Jump to content

4nano Predator APC

Tworek

Recommended Posts

Test sponsorowany przez:

12919757454e8ece737d355.jpg

Od 4nano otrzymałem 100 ml APC, które postanowiłem rozcieńczyć 1:1 z wodą destylowaną, głównie myśląc o używaniu do mocniejszych zabrudzeń.

01.JPG?gl=PL

Po lewej stronie 4nano APC, po prawej chyba wszystkim dobrze znany APC Megsa.

Kilka słów o konkurentach:

APC od 4nano jest rzadką cieczą, o białej barwie i dość interesującym zapachu, przypomina mi kwaśne cytrusy, grejpfruta lub cytrynę.

APC od Megsa to również rzadka ciecz, o delikatnie zielonym zabawieniu i delikatnie chemicznym zapachu, ciężkim do określenia.

W obu przypadkach użyłem takiego samego stężenia, czyli 1:1 z wodą destylowaną.

Test postanowiłem przeprowadzić na dawno nie czyszczonych zawiasach :oops:

Jako pierwszy do walki stanął APC od Megsa, jego były zawiasy w przednich drzwiach pasażera, tak to wyglądało przed przystąpieniem do działań:

02.JPG?gl=PL

03.JPG?gl=PL

Aplikacja i pędzelek w dłoń :D

04.JPG?gl=PL

Po dwukrotnej aplikacji i pędzlowaniu, zawiasy tak się prezentowały tak :

21.JPG?gl=PL

08.JPG?gl=PL

09.JPG?gl=PL

10.JPG?gl=PL

Jak widać, zabrudzenia nie zostały usunięte w 100% jak na dwukrotną aplikację produktu i dość długi czas pracy przy jednej stronie. Dodam jeszcze, że rozpylony jest duszący :thumbdown:

Dobra czas na zawodnika nr 2, od 4nano:

11.JPG?gl=PL

12.JPG?gl=PL

13.JPG?gl=PL

14.JPG?gl=PL

Z tego co można zauważyć to nie miał lekko, a nawet ciężej niż konkurent.

15.JPG?gl=PL

16.JPG?gl=PL

Po jednym pędzlowaniu wyglądało bardzo obiecująco :good: I tak zostawiłem z braku czasu i psującej się pogody.

17.JPG?gl=PL

18.JPG?gl=PL

19.JPG?gl=PL

20.JPG?gl=PL

Podsumowując, nowe APC od 4nano to świetny produkt, nie mam jakiegoś wielkiego porównania do tego typu produktów bo stosowałem jeszcze MPC od AutoBrite i wspomniane APC od Megsa. Ale 4nano z nich jest najlepszy, najprzyjemniej się z nim pracowało i ma siłę co widać po teście.

Dziękuje za uwagę :good:

• Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

spons, ale dlaczego tak drogo? :mrgreen: Wybacz ale musiałem poruszyć tą kwestię, 1l za 59zł gdzie np. konkurencyjny bardzo dobry APC Surfex HD w bańce 5l można mieć za 79zł... Może to wina skoncentrowania środka? Na stronie nie ma niestety podanych proporcji co do rozcieńczania, a kolega Tworek nie uwzględnił słabszych proporcji dlatego pytam :)

mnie też cena zaskoczyła.

jak na razie używałem tylko Nielsen Cyclone APC i za jednolitrowe opakowanie płaciłem około 30zł.

musze porównać czy opłaca się przepłacać ...

spons, ale dlaczego tak drogo? :mrgreen: Wybacz ale musiałem poruszyć tą kwestię, 1l za 59zł gdzie np. konkurencyjny bardzo dobry APC Surfex HD w bańce 5l można mieć za 79zł... Może to wina skoncentrowania środka? Na stronie nie ma niestety podanych proporcji co do rozcieńczania, a kolega Tworek nie uwzględnił słabszych proporcji dlatego pytam :)

Mowiac szczerze nie wnikalem w koszta bo to nie moja dzialka w tej firmie ;) Takie cyferki dostalem do wprowadzenia... sprawdze co i jak... no ale skoro tak dostalem to pewnie tak musi byc :(

Tak jak pisalem, produkt jest mieszanka gotowa do uzytku, nie przewidujemy jego rozcienczania - ale jak widac - da sie ;) Nie uzywalem surfexa i nie wiem czy da sie nim usunac zaschniete robaczki, klej po naklejce, czy tez plame na fotelu, szybko i przyjemnie. Pamietajcie ze czas to tez pieniadz... ;)

W obu przypadkach użyłem takiego samego stężenia, czyli 1:1 z wodą destylowaną.

Mimo, że niby jest to gotowy produkt, widać że da się go rozcieńczać. dalej ma siłę czyszczenia, i na pewno jest on skuteczniejszy od Megsowego APC.

