tak oto wygląda owa ściereczka: Moje spostrzeżenia: -ściereczka jest płaska prawie jak kartka papieru -nie pyli -daje radę na sucho(bez detergentów) z śladami palców na szybie/lustrze Jeżeli chodzi o maksymalną ilość wody jaką może wsiąknąć w siebie (bez kapania): ściereczka Mikrofilament Evolon - ~50ml dla porównania: eurow shag - 300ml i jeszcze mu mało niebieska płaska ścierka do szyb jan niezbędny - 50ml mikrofibra tesco - 30ml Tak więc do osuszania czegokolwiek sie nie nadaję, jej główną zaletą jest możliwośc czyszczenia szyb/okularów/obiektyw foto na sucho(pod warunkiem że nie jest to zaschnięte błoto). Radzi sobie całkiem nieżle. ściereczka do szybek jana niezbędnego jest grubsza ale właściwości czyszczące są identyczne, różni się ceną (~8zł). Sugerowana cena ściereczki Evolon - 5.99zł Do polerowania równierz można jej użyć, jednak ja wolę mięciutkiego puszystego eurowa.
grabek246 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Sponsorem testu jest: Opis: Główne cechy produktu: - znakomite właściwości czyszczące, - wyjątkowa chłonność, nawet 400% swojej masy, - wykonane z bardzo trwałego materiału, - niepylące, - nie pozostawiają smug, - nie pozostawiają zadrapań, - mogą być używane na sucho lub nawilżone, - skład: 70% poliester, 30% poliamid - gramatura: 100 g/m2, - wymiary 40x40 cm. Pierwsze wrażenie po otworzeniu listu? "a cóż to jest?!" Ściereczka jest bardzo cienka na zdjęciu porównanie z Shiny Garage Plush Blue 40x40cm No to zaczynamy test! POLEROWANIE: Myjemy fragment maski i smarujemy sealantem: Nielsen Liquid Gold. Smarujemy grubo odczekujemy i oplerowanie, niestety pogoda jest jaka jest (wilgotno) Tutaj zdjęcie ściereczki po spolerowaniu: wrażenia po polerowaniu? śiereczka bardzo dobrze radzi sobie z polerowaniem, nie rozmazuje, nie pozostawia po sobie żadnych śladów! Mycie szyb: Do mycia szyb użyłem specyfik od shiny garage 2-3 strzały wycieramy cała szyba po ściereczka po jak widać Mikrofilament Evolon bardzo dobrz poradził/poradziła sobie z myciem szyb, zero smug i bardzo przyjemna praca! Cena 5,99 zł/sztuka. cena zbliżona do ceny niektórych mikrofibr jednak jeżeli miałbym do wyboru mikrofibre a Mikrofilament Evolon do czyszczenia szyb i polerowania wziołbym Mikrofilament Evolon! Doskonale spełnia swoje zadanie
SzaKal Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2011 Podłącze się do chłopaków Miałem przyjemność przetestować ściereczkę Mikrofilament Evolon Pierwsze wrażenie po otwarciu przesyłki takie jak grabek246, co to jest ?? Jak widać jest ona bardzo cieniutka Jak narazie sprawdziłem jak się sprawdzi przy czyszczeniu szyb Hmm jakie wrażenia, jak na ściereczkę za 5,99 to super, żadnych smug, ściereczka spełnia swe zadanie jak dla mnie minus to trochę za mała chłonność, po umyciu paru szyb robi się jak zbyt mało chłonna żeby wytrzeć szybę z płynu do sucha. Zobaczymy z czasem jak z trwałością tej ściereczki. Polecam !
antonio3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 Ja również dostałem do testów ściereczkę evolon tylko, że żółtą. Początkowe wrażenia jak wyżej u kolegów. Po pogodzeniu się z faktem, że to coś całkiem innego niż używane przez nas mikrofibry podjąłem próbę testu Kilka zdjęć ściereczki oraz porównanie ze standardowa mikrofibrą. Różnica ogromna zarówno grubość jak i struktura ścierek. Postanowiłem na początku przetrzeć na sucho szyby w aucie. Coś tam podziałała ta ściereczka ale niewiele, dlatego wspomogłem się płynem do szyb od autobrite. Szyba przed: Szyba po przetarciu na sucho(na zdjęciu szyba przednia, tylnia szyba wyglądała tak samo) Szyby po przetarciu "na mokro" po płynie autobrite: Po dwóch szybach ściereczka evolon wyglądała tak: Jutro sprawdze jak sobie radzi evolon przy pracy z quick detailerem. Narazie mogę powiedzieć, że ściereczka ma bardzo mała chlonność i pozostawia lekkie smugi czasami. Ale przynajmniej nie pozostawia włosia jak niektóre mikrofibry. Do czyszczenia szyb za ta cene jak najbardziej ok. Spróbuję jeszcze jak będzie się zachowywać przy ścieraniu resztek dressingu z plastików.
Tworek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Tak więc i ja znalazłem wolną chwilkę i wykonałem swój test, który sponsorowany jest przez : Do testów dostałem żółtą ściereczkę Mikrofilament Evolon o gramaturze 130g/m2, pierwsza myśl była taka : "Heh żarty ? OK zobaczymy." Jako porównanie na przeciw niej postawiłem najtańszą MF do szyb, firmy "no name" za 1,99 zł. Jeszcze szybki rzut oka na strukturę: Mikrofilament Evolon No Name Do testu posłużyło mi lustro, na którym pozwoliłem się synowi "wyżyć", ale jego pierwsze wrażenie była takie "Co ten Tata do mnie prawi ? Zwariował. " Ta abstrakcja to tłuste rączki po chrupkach z dodatkiem soku bananowego Taki mix. W testach pomagał mi Glass Cleaner od VP: Tak więc każda połówka lustra dostała po dwa strzały z triggera i do dzieła. Prawa strona wyczyszczona Mikrofilament Evolon Lewa zaś MF firmy No Name. Całości finalnie przetarłem jeszcze raz Mikrofilament Evolon Podsumowując Mikrofilament Evolon to bardzo dobra ściereczka, za którą był bym w stanie zapłacić te 6 złociszy. Co do pracy z nią, było bardzo "tępo" ale jest ona bardzo skuteczna, nie pyli, nie zostawia smug. Co do MF No Name to widać że zostawiła smugi z lewej strony lustra, nie co pyliła, gołym okiem prawie tego niewidać, lecz pod lampą błyskową wyszło szydło z worka. Całemu testowi przyglądała się moja małżonka, co ja tam przed tym lustrem wydziwiam z synem Na koniec oznajmiła mi że fajną ściereczkę jej załatwiłem do luster, i tyle ją widziałem. Jeżeli ukażą się w sprzedaży na pewno żonce zamówię kilka. Chciał bym podziękować autogrogeria.pl za możliwość przetestowania Mikrofilament Evolon. Dziękuję za uwagę.
antonio3 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 od siebie dodam jeszcze, że dziś przetarłem ściereczką evolon plastiki po dressingu i pracowało się średnio. owszem zebrała to co powinna ale kleiła się do plastików i pracowało mi się trudno z nią. U tworka widzę, że nie zostały żadne smugi u mnie niestety smug troszkę było na szybach
siwyjac Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Niestety moje dzisiejsze plany dotyczące ręcznego mycia auta i przy okazji przetestowania ściereczki Mikrofilament Evolon wzieły w łeb z powodu padającego śniegu i temp. poniżej zera. Moi szanowni koledzy w przeprowadzonych przez siebie testach dowiedli, że ściereczka dobrze sobie radzi z czyszczeniem, polerowaniem szyb i luster a średnio z dresingami więc ja postanowiłem zrobić inne porównanie. A mianowicie porównać "technicznie" dwie ściereczki. Jako, że według dystrybutora ściereczka ma kosztować około 6 zł ja porównam ją z MF z Biedronki którą kupiłem za około 5 zł. Ściereczki mają prawie identyczny skład surowcowy: 70% poliester, 30% poliamid. Więc do dzieła: 1- na początek porównanie grubości (puszystości) z lewej biedronkowa MF z prawej Mikrofilament Evolon 2- faktura materiału 3 - wymiary 4 - grubość 0,3mm !!! to tyle co trzy kartki papieru 0,9mm 5 - waga 6 - chłonność tarowanie wagi Mikrofilament Evolon biedronkowa MF Obie świerwczki były nowe i nie używane. Przed testem chłonności poleżały sobie około 10 minut w wodzie a następnie zostały wyciągnięte by skapał nadmiar wody. Gdy woda przestała kapać ściereczki zostały zważone. Podsumowanie: Podsumowania na razie brak. Jak pogoda pozwoli wykonam praktyczny test ściereczki na moim aucie i wtedy zrobię apdejt i napiszemy podsumowanie. Dziękuję za możliwośc przeprowadzenia testu.
Tworek Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 siwyjac, do złudzenia twoja MF z Biedronki za 5zł, przypomina moją z Carrefoura za 1,99zł, sprzedawana po 1 szt. pakowana w tekturowe opakowanie formatu opakowania płyty CD.
siwyjac Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 moja była w foliowym woreczku... cóż przepłaciłem
Rekomendowane odpowiedzi