emes Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 Pytanie jest następujące: Czy da radę naprawić, zniwelować te uszkodzenia lakieru? - zdjęcie poniżej. Lakier metaliczny, twardy. Powłoka jest fabryczna. Jaki byłby koszt usunięcia tych wad u specjalisty znającego się na rzeczy? Niestety nie mam doświadczenia z zaprawkami...
wyrzynacz Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 Zaprawki mozna robic, lecz bedzie widac gdzie to bylo robione. Zazwyczaj 50-100 zl za zaprawke 200-300 zl za malowanie calego elementu. Jedz do lakiernika, doradzi Ci co bedzie bardziej korzystne.
Mazder Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 Gdzie biorą 200-300 złotych za malowanie całego elementu? emes, zrób sobie te zaprawki sam. Lakiernicy bardzo niechętnie robią cokolwiek poza malowaniem po całości. Skontaktuj się z partnerem forum MX Nowicki, przeczytaj poradnik dot. zaprawek na jego blogu, dobierz lakier pod kolor i działaj.
emes Posted December 2, 2011 Author Report Posted December 2, 2011 Eno, nie ma co malować całych elementów z powodu niewielkich obić lakieru...poza tym jest więcej jak pewne że odcień nowego lakieru będzie się różnił. ...np. tutaj nie ma śladu po zaprawkach:
wyrzynacz Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 Emes owszem. Lecz Ty masz srebrny lakier, a je ciezko sie maluje, nie mowiac o zaprawkach. Jezeli dobrze Ci dobiora lakier i dasz polerke to raczej nie bedzie widac. Zalezy od tego kto bedzie to robil
adamtra Posted December 4, 2011 Report Posted December 4, 2011 Srebro jest trudne do bawienia się w zaprawki. Wrzuć fotki z oddali żeby było widać więcej uszkodzonego elementu to ci może coś doradzę.
emes Posted December 10, 2011 Author Report Posted December 10, 2011 tzn. lakier jest w kolorze szarym metalic - jak tutaj:
nivea Posted December 22, 2011 Report Posted December 22, 2011 w salonie Bawarii widziałem taki zestaw zaprawkowy, elegancko zapakowane fiolki z podkładem i bezbarwnym koszt ok. 70zł (wiem, wiem..) plus jest taki, że dostaniesz zestaw konkretnie pod twój kolor auta i ta świadomość, że kupiłeś coś w salonie BMW..bezcenne
Mazder Posted December 23, 2011 Report Posted December 23, 2011 Dostajesz zestaw konkretnie pod numer twojego lakieru.
adamtra Posted December 23, 2011 Report Posted December 23, 2011 I nic dobrego tym zestawem nie zrobisz xd
Mazder Posted December 23, 2011 Report Posted December 23, 2011 Nie no, nadaje się do wypełniania mikroskopijnych odprysków. Różnicy w odcieniu się wtedy nie zauważy.
koko2403 Posted December 26, 2011 Report Posted December 26, 2011 Witam, ja mam identyczny problem w moim BMW. W okolicach znaczka na masce są odpryski, mam nieźle dobrany lakier i wypełniłem ubytki tym lakierem, wygląda lepiej jednak widoczne są ostre krawędzie a sam ubytek jest nadal głęboki. Nie wiem jak dalej się za to zabrać. Czy wypełniać to lakierem aż się wyrówna ubytek do warstwy lakieru a potem czy spolerować to papierem 2500 na mokro i dopiero po tym polerka?? Oczękuję wypowiedzi kogoś obeznanego w tym temacie, bo nie chce malować swojego srebrnego, bo lakier jest ori a ubytki dosłownie 4. Z góry dziękuję za pomoc która może się przydać także innym bo odpryski to nieustający problem wielu z naszych aut
Mazder Posted December 26, 2011 Report Posted December 26, 2011 http://jak.pielegnowacauto.pl/newsy/jak ... -zaprawke/
bucki Posted December 26, 2011 Report Posted December 26, 2011 koko2403, musisz nałożyć więcej lakieru na te ubytki,wtedy kiedy będziesz szlifował papierem to zrównasz grubość zaprawki z ori lakierem , następnie spolerujesz i będzie cacy.
Recommended Posts