Tak jak pisalem, produkt jest mieszanka gotowa do uzytku

Pamiętajmy, że stosując APC do czyszczenia zawiasów, tak jak w moim przypadku, na pewno musi być do mocniejsza mieszanka, niż np do czyszczenia plastików wew. Nie wyobrażam sobie co by się mogło stać z tymi plastikami po czyszczeniu tym samym stężeniem co czyściłem zawiasy drzwi :shock:

Nie wyobrażam sobie co by się mogło stać z tymi plastikami po czyszczeniu tym samym stężeniem co czyściłem zawiasy drzwi :shock:

Absolutnie nic ;) Mylem juz kilka desek rozdzielczych, psikalem na skore, zostawialem na kilka minut, wcieralem, nie wycieralem zostawiajac do zaschniecia - absolutnie nic sie nie dzieje, choc nie polecam zostawiac zadnego srodka czyszczacego do zaschniecia na powierzchni. W sobote usuwalem nim naklejki z szyby, polecam sprawdzic ;)

Nie mniej jednak nie raz już, można było wyczytać na forum jak to deska traci kolor / płowieje po zastosowaniu złego stężenia APC, możliwe że to APC jest po prostu inne, w sumie dalej w to nie wnikam bo APC służy mi tylko do prac zew. :good:

• Administrator

Ja również miałem okazję przetestować ten środek, obiekt testowy to Audi A4 B5 moich rodziców, do testów posłużyła mi komora silnika i wlew paliwa. Auto ma 10 lat i 300kkm przebiegu, wyżej wymienone obszary nie było prawdopodobnie nigdy myte, a już napewno od 255kkm bo tyle mamy auto. Dość powiedzieć że gdyby nad autem posiedzieć tak tydzień, to Konkursu PSB wcale nie trzebaby przeprowadzać... :D:D:D

Do rzeczy, bohater testu :

ixsigp9713.jpg

Zapach,konsystencja - wszystko tak jak powiedzieli przedmówcy :P

Do testów rozcieńczyłem 1:3

ixsigp9714.jpg

Na pierwszy ogień komora silnika , wybaczcie niedokładnie posprzątane liscie ale czasu było mało, a auto spędza 90% roku głęboko w mazurskich lasach więc troche tego jest :

ixsigp9715.jpg

ixsigp9716.jpg

ixsigp9717.jpg

ixsigp9718.jpg

ixsigp9719.jpg

Silnik spryskany, przed pędzelkowaniem odczekałem 2-3 min :

ixsigp9720.jpg

ixsigp9723.jpg

ixsigp9724.jpg

Spłukujemy , co ważne - bez użycia myjki ( od kilku miesiecy nie posiadam niestety :P )

ixsigp9726.jpg

Mokry plastik zawsze wygląda ładnie :P, a po osuszeniu...

ixsigp9727.jpg

ixsigp9729.jpg

ixsigp9730.jpg

ixsigp9731.jpg

ixsigp9732.jpg

Jeśli chodzi o ostatnie zdjęcie, to niestety we znaki dał się troche za duży pędzelek i nie dało się dobrze wcisnąć :P

ixsigp9750.jpg

ixsigp9751.jpg

ixsigp9753.jpg

W zasadzie jedynym elementem z którym były prawdziwie problemy to ten korek (płyn wspomagania ? Hamulce ? ) , cała reszta poszła względnie bez problemu jak na kilkuminutową akcje :

ixsigp9760.jpg

Następnie wlew paliwa :

ixsigp9737.jpg

ixsigp9738.jpg

ixsigp9740.jpg

ixsigp9748.jpg

I fragment maski przy przednim grilu :

ixsigp9734.jpg

ixsigp9741.jpg

ixsigp9742.jpg

ixsigp9743.jpg

Podsumowując, jak na bardzo szybką akcje bez myjki, to jestem jak najbardziej zadowolony, gdyby się przyłożyć troche bardziej i uzyć troche sztywniejszego pedzla to zeszło by bez problemu wszystko.

Fajny teścik, trzeba będzie pomyśleć nad tym APC :)

W zasadzie jedynym elementem z którym były prawdziwie problemy to ten korek (płyn wspomagania ? Hamulce ? )

:song: do wspomagania ;) płyn hamulcowy jest wyżej przy podszybiu :P

Test jak najbardziej :good:Evo, a jak oceniasz siłę tego APC uwzględniając rozcieńczenie do innych tego typu produktów jakie używałeś ? Bardzo mnie to ciekawi bo w sumie, sam mam małe odniesienie w tym temacie, tylko Megs i Autobrite.

• Administrator

Jak dla mnie środek jest mocniejszy i skuteczniejszy od "zwykłych" APC takich jak Megs, Valet Pro, Autobrite, bliżej mu do degreaserów jak Surfex z którym jest w zasadzie porównywalny i mocniejszy od Nielsena Cyclone.

ALE...

Cieżko do końca mówić o porównaniach tutaj bo brud brudowi nie równy ;) Najuczciwiej byłoby podzielić komore na pół, część jednym a część drugim środkiem ale ani nie miałem na to czasu, ani ochoty :P

Cieżko do końca mówić o porównaniach tutaj bo brud brudowi nie równy ;)

:good:

Jezeli ktos ma mozliwosc, polecam przetestowac predatora do nieco innych zadan niz zmywanie smaru. Wiem, ze na smole ani robaczki pewnie o tej porze roku nie ma co liczyc, ale moze ktos pokusi sie o mycie plastikow, deski, zmycia kleju z nalepki czy tez czyszczenia podsufitki (tu niestety wymagany jest ekstrakor) nie rozcienczajac srodka ;) Mycie wnetrza troche rozni sie od mycia z zewnatrz, bo tam nie leje sie hektolitow wody, chcialbym poznac wasze opinie w tym temacie. Oczywiscie, wszystko na miare mozliwosci bo pogoda jest jaka jest...

Podsumowujac, testowac testowac bo kolejne atrakcje w drodze ;